Όταν το σώμα αισθάνεται ότι κατακλύζεται από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, μπορεί να ανταποκριθεί με διάφορους τρόπους προκειμένου να καταφέρει να προστατευθεί από όλα όσα αντιλαμβάνεται ως απειλή. Ως άμυνα, το σώμα παράγει χημικές αντιδράσεις κατά του στρες που το προετοιμάζουν να ανταποκριθεί στη στιγμή όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η πιο γρήγορη ή ρηχή αναπνοή, οι τεταμένοι μυς.

Το σώμα διαθέτει αμυντικές λειτουργίες στο στρες αλλά όταν το άγχος γίνεται χρόνιο, τότε μπορεί να εμφανιστούν διάφορα σωματικά συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης: Στρες: Εσείς πώς… «απαντάτε» στο άγχος;

Τα συμπτώματα του στρες στο σώμα

Παρακάτω αναφέρουμε μερικά από τα σωματικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν με το χρόνιο στρες:

Κούραση

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κόπωση, η οποία μπορεί να αποδοθεί στο άγχος. Η κόπωση που σχετίζεται με το άγχος μπορεί να προέλθει από πολλούς παράγοντες, όπως οι λίγες ώρες ύπνου ή ο διακοπτόμενος ύπνος, η υπερβολική εργασία.

Σε επιστημονική μελέτη έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες βιώνει κούραση που σχετίζεται με το στρες ενώ είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Πονοκέφαλοι

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να έχουν πονοκεφάλους περιστασιακά, αλλά όταν γίνουν χρόνιοι μπορεί να είναι ανησυχητικό. Αφού επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας και βεβαιωθείτε ότι δεν αποτελούν σημάδι υποκείμενης πάθησης, μπορεί να οφείλονται στο άγχος.

Το άγχος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης μιας διαταραχής κεφαλαλγίας και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων πονοκεφάλων ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας, σύμφωνα με έρευνα.

Μυϊκοί πόνοι

Ο μυϊκός πόνος μετά από μια έντονη προπόνηση, έναν τραυματισμό ή μια ιογενή λοίμωξη είναι πιθανό να εμφανιστεί. Ωστόσο, ο μυϊκός πόνος μπορεί επίσης να αποδοθεί στο στρες. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια μυϊκή ένταση, συμβάλλοντας στον πόνο ή την ενόχληση.

Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό

Έχετε παρατηρήσει ότι τις περιόδους που είστε έντονα αγχωμένοι μπορεί να αρρωσταίνετε συχνότερα; Εάν ναι, δεν είναι ιδέα σας μιας και το στρες μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ειδικοί έχουν εστιάσει στις επιπτώσεις του στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα. Όσοι έχουν μεγαλύτερο βαθμό στρες αναπτύσσουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας πιο πιθανή την εμφάνιση ασθενειών.