Η ομορφιά ξεκινά εκ των έσω, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας και των μαλλιών μας δεν μας είναι απαραίτητα. Αντιθέτως. «Έρχονται» για να την ολοκληρώσουν. Ποιες συνήθειες δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε έτσι ώστε το δέρμα μας να μην είναι θαμπό και άτονο, να έχουμε ενέργεια, να προστατεύουμε την υγεία αλλά και να διατηρούμε σε ισορροπία το βάρος μας;

Διαβάστε επίσης: Πρωί: Δεν μπορείτε να ξυπνήσετε; Τα 5 «μυστικά» για να γίνετε… πρωινός τύπος

4 τρόποι να παραμένουμε υγιείς και λαμπεροί

#1 Τρώμε καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά

Αφήστε στην άκρη τα λιπαρά φαγητά, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τους άλλους… πειρασμούς και επιλέξτε φρούτα πλούσια σε βιταμίνες και φτωχά σε λιπαρά, που θα σας ωφελήσουν συνολικά όπως το πεπόνι, το καρπούζι και το σταφύλι.

  • Το πεπόνι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, Α και Β6 για ενέργεια στο… φουλ. Ακόμη, περιέχει κάλιο, συστατικό απαραίτητο για την ομαλή μυϊκή και καρδιακή λειτουργία.
  • Το καρπούζι περιέχει βιταμίνες C, Α, Β6 καθώς και την ουσία κιτρουλίνη. Η κιτρουλίνη βρίσκεται κυρίως στο λευκό τμήμα, ανάμεσα στη φλούδα και στη σάρκα του καρπουζιού, και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων.
  • Το σταφύλι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και αντιγηραντικά φρούτα. Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, συστατικό που σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας και την καλή λειτουργία του μυϊκού μας συστήματος. Αυτό που το χαρακτηρίζει είναι η πληθώρα των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Η πρόσληψή του έχει συσχετιστεί με μια σειρά από θετικέ επιδράσεις για την υγεία, όπως προστασία της καρδιάς και των αγγείων, μείωση της οξείδωσης της «κακής» LDL χοληστερίνης, προστασία από τον σχηματισμό θρόμβων κ.ά.

Eπίσης, αντικαταστήστε κάποια γεύματά σας με σαλάτες και λαχανικά (ντομάτες, καρότα, σπανάκι, μπρόκολο κ.ά.) και προσθέστε αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή σας (π.χ., δημητριακά ολικής αλέσεως).

#2 Πίνουμε νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό και τη διατήρηση των σωστών επιπέδων υγρασίας του δέρματος.

Πίνοντας περισσότερο νερό:

  • Θα μειώσετε το τσιμπολόγημα και επομένως το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά με αποτέλεσμα απώλεια βάρους. Αν δε, πίνετε ένα ποτήρι με το που ξυπνάτε και πριν από κάθε κυρίως γεύμα, τότε μπορεί να επιτευχθεί και ο καλύτερος έλεγχος της ποσότητας κατανάλωσης αυτών, γεγονός που σημαίνει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ως προς τη διαχείριση των θερμίδων.
  • Θα έχετε περισσότερη ενέργεια αφού ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης (1-3%) αυξάνει το αίσθημα κόπωσης. Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση, εκτός από κόπωση, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει θυμό, «πεσμένη» διάθεση και μειωμένα επίπεδα συγκέντρωσης και μνήμης.
  • Θα διαχειριστείτε τυχόν πονοκεφάλους. Αν πίνετε 1-2 ποτήρια νερό ειδικά μόλις ξυπνήσετε, όταν δηλαδή ο οργανισμός σας είναι πιο πολύ αφυδατωμένος, μπορείτε να αποφύγετε τους ενοχλητικούς πονοκεφάλους που μπορεί λόγω ζέστης να είναι αυξημένοι.

#3 Περπατάμε περισσότερο

Το περπάτημα:

  • Βοηθά στη ρύθμιση της γλυκόζης στον οργανισμό μας
  • Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας
  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας
  • Κάνει το δέρμα μας να «λάμπει» λόγω της καλύτερης κυκλοφορίας του αίματος
  • Μας ανακουφίζει από τον πόνο των μυών και των αρθρώσεων
  • Βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

#4 Ξεκουραζόμαστε

Ο ανεπαρκής, μη ποιοτικός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε δυσβίωση, δηλαδή μη αρμονική συμβίωση των βακτηριακών πληθυσμών του εντέρου και υπερανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός μας τίθεται σε κίνδυνο ορμονικής ανισορροπίας, παχυσαρκίας και ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Η εναλλαγή ύπνου-εγρήγορσης ρυθμίζει πολλές και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Σκεφτείτε λοιπόν τον ύπνο ως μια «επένδυση» ζωής για καλή υγεία σήμερα μα και σε βάθος χρόνου και δώστε του προτεραιότητα. Ανεξάρτητα από τη μέχρι σήμερα σχέση σας με αυτόν, χαρίστε στον εαυτό σας 7 με 9 ώρες ύπνου καθημερινά ή τουλάχιστον προσανατολιστείτε προς αυτόν το στόχο, αλλάζοντας τις συνήθειες ή τα συναισθήματα που σας τον στερούν.