Αν συνηθίζετε να κάνετε επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τον καρπό σας ή να καταπονείτε το χέρι σας μπορεί να προκαλέσετε φλεγμονή των τενόντων. Ο πόνος της τενοντίτιδας ταξιδεύει από τον αγκώνα στον άνω βραχίονα ή στον κάτω βραχίονα, γεγονός που σας εμποδίζει από το να εκετελείτε τις καθημερινές σας εργασίες.

Και δεν είναι απαραίτητο να παίζετε τένις για να υποφέρετε από αυτό που λέμε «αγκώνα του τενίστα».

Φυσικά, ο γιατρός σας θα σας εξετάσει για να κάνει τη διάγνωση και να σας χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή, αντιφλεγμονώση φάρμακα ή και φυσικοθεραπεία.

Διαβάστε επίσης: Vagus nerve: Το νεύρο που επηρεάζει κάθε λειτουργία στο σώμα μας

Εκτός από αυτό, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να δώσετε στον εαυτό σας την απαραίτητη ξεκούραση. Δοκιμάστε, επίσης, να βάλετε πάγο στην περιοχή που πονάει.

Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε να δέσετε το χέρι σας, κρατώντας τους μύες και τους τένοντες ακίνητους, δίνοντάς τους χρόνο να επουλωθούν.

Η εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στην πρόληψη της επανεμφάνισής του, αρκεί να πάρετε πρώτα το «πράσινο φως» από το γιατρό σας.

Απλά τεντώστε τον αγκώνα σας με την παλάμη του χεριού σας στραμμένη προς τα κάτω και τραβήξτε απαλά τα δάχτυλά σας προς την κάτω πλευρά του καρπού σας. 

Στη συνέχεια, γυρίστε την παλάμη σας να κοιτάει προς τα πάνω και σπρώξτε τα δάχτυλά σας προς το πάτωμα.

Μείνετε για 30 δευτερόλεπτα στην κάθε άσκηση.

Πώς να προστατεύσετε τους αγκώνες σας

  • Να φοράτε προστατευτικά όταν ασχολείστε με δραστηριότητες που ενδέχεται να τραυματίσουν τους αγκώνες.
  • Μάθετε τη σωστή τεχνική για δραστηριότητες που μπορεί να καταπονήσουν τον αγκώνα, όπως αθλήματα με ρακέτες, προπόνηση με βάρη ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατά την εργασία.
  • Ένας γυμναστής ή προπονητής μπορεί να σας καθοδηγήσει να αποφύγετε την καταπόνηση της άρθρωσης του αγκώνα και των τενόντων ή των συνδέσμων του.
  • Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, αποφύγετε τη χρήση ρακέτας τένις που είναι πολύ βαριά για εσάς.
  • Προπονηθείτε σωστά. Η ενδυνάμωση των μυών του αντιβραχίου και οι διατάσεις μπορούν να προλάβουν τον πόνο.