Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Hypertension, περιοδικό της American Heart Association, διαπίστωσε ότι όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο για αυξημένη αρτηριακή πίεση, ακόμα κι αν δεν έχουν ήδη υπέρταση.

Η ανάλυση, που διεξήχθη από μια πολυεθνική ομάδα ερευνητών από την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιελάμβανε επτά μελέτες, που ισοδυναμούν με δεδομένα από 19.548 άτομα.

Ο Δρ Paul K. Whelton, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tulane και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, αναφέρει ότι ένα από τα βασικότερα οφέλη αυτής της έρευνας είναι ότι σε αντίθεση με μια κλινική μελέτη ή μελέτη παρατήρησης, αυτή η ανάλυση επιβεβαιώνει κάτι που οι ειδικοί υποψιάζονταν εδώ και καιρό: ότι η κατανάλωση ακόμα και χαμηλής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση.

Πώς επιδρά το αλκοόλ στην αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι έπιναν ένα τυπικό ποτό την ημέρα, κατά μέσο όρο (για την Ευρώπη ορίζεται στα 12 γραμμάρια αλκοόλ) η συστολική αρτηριακή τους πίεση αυξήθηκε κατά 1,5mmHg.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές «εάν κάποιος καταναλώνει αλκοόλ τακτικά, ακόμα κι αν είναι τρία ή τέσσερα ποτά την εβδομάδα, αυτή η συνήθεια μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η υπέρταση με την σειρά της αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου (όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης, η χοληστερόλη και το οικογενειακό ιστορικό) για καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, όπως σε κάθε μελέτη, έτσι και σε αυτήν υπήρχαν περιορισμοί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν συγκεκριμένοι τομείς που δεν είχαν επαρκή δεδομένα ενώ το 65% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν μελλοντικές εργασίες για τη διεύρυνση των διαθέσιμων δεδομένων όσον αφορά την ηλικία και τις μορφές αλκοόλ που καταναλώνεται.

Πώς θα την προλάβουμε

Οι καλύτερες συμβουλές που μας δίνουν οι ειδικοί για την πρόληψη της υπέρτασης αφορούν τον τρόπο ζωής και περιλαμβάνουν:

#Ακολουθήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Επιλέξτε γεύματα και σνακ, που περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά αλλά και τροφές «πλούσιες» σε κάλιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και λιγότερο αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, που τείνουν να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

#Παραμείνετε δραστήριοι

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 2 ώρες και 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο, κάθε εβδομάδα. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα.

#Διατηρήστε το βάρος σας σε υγιές εύρος

Η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσουν το κίνδυνο υπέρτασης. Για αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε τα επίπεδα λίπους στο σώμα χαμηλά, αυξάνοντας την μυϊκή σας μάζα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από το συνδυασμό της υγιεινής διατροφής, «πλούσια» σε άπαχη πρωτεΐνη και της γυμναστικής, όπως είναι η μυϊκή ενδυνάμωση που ενθαρρύνει την μυϊκή ανάπτυξη.

#Βάλτε τέλος στο κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση και σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Εάν καπνίζετε, η διακοπή της βλαβερής συνήθειας μειώνει σημαντικό το κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.