Το φούσκωμα πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο, που προκαλεί δυσφορία και μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα. Τα συμπτώματα του μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολικά αέρια, πόνο ή δυσφορία στο στομάχι αλλά και αίσθημα κορεσμού ακόμα και όταν τρώτε μικρές ποσότητες.

Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, χωρίς να γνωρίζετε τι το πυροδότησε ενώ μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από 24 ώρες έως μερικές ημέρες, ανάλογα με την αιτία.

Που μπορεί να οφείλεται το φούσκωμα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να αισθάνεστε φουσκωμένοι. Εάν έχει την τάση να εμφανίζεται συχνά, μπορείτε εύκολα να το αντιμετωπίσετε αρκεί να βρείτε την υποκείμενη αιτία.

  • Αέρια: Ορισμένες τροφές προκαλούν το γαστρεντερικό σας σύστημα να παράγει περισσότερα αέρια από άλλα. Περιλαμβάνουν λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σπαράγγια και το μπρόκολο. Η κατάποση αέρα είναι μια άλλη κοινή αιτία.
  • Μεγάλα γεύματα: Ανάλογα με το πότε τρώτε, ενδεχομένως διαμεσολαβούν πολλές ώρες μεταξύ των γευμάτων σας, με αποτέλεσμα να πεινάτε περισσότερο και ως εκ τούτου να τρώτε μεγαλύτερες μερίδες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή περισσότερων αερίων από το συνηθισμένο.
  • Περίοδος: Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών κατά την διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να ευθύνονται για το φούσκωμα.
  • Έλλειψη φυτικών ινών: Εάν δεν προσλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες από την διατροφή σας, τότε το πεπτικό σύστημα μπορεί να μην λειτουργεί ομαλά.
  • Καθιστικός τρόπος ζωής: Εάν κάθεστε πολλές ώρες συνεχόμενα μέσα στην μέρα, τότε η κοιλιά σας μπορεί να συμπιεστεί, συμπεριλαμβανομένου του εντερικού σωλήνα, γεγονός που επιβραδύνει την πέψη.
  • Στρες: Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας επιβραδύνει την πέψη, προκαλώντας φούσκωμα, πόνο και δυσπεψία.
  • Άλλα ιατρικά ζητήματα: Το φούσκωμα μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής πάθησης, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Πώς θα ανακουφιστείτε άμεσα

Εάν αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε γρήγορα για το φούσκωμα, μερικές επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

#1 Κινηθείτε περισσότερο

Εάν η εργασία σας είναι καθιστική, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα μπορούσατε να αυξήσετε τα επίπεδα της φυσικής σας δραστηριότητας κατά την διάρκεια της ημέρας. Πολλά είναι τα οφέλη που θα αποκομίσετε, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης εμφάνισης του φουσκώματος.

Μάλιστα πρόσφατη επιστημονική μετά-ανάλυση επισημαίνει ότι το περπάτημα για λίγα μόλις λεπτά μετά το γεύμα μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη πέψη, αποτρέποντας τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

#2 Χαλαρώστε το σώμα σας

Εάν βρίσκεστε συχνά σε ένταση, τότε το φούσκωμα είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί. Όταν είστε σε θέση να χαλαρώσετε, ο γαστρεντερικός σας σωλήνας λειτουργεί καλύτερα.

Όταν βιώνετε πολύ άγχος, τότε η απόκριση πάλης ή φυγής ενεργοποιείται με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η πέψη. Καθώς χαλαρώνετε, το σύστημα επιστρέφει σε μια παρασυμπαθητική κατάσταση, επιτρέποντας στην τροφή α κινείται πιο εύκολα κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα.