Εάν είστε ένα από τα 415 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που ζουν με διαβήτη, πιθανότατα έχετε ήδη λάβει τα μέτρα σας για να διατηρείτε το σάκχαρο σας σταθερό κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι βραδινές σας συνήθειες όμως, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Παρακάτω, θα δούμε τις έξι υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να εντάξετε στην βραδινή σας ρουτίνα για να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου κατά την διάρκεια της νύχτας, προετοιμάζοντας φυσικά το έδαφος και για… την επόμενη ημέρα.

#1 Κοιμηθείτε νωρίτερα για ισορροπημένο σάκχαρο στο αίμα

Ενώ μπορεί να φαίνεται πολύ απλό για να είναι… αληθινό, φαίνεται να πιάνει. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί το νούμερο ένα βήμα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα επίπεδα του σακχάρου σας σε ισορροπία είναι να δώσετε προτεραιότητα στον βραδινό ποιοτικό ύπνο.

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια νυχτερινή ρουτίνα που προάγει τον ποιοτικό ύπνο και να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες ή όσες χρειάζεστε για να ξυπνήσετε ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι.

Διαβάστε επίσης: Το κορυφαίο πρωινό που μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Αυτό διότι όταν δεν κοιμάστε επαρκώς, το σώμα σας δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει καλά την ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα την επόμενη μέρα.

Στοχεύστε να κοιμάστε επτά έως και εννέα ώρες κάθε βράδυ, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

#2 Αποφύγετε το φαγητό αμέσως πριν τον ύπνο

Τα άτομα με διαβήτη αναμένουν ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα θα είναι αυξημένα μετά από ένα γεύμα. Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το να τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας κατά την διάρκεια της νύχτας.

Για αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να αφήνετε περίπου δώδεκα ώρες κενό ανάμεσα στο βραδινό και το πρωινό γεύμα για να μην εκτιναχθούν τα επίπεδά του αμέσως πριν τον ύπνο αλλά και να μην είναι ιδιαίτερα χαμηλά το πρωί.

#3 Βάλτε την κίνηση στο πρόγραμμα

Ενώ οι περισσότεροι προτιμούν να γυμνάζονται το πρωί, ακόμη και μερικά λεπτά αερόβιας δραστηριότητας, όπως το περπάτημα μπορεί να είναι ευεργετικά για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με επιστημονική μετά-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Sports Medicine‌, το περπάτημα ακόμα σε ήπια ένταση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρου μετά το φαγητό.

Απλώς έχετε κατά νου ότι όλες οι ασκήσεις δεν επηρεάζουν το σάκχαρό σας με τον ίδιο τρόπο. Οι αναβολικές ασκήσεις όπως η άρση βαρών έχουν στην πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Επομένως είναι καλύτερο να τις παραλείψετε λίγο πριν τον ύπνο.