Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ορισμένα σημεία του σώματός σας είναι πιο επιρρεπή σε δερματικές παθήσεις από άλλα;

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα χαρακτηριστικά που έχει το δέρμα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

Και αυτό συμπεριλαμβάνει και την ευαισθησία σε ορισμένες ασθένειες, όπως ψωρίαση και ατοπική δερματίτιδα.

Διαβάστε επίσης: Δέρμα: Απαντάμε στις πιο «trendy» απορίες ομορφιάς

Η σύνθεση του δέρματος επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως τη δομή του δερματικού φραγμού, τους τύπους των κυττάρων και τα γονίδια.

Για παράδειγμα, το δέρμα του προσώπου σας είναι λεπτό και εύκαμπτο για να προσαρμόζεται στις εκφράσεις σας.

Από την άλλη, το δέρμα στις φτέρνες σας είναι πιο παχύ και άκαμπτο για να αντέχει τη δύναμη του βαδίσματος και να σας προστατεύει από το να πατάτε αντικείμενα.

Πώς το δέρμα αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα

Το δέρμα μας αποτελεί το εξωτερικό στρώμα που μας προστατεύει από περιβαλλοντικούς, επιθετικούς παράγοντες όπως η ρύπανση, οι ακτίνες UV και τα βακτήρια. Αποτελεί όμως και ένα «παράθυρο» για την υγεία μας.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JCI Insight, τα διαφορετικά στρώματα του δέρματος έχουν διαφορετικούς ανοσολογικούς μηχανισμούς.

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν δερματικές ασθένειες, όπως η ψωρίαση, όταν υπάρχει ανισορροπία στα μόρια που εκκρίνονται από τα διάφορα στρώματα του δέρματος.

Αυτές οι παραλλαγές στη σύνθεση του δέρματος μπορούν, επίσης, να εξηγήσουν γιατί ορισμένες δερματικές ασθένειες είναι πιο διαδεδομένες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ανάλυση των λιπιδίων στο δέρμα θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση συγκεκριμένων ασθενειών.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία των ευρημάτων τους για τον μελλοντικό σχεδιασμό προϊόντων φροντίδας του δέρματος, καθώς θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ταιριάζουν με το συγκεκριμένο σημείο του σώματος στο οποίο θα εφαρμοστούν.

Αν έχετε παρατηρήσει κάποια ευαισθησία σε συγκεκριμένη περιοχή του δέρματός σας απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να μην αμελείτε τις δερματολογικές σας εξετάσεις μια φορά το χρόνο, καθώς και τα απαραίτητα check up.