Για όσους συνηθίζουν να ξενυχτούν ή δεν έχουν άλλη επιλογή λόγω του προγράμματος εργασίας τους, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι μπορεί να αποκτήσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, δείχνει ότι τα νυχτοπούλια έχουν 19% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με τα «πρωινά πουλιά».

«Το πρόβλημα είναι ότι ο προτιμώμενος χρόνος ύπνου και αφύπνισης ενός ατόμου (χρονότυπος) είναι εν μέρει γενετικά καθορισμένος, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξει», εξηγούν οι συγγραφείς.

Διαβάστε επίσης: «Χρέος» ύπνου: Γίνεται να το αποληρώσετε;

Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που μαρτυρούν ότι η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου καθώς και η εργασία σε βάρδιες επηρεάζουν την υγεία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τα «νυχτοπούλια» έχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας κυρίως εξαιτίας καρδιολογικών προβλημάτων.

Δεδομένα που δημοσιεύθηκαν το 2018 και προέρχονταν από την UK Biobank αποκάλυψαν ότι οι βραδινοί τύποι έχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας από όλα τα αίτια, συμπεριλαμβανομένων των καρδιοπαθειών.

Τώρα, η νέα έρευνα ανέλυσε δεδομένα από 63,000 γυναίκες νοσοκόμες και διαπίστωσε ότι εκείνες με ακανόνιστο ωράριο ύπνου είχαν αυξημένο κίνδυνο τόσο για διαβήτη όσο και για καρδιακές παθήσεις.

«Όταν ο χρονότυπος δεν αντιστοιχούσε με τις ώρες εργασίας είδαμε αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Αυτό ήταν ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον εύρημα που υποδηλώνει ότι ένας πιο εξατομικευμένος προγραμματισμός της εργασίας θα μπορούσε να είναι ευεργετικός για την υγεία», αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα «νυχτοπούλια» κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρο θάνατο

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Chronobiology International», έδειξε ότι το ξενύχτι δεν είναι ο κύριος «ένοχος» για τα αυξημένα ποσοστά πρόωρων θανάτων που καταγράφονται στα άτομα με νυχτερινό χρονότυπο.

Από τη μελέτη που διήρκεσε 37 έτη προέκυψε ότι στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» για τους πρόωρους θανάτους των «ξενύχτηδων» πρέπει να μπουν οι κακές συνήθειες που συνήθως έχουν σε σύγκριση με τους πρωινούς τύπους – συγκεκριμένα το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

«Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι υπάρχει μικρή ή και καθόλου συμβολή του χρονότυπου στη θνησιμότητα» ανέφερε ο Δρ Κρίστερ Χάμπλιν από το Φινλανδικό Ινστιτούτο για την Εργασιακή Υγεία στο Ελσίνκι.