Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Σχεδόν κανείς δεν καταφέρνει στο τέλος της ημέρας να έχει κάνει όλα όσα γράφει η to-do list του. Και ενώ τους περισσότερους αυτό δεν τους επηρεάζει, μια μερίδα ανθρώπων μπορεί να αισθανθεί ενοχές όταν στη λίστα υπάρχουν μία, δύο ή και περισσότερες δουλειές που δεν έχουν διαγραφεί. Εάν το τελευταίο σάς ακούγεται γνώριμο, τότε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζετε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «productivity guilt», ενοχές δηλαδή που σχετίζονται με την παραγωγικότητα.

Τι είναι το productivity guilt

Μπορεί να προκύψει με διάφορους τρόπους και εναύσματα, πέραν της λίστας σας.

Εμφανίζεται όταν αισθάνεστε ενοχές ως απάντηση στον αριθμό των εργασιών που ολοκληρώσατε ή όχι. Μπορεί να είναι οικιακές υποχρεώσεις, στόχοι υγείας και ευεξίας, επαγγελματικοί στόχοι, οτιδήποτε χρειάζεται να καταβάλετε προσπάθεια και να αφιερώσετε χρόνο.

Μπορεί να γίνει ιδιαίτερα έντονο και επιδραστικό, αφού όχι μόνο στενοχωριέστε επειδή δεν κάνατε όλα όσα έπρεπε αλλά και γιατί μπορεί να αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς και αυτός είναι ο λόγος που δεν τα καταφέρατε.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι αυτό που κάνετε δεν είναι ποτέ αρκετό.
Αυτή η στάση αποτελεί πλήγμα για την αυτοεκτίμηση ή την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου ενώ μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει υπάρχοντα συμπτώματα κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής.

Σημάδια

Το αίσθημα ενοχής μπορεί να επιμείνει ανεξάρτητα από το εάν ολοκληρώσατε τις υποχρεώσεις σας ή όχι. Μερικά από τα σημάδια που θα σας προειδοποιήσουν:

⦁ Αισθάνεστε τακτικά ότι δεν κάνετε αρκετά.

⦁ Στο τέλος της ημέρας νιώθετε ένα αίσθημα ενοχής, ακόμα και αν δυσκολεύεστε να εντοπίσετε τον λόγο.

⦁ Συγκρίνετε συνεχώς την ικανότητά σας να καταφέρετε κάτι με την ικανότητα κάποιου άλλου, όπως οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας.

Ενώ το productivity guilt σάς επηρεάζει ατομικά, μην ξεχνάτε την επιρροή που μπορεί να έχει στην επαγγελματική σας καθημερινότητα το εργασιακό σας περιβάλλον.

Είναι επίσης γέννημα του «hustle culture», της κουλτούρας που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαρκή παραγωγικότητα, στη φιλοδοξία και στην επιτυχία, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη παράγοντες όπως η ξεκούραση, η φροντίδα του εαυτού, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Πώς θα το ξεπεράσετε

Η διαδικασία για να το ξεπεράσετε απαιτεί χρόνο, αυτοθεραπεία και αποτίναξη προηγούμενων συμπεριφορών που είχατε υιοθετήσει και τελικά σας οδήγησαν σε αυτό. Μερικά από τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για μια πιο υγιή καθημερινότητα είναι:

Ελέγξτε το feed σας

Ολα όσα βλέπουμε καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας επηρεάζουν πολύ περισσότερο από όσο συνειδητοποιούμε. Για αυτό είναι σημαντικό να προσέξετε τα άτομα που ακολουθείτε ώστε να μην εκτίθεστε σε φωτογραφίες και βίντεο που υμνούν τη hustle κουλτούρα.

Ακούστε το σώμα σας

Οι εξωτερικές πιέσεις για να είστε παραγωγικοί απαιτούν από εσάς να αγνοήσετε τις ανάγκες σας για να ολοκληρώσετε κάθε υποχρέωση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του για ξεκούραση γιατί αργά ή γρήγορα θα σας «προδώσει», εάν δεν το φροντίσετε όπως κάνετε με τις δουλειές σας.

Μη φοβάστε να πείτε «όχι»

Εάν λέτε σε όλους συνέχεια «ναι», τότε είναι πολύ πιθανό να λέτε στον εαυτό σας «όχι». Για αυτό προσπαθήστε να το σταματήσετε και να οργανώσετε την ημέρα σας βάσει των προτεραιοτήτων σας, συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών σας στόχων.

Ανακαλύψτε και πάλι την διασκέδαση

Ανακαλύψτε ξανά μη επαγγελματικές δραστηριότητες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά και που έχουν προσωπικό νόημα για εσάς. Ισως είναι πεζοπορία, ανάγνωση βιβλίων μαγειρικής ή απλά να κάθεστε έξω και να αναπνέετε καθαρό αέρα.

Οποια και αν είναι η δραστηριότητα, προσπαθήστε να μη συνδέετε στόχους ή προσδοκίες σε αυτήν πέρα από την ευχαρίστηση και το αίσθημα ικανοποίησης.

Στραφείτε στους ειδικούς

Μπορείτε να αναζητήσετε θεραπεία με οποιονδήποτε εξουσιοδοτημένο θεραπευτή που εμπιστεύεστε και συνδέεστε για να σας βοηθήσει να βγείτε από τον φαύλο κύκλο της ενοχής και της ψυχικής εξουθένωσης.

Η ισορροπία της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής είναι υψίστης σημασίας όχι μόνο για την αυξημένη παραγωγικότητα αλλά και για την καλύτερη διάθεση, ευεξία και υγεία