Λίγα πράγματα πιο εκνευριστικά από το να έχεις νερό στο αυτί σου… Αν και μια μικρή ενόχληση συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό, αρκεί για να μας χαλάσει τη διάθεση στις διακοπές, να στέκεται εμπόδιο στις καλοκαιρινές περιπέτειες και τα διασκεδαστικά θαλάσσια σπορ.

Aν βουλώσει ή πονέσει το αυτί σας μετά το μπάνιο, προσπαθήστε να είστε προσεκτικοί και να αποφεύγετε την επαφή με το νερό. Mία καλή λύση είναι να κλείσετε το αυτί με ένα βαμβάκι ή μια πετσέτα για να στεγνώσετε την περιοχή.

Τραβήξτε ή κουνήστε πέρα-δώθε τον λοβό του αυτιού, ενώ γέρνετε το κεφάλι προς τα κάτω προς τον ώμο. Δοκιμάστε επίσης να κουνήσετε το κεφάλι τους από τη μία πλευρά στην άλλη.

Διαβάστε επίσης: Σπορ στο νερό: Όλα τα οφέλη που μας χαρίζει το Paddleboarding

Δημιουργώντας ένα κενό με κλίση της κεφαλής προς τα πλάγια και διατηρώντας μια παλάμη σφιχτά τοποθετημένη πάνω από το αυτί μπορεί να βοηθήσει. Με το να πιέζετε και να αφήνετε γρήγορα την παλάμη σας πάνω από το αυτί, θα δημιουργηθεί ένα κενό αέρος που θα μπορούσε να τραβήξει το νερό έξω.

Επιπλέον, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τις μπατονέτες, καθώς μπορεί να βλάψουν το ευαίσθητο δέρμα του ακουστικού πόρου, οδηγώντας ενδεχομένως σε μόλυνση.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το νερό απλώς θα εξατμιστεί φυσικά από το αυτί σας. Αν το πρόβλημα επιμένει ή παρατηρήσετε συμπτώματα όπως πόνο, κνησμό και πυρετό επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες για να προστατέψετε το αυτί, θυμηθείτε πως πρέπει να τις πλένετε με σαπούνι και να τις στεγνώνετε καλά μετά από κάθε χρήση, για να αποφύγετε τη μόλυνση από κάποιο μικρόβιο.

Πότε μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα

Πρόβλημα, όμως, μπορεί να δημιουργηθεί στα αυτιά ή στους παραρρινίους κόλπους (τα ιγμόρεια και τους μετωπιαίους κόλπους), αν υπάρχει κάποιος εσωτερικός ερεθισμός, είμαστε «μπουκωμένοι» ή λόγω ανατομικής κατασκευής.

Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος που θα νιώσουμε θα είναι άμεσος και δεν πρέπει να τον αγνοήσουμε, αφού με αυτό τον τρόπο το σώμα μας μας στέλνει το «μήνυμα» ότι κάτι δεν πάει καλά.

Aν σε κάποια βουτιά νιώσετε πόνο στο αυτί, μην τον αγνοήσετε, αλλά ανεβείτε αμέσως στην επιφάνεια. Aν δεν το κάνετε, υπάρχει πιθανότητα σοβαρής βλάβης του τυμπάνου από την πίεση του νερού.