Στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γυρνάς στο σπίτι και να μπορείς επιτέλους να ανακουφιστείς και να χαλαρώσεις.

Και είναι λογικό. Η επιθυμία να αισθάνεται κανείς ασφαλής υπάρχει από την εποχή των πρώτων ανθρώπων που αναζητούσαν προστασία στις σπηλιές. Σήμερα, το δικαίωμα στο καταφύγιο είναι κατοχυρωμένο στο άρθρο 25 της Οικουμενικής Διακήρυξης της Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Rest, reset & recharge

Για πολλούς, το καταφύγιο είναι κάτι περισσότερο από τέσσερις τοίχους. Τα μέρη που μας δίνουν αυτή την αίσθηση ασφάλειας δεν μας προστατεύουν μόνο από κινδύνους. Μας απομακρύνουν το άγχος, τις πιέσεις να αποδώσουμε, την αγωνία, τον θόρυβο και τις καθημερινές απαιτήσεις.

Τα δικό σας καταφύγιο μπορεί να μοιάζει εντελώς διαφορετικό από κάποιου άλλου. Μπορεί να είναι μέσα σε τέσσερις τοίχους ή μπορεί να μην έχει καθόλου. Ανεξάρτητα από τα σχήματα και τα μεγέθη, όλα τα καταφύγια έχουν ένα πράγμα κοινό, και αυτό είναι ο τρόπος που μας κάνουν να αισθανόμαστε.

Διαβάστε επίσης: DIY: Καθαρισμός προσώπου με ατμό στο σπίτι

Το σπίτι σας εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. Είναι ο τόπος ανάπαυσής σας, το αγαπημένο σας εστιατόριο, ο χώρος συγκέντρωσης, το γραφείο σας, ακόμα και το σχολείο των παιδιών σας. Πολύ συχνά, όμως, οι άνθρωποι χάνουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν χώρους αυτοφρονίδας όπου μπορούν να είναι ο πραγματικός εαυτός τους.

Θυμάστε τα φρούρια από κουβέρτες που χτίζαμε ως παιδιά;

Αταίριαστα παπλώματα, διάφορα μαξιλάρια «δανεισμένα» από κάθε δωμάτιο που μπορούσε να τα διαθέσει… Η αμφίβολη δομική ακεραιότητα που σήμαινε ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσες να βρεις την υφασμάτινη οροφή να ακουμπάει στο κεφάλι σου…

Ηταν συναρπαστικό, μακριά από την τελειότητα και εντελώς προσωπικό. Ενα ζεστό μικρό «κουκούλι» για να παίζεις, να διαβάζεις ή να ονειρεύεσαι με την καρδιά σου.

Ως ενήλικοι, μερικές φορές θεωρούμε δεδομένα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ένας ασφαλής χώρος που μπορούμε να ονομάζουμε δικό μας. Είτε πρόκειται για ένα φυσικό μέρος είτε για ένα νοητικό, όλοι χρειαζόμαστε να έχουμε κάπου να πάμε για να ξεκουραστούμε και να βρούμε ηρεμία.

Υπάρχει λιγότερο άγχος σε ένα σπίτι αν κάθε άτομο της οικογένειας έχει ένα μέρος που είναι μόνο δικό του: μια αναπαυτική πολυθρόνα, ένα εργαστήριο στο γκαράζ, μια γωνιά γυμναστικής.

Home is only a feeling

Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε έναν χώρο για τον εαυτό σας. Αυτός μπορεί να είναι ένα υπόγειο, ένα δωμάτιο που περισσεύει ή ακόμη και ένας κήπος. Οπουδήποτε αισθάνεστε άνετα.

Στη συνέχεια, οριοθετήστε τον χώρο σας με μια κουρτίνα, ένα ράφι, ένα ψηλό φυτό. Ο καθένας βάζει στο χώρο του αυτό που είναι σημαντικό για αυτόν.

Με άλλα λόγια, αν αγαπάτε τη φύση, ο χώρος σας πιθανότατα θα περιλαμβάνει πράγματα και φυσικά υλικά που φέρνουν ζεστασιά και σας θυμίζουν την ύπαιθρο, όπως πέτρες ή κοχύλια που έχετε βρει, φυτά και μεγάλα παράθυρα.

Ισως ο ίδιος ο χώρος να είναι υπαίθριος. Παρεμπιπτόντως, η φύση γενικά έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ηρεμία, οπότε ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο το να βάζετε φρούτα σε ένα μπολ μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Στο παρελθόν, το να βρίσκουμε καταφύγιο σήμαινε να βρίσκουμε έναν φυσικό χώρο που θα αισθανόμασταν ασφαλείς μέσα σε αυτόν. Και αυτό είναι μέρος της ομορφιάς ενός καταφυγίου – είναι ό,τι χρειαζόμαστε να είναι. Και αυτό μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου ή από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στην πραγματικότητα, ένα καταφύγιο δεν χρειάζεται να είναι διακοσμημένο σύμφωνα με τους κανόνες του εσωτερικού σχεδιασμού. Για να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα του πώς μπορεί να μοιάζει το δικό σας καταφύγιο και τι χρειάζεστε από αυτό, κάντε το quiz που ακολουθεί.

Quiz: Πώς μοιάζει το ιδανικό σας καταφύγιο και τι ακριβώς χρειάζεστε από αυτό;

1. Οταν είστε καταβεβλημένοι, λαχταράτε…

Α. Να βγείτε έξω.

Β. Λίγο χρόνο μόνοι σας.

Γ. Να καθαρίσετε το μυαλό σας.

Δ. Εναν αντιπερισπασμό.

Ε. Κούρνιασμα στον καναπέ.

2. Αλλοι θα μπορούσαν να περιγράψουν το άτομό σας ως…

Α. Ελεύθερο πνεύμα.

Β. Λαμπερό.

Γ. Ηρεμο.

Δ. Γεμάτο ενέργεια.

Ε. Ευπρόσδεκτο.

3. Οταν έχετε άλλους ανθρώπους κοντά σας όταν προσπαθείτε να χαλαρώσετε…

Α. Δεν σας πειράζει που είναι εκεί.

Β. Χρειάζεστε να μείνετε μόνοι σας.

Γ. Μπορείτε να αποσιωπήσετε τον θόρυβο αν χρειαστεί.

Δ. Πιθανόν να μην τους προσέξετε.

Ε. Απολαμβάνετε τη χαλάρωση με άλλους.

4. Τις ελεύθερες μέρες σας έχετε την τάση να…

Α. Βγαίνετε στη φύση για μια περιπέτεια.

Β. Κάνετε περιποίηση.

Γ. Αφιερώνετε χρόνο για κάτι mindful.

Δ. Συνεχίζετε το τελευταίο σας project.

Ε. Ασχολείστε με το σπίτι.

5. Θέλετε να φεύγετε από το καταφύγιό σας νιώθοντας…

A. Ανανεωμένοι.

Β. Ανακουφισμένοι.

Γ. Ισορροπημένοι.

Δ. Ενεργοποιημένοι.

Ε. Ασφαλείς.

Απαντήσεις Quiz

Περισσότερα Α

Ενας αρωματικός κήπος

Το να βρίσκεστε στη φύση είναι σημαντικό για εσάς και γρήγορα ηρεμεί το μυαλό σας. Είστε σε αρμονία με τις αισθήσεις σας. Δοκιμάστε να συλλέξετε φυτά όπως η λεβάντα και η μέντα και βοηθήστε τα να ανθίσουν σε έναν κήπο, μπαλκόνι ή στο περβάζι του παραθύρου.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε τους δημόσιους κήπους, απολαμβάνοντας την ομορφιά τους και τις αρωματικές ιδιότητες των λουλουδιών.

Περισσότερα Β

Μπάνιο ή ντους υπό το φως των κεριών

Για εσάς δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από το να βρίσκεστε μέσα στο νερό. Σχεδιάστε το σκηνικό με μερικά κεριά που τρεμοπαίζουν, βάλτε λίγη χαλαρωτική μουσική, δοκιμάστε ένα καινούργιο αφρόλουτρο και γλιστρήστε μέσα στο ζεστό νερό για να νιώστε τις έγνοιες σας να «ξεπλένονται».

Δημιουργήστε το δικό σας σπα με μερικές φρέσκες πετσέτες.

Περισσότερα Γ

Διαλογισμός

Οταν πρόκειται για το καταφύγιό σας, δεν έχει τόση σημασία το πού βρίσκεστε, αλλά το τι κάνετε. Το να βρείτε την εσωτερική αίσθηση γαλήνης είναι εύκολο για εσάς. Είστε σε θέση να αφήσετε πίσω σας τον έξω κόσμο και όλο το άγχος του όταν κάνετε διαλογισμό.

Είτε πρόκειται για μια γρήγορη πεντάλεπτη συνεδρία είτε για ένα μεγαλύτερο διάλειμμα το βράδυ για να αποβάλετε την ένταση που έχετε μαζέψει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο διαλογισμός μπορεί να γίνει το καταφύγιό σας.

Περισσότερα Δ

Καθηλωτικά χόμπι

Εχετε μια υπέροχη ενέργεια που σας ωθεί και μπορείτε να τη διοχετεύσετε σε κάτι που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να νιώσετε μια αίσθηση τάξης και ασφάλειας. Αυτό θα μπορούσε να είναι η χειροτεχνία, η μαγειρική ή το διάβασμα – ό,τι κι αν είναι, είναι κάτι που απαιτεί συγκέντρωση στον δικό σας κόσμο.

Περισσότερα Ε

Μια ζεστή γωνιά στο σπίτι

Κατά βάθος είστε σπιτόγατος. Το σπίτι σας είναι ένα μέσο έκφρασης του εαυτού σας και είναι γεμάτο με τα πράγματα που αγαπάτε και προκαλούν ευχάριστες αναμνήσεις.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε τον χώρο σας αρκετά τακτοποιημένο ώστε να μην μπαίνετε στον πειρασμό να ασχοληθείτε με τις δουλειές του σπιτιού όταν προσπαθείτε να χαλαρώσετε.