Οι τρίχες, οι οποίες αναπτύσσονται από αδένες που ονομάζονται θύλακες, δεν μπορούν να αλλάξουν χρώμα από τη στιγμή που αρχίζουν να αναπτύσσονται (εκτός αν τις βάψετε).

Αλλά ορισμένες συνθήκες, συνήθως η γήρανση και η γενετική, μπορούν να μειώσουν την ποσότητα χρώματος που μπορεί να παράγει ένας θύλακας, γεγονός που κάνει τα μαλλιά να ασπρίζουν.

Κι ενώ το να αποκτάμε άσπρες τρίχες είναι φυσιολογικό καθώς γερνάμε, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία και να οδηγήσει σε πρόωρο γκριζάρισμα.

Διαβάστε επίσης: Μαλλιά: Τι προκαλεί τη γήρανσή τους;

Συγκεκριμένα, η υπεριώδης (UV) ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη (την ουσία που δίνει το χρώμα στα μαλλιά σας) μέσω των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες, επίσης, προκαλούν βλάβες στο DNA και φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής. 

Επιπλέον, οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου φθείρουν το εξωτερικό κάλυμμα κάθε τρίχας, προξενώντας τον πρόωρο θάνατο των μελανινοκυττάρων.

Αν έχετε ήδη γκρίζες τρίχες είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, επειδή είναι πιο ανοιχτόχρωμες, είναι πιο εύθραυστες και ευάλωτες σε βλάβες από τον ήλιο σε σχέση με τις πυκνές, σκούρες τρίχες. 

Πώς να διατηρήσετε το χρώμα των μαλλιών σας

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να προστατέψετε το χρώμα των μαλλιών σας από τη φθορά του ήλιου, με αυτούς τους τρόπους:

Φοράτε καπέλο όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους

Προστατεύστε το κεφάλι σας με ένα καπέλο με φαρδύ γείσο όταν εκτίθεστε στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παράλληλα, μπορείτε να υιοθετήσετε ένα προστατευτικό χτένισμα, για παράδειγμα να δέσετε τα μαλλιά σας για να μειώσετε την έκθεση.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό

Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε κάθε μέρα αντηλιακό μαλλιών με υψηλό δείκτη προστασίας εφόσον εκτίθεστε πολύ στον ήλιο. Καλό είναι βέβαια τη νύχτα προτού ξαπλώσετε να το ξεπλένετε.

Ενσωματώστε αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας

Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Στα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα περιλαμβάνονται τα βατόμουρα, τα μαύρα φασόλια, η κολοκύθα, το πράσινο τσάι, τα σταφύλια, το μπρόκολο και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά.