Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν οι περισσότεροι που εργάζονται σε γραφείο, είναι ότι τείνουν να αισθάνονται λιγότερο παραγωγικοί προς το τέλος της ημέρας και το τέλος της κάθε εβδομάδας. Τώρα, η ερευνητική ομάδα από το Texas A&M University βρήκε νέα στοιχεία αναφορικά με την μειωμένη απόδοση κατά την διάρκεια της ημέρας στην δουλειά.

Για την διεπιστημονική μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο συλλογής δεδομένων και διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά λιγότερο δραστήριοι και πιο επιρρεπείς σε λάθη τα απογεύματα και τις Παρασκευές, με το απόγευμα της Παρασκευής να αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο σημείο παραγωγικότητας των εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης: Πρωί: Τι να κάνετε όταν δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι

Οι ερευνητές εξέτασαν τις μετρήσεις χρήσης υπολογιστή 789 εργαζομένων στο γραφείο μιας μεγάλης ενεργειακής εταιρείας στο Τέξας για μια περίοδο δύο ετών. Τα ευρήματά τους είναι δηλαδή βασισμένα σε μετρήσεις που αφορούν την ταχύτητα πληκτρολόγησης, τα σφάλματα πληκτρολόγησης και η δραστηριότητα του κέρσορα (ποντικιού).

Στη συνέχεια, η ομάδα συνέκρινε μοτίβα χρήσης υπολογιστή σε διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας και ώρες της ημέρας για να διαπιστώσει τι είδους μοτίβα προκύπτουν.

Πότε ακριβώς κάνουμε τα περισσότερα λάθη στην δουλειά;

«Διαπιστώσαμε ότι η χρήση υπολογιστή αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και στη συνέχεια μειώθηκε σημαντικά τις Παρασκευές», δήλωσε ο Δρ. Taehyun Roh επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής.

«Οι άνθρωποι πληκτρολογούσαν περισσότερες λέξεις και είχαν περισσότερες κινήσεις του κέρσορα κάθε μέρα από Δευτέρα έως Πέμπτη ενώ την Παρασκευή η συνολική δραστηριότητα μειωνόταν» αναφέρει. Επιπλέον η χρήση υπολογιστή μειωνόταν κάθε απόγευμα και ειδικά τα απογεύματα της Παρασκευής.

«Οι εργαζόμενοι ήταν λιγότερο δραστήριοι τα απογεύματα και έκαναν περισσότερα τυπογραφικά λάθη τα απογεύματα, ειδικά τις Παρασκευές. Αυτό συνάδει με παρόμοια ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία, ο αριθμός των εργασιών που εκτελούν οι εργαζόμενοι αυξάνεται σταθερά από Δευτέρα έως Τετάρτη και στη συνέχεια μειώνεται την Πέμπτη και την Παρασκευή» αναφέρει ο ίδιος.

Η λύση στο πρόβλημα

Για να αντιστρέψουμε τις συνέπειες του φαινομένου, οι ερευνητές προτείνουν την εξ’αποστάσεως εργασία, γνωστή και ως «Work From Home» (WFH).

«Σε άλλες μελέτες αναφέρεται ότι όσοι εργάζονται από το σπίτι έχουν λιγότερο άγχος από τις μετακινήσεις, την πολιτική στο χώρο εργασίας και άλλους παράγοντες, και έτσι έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία» επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Αυτή η ευελιξία δίνει στους εργαζόμενους περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους και επίσης τους χαρίζει την πολύτιμη ευκαιρία να αφιερώσουν χρόνο στην γυμναστική και σε άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία» καταλήγουν οι ερευνητές.