Πολλοί είναι οι λόγοι που μας αρέσει να κάνουμε το μακιγιάζ μας καθημερινά. Πρόκειται για μία από τις πιο διασκεδαστικές μορφές αυτοέκφρασης που μας ανανεώνει και μας γεμίζει με χαρά σε κάθε πινελιά. Ωστόσο εάν φοράτε τακτικά make up, η καθημερινή εφαρμογή του μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας, ειδικά εάν δεν το αφαιρείτε σωστά πριν τον ύπνο.

Το να θυμάστε να αφαιρείτε το μακιγιάζ πριν να ξαπλώσετε είναι το πρώτο βήμα για την φροντίδα της επιδερμίδας ενώ το δεύτερο σχετίζεται με όλες τις πρακτικές που μπορείτε να ενσωματώσετε στην skincare ρουτίνα σας για να αφαιρέσετε πλήρως τους ρύπους που τείνουν να συσσωρεύονται.

Τι θα συμβεί στο δέρμα εάν δεν αφαιρείτε το make up

Υπάρχει λόγος που αποκαλούμε τον βραδινό ύπνο… «beauty sleep» («ύπνο ομορφιάς»), μιας και κατά τις βραδινές ώρες η επιδερμίδα επιδιορθώνεται. Εάν λοιπόν κοιμάστε με το μακιγιάζ, διαταράσσετε αυτήν την διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο δερματικός φραγμός της επιδερμίδας δρα ως προστατευτικό φράγμα ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και το οξειδωτικό στρες ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, το δέρμα «μπαίνει» σε λειτουργία επανόρθωσης, αναζωογονώντας και αναδομώντας κύτταρα και ιστούς.

Όταν κοιμάστε με το make up, το δέρμα σας δεν μπορεί να «αναπνεύσει» και να επουλωθεί ενώ οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να «φράξουν» τους πόρους σας. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, ερυθρότητα αλλά και θαμπή όψη, καταστρέφουν το κολλαγόνο και προκαλούν επίσης ρυτίδες, εξάρσεις ακμής και μαύρα στίγματα.

Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πώς οι ελεύθερες ρίζες, είτε από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο ήλιος και η ατμοσφαιρική ρύπανση, είτε από χημικές ουσίες καλλυντικών, μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) προσθέτει ότι ορισμένες χημικές ουσίες στα καλλυντικά μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση ακμής, επομένως το καλό πλύσιμο του προσώπου πριν τον ύπνο είναι κομβικής σημασίας.

Πώς θα το αφαιρέσετε σωστά

Το πλύσιμο του προσώπου σας και η εφαρμογή της κατάλληλης ενυδατικής κρέμας δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να ανανεωθεί και να επουλωθεί το δέρμα σας. Μερικές από τις πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε, περιλαμβάνουν:

Δοκιμάστε τον διπλό καθαρισμό

Επειδή η χρήση ενός απαλού καθαριστικού μπορεί να αφήσει υπολείμματα μακιγιάζ, μπορείτε να δοκιμάσετε τον διπλό καθαρισμό, γνωστό και ως «double cleansing». Για να το κάνετε, δοκιμάστε να εφαρμόσετε ένα απαλό καθαριστικό ή απολεπιστικό και στην συνέχεια μπορείτε να καθαρίσετε το πρόσωπό σας με ένα cleanser με βάση το λάδι ή με μικκυλιακό νερό.

Απαλή φροντίδα

Θυμηθείτε να καθαρίζετε το πρόσωπό σας με απαλές κινήσεις, καθώς το τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Μετά τον καθαρισμό, ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα και, στη συνέχεια, ταμπονάρετε το δέρμα σας με μια πετσέτα ώστε να παραμείνει λίγη υγρασία.

Ώρα για ενυδάτωση

Όσο το δέρμα σας είναι ακόμα νωπό, εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα για να «κλειδώσετε» την υγρασία και να αποτρέψετε την ξηρότητα την επόμενη ημέρα.