Η αφοσίωση στην εργασία φαίνεται να είναι κάτι θετικό και παραδειγματικό. Ωστόσο, τι  συμβαίνει όταν η πίεση που σχετίζεται με τη συνεχή αναζήτηση της επιτυχίας ή την εξέλιξη, μας κάνει να δουλεύουμε συνεχώς περισσότερο;

Το γεγονός ότι η προσκόλληση στην εργασία δεν συνδέεται με την ευτυχία, δεν είναι κάτι καινούριο. Πρόσφατη έρευνα ωστόσο, αποκαλύπτει ποιες είναι οι συνέπειες στην ψυχολογία των ατόμων που δίνουν προτεραιότητα στα επιτεύγματά τους στη δουλειά έναντι της διασκέδασης και της ευχαρίστησης.

Η έρευνα

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ στην Αγγλία, αποπειράθηκαν να διερευνήσουν τις πιθανές διαφορές στα επίπεδα ευτυχίας μεταξύ των ατόμων που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην απόδοση και τα επιτεύγματά τους σε αντίθεση με εκείνα που στοχεύουν περισσότερο στην «ελευθερία» και την απόλαυση.

Σχεδόν 200 άτομα από 3 συνολικά χώρες (Ινδία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο) παρακολουθήθηκαν για 9 ημέρες. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα αξιολογήθηκαν οι αξίες τους, η ικανοποίησή τους από τη ζωή, τα θετικά και τα αρνητικά τους συναισθήματα (κατάθλιψη, άγχος, στρες, χαρά).

Συνολικά, αναδείχθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της εκπλήρωσης των αξιών που διέπουν ένα άτομο και της ικανοποίησής του από τη ζωή. Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι ζουν σύμφωνα με τις αξίες τους, νιώθουν γενικά πιο ικανοποιημένοι και κατ’ επέκταση, τους είναι πιο εύκολο να είναι αυθεντικοί.

Εντούτοις, , τα άτομα που έδωσαν προτεραιότητα στα επιτεύγματά τους σε βάρους οτιδήποτε άλλου μια δεδομένη ημέρα δεν είχαν τόσο υψηλά επίπεδα ευημερίας την επομένη σε σύγκριση με εκείνα που έδωσαν προτεραιότητα στη διασκέδαση και αξίες όπως η ελευθερία.

Η «συμμόρφωση» σε καθήκοντα συνδέθηκε με χαμηλότερο επίπεδο ευημερίας ενώ η διασκέδαση με καλύτερη ποιότητα ύπνου και ένα πιο έντονο αίσθημα χαράς.

Οι συμμετέχοντες που αφιέρωσαν χρόνο στα χόμπι τους είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα θετικών συναισθημάτων και αντιστοίχως πτώση στα επίπεδα του στρες.

Ας βρούμε την ισορροπία

Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να περνάμε κάθε μας μέρα αναζητώντας απλά και μόνο την ευχαρίστηση. Η εργασία μας είναι απαραίτητη από πολλές απόψεις και μπορεί να είναι δημιουργική.

Ωστόσο, αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούμε από την υπερβολική σκέψη του τελικού σκοπού- επιτεύγματος και της «επιτυχίας» και να εστιάσουμε περισσότερο στα μικρά πράγματα που κάνουν πιο ευχάριστη την όποια δραστηριότητα.

Μπορούμε επίσης να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε πράγματα που μας φέρνουν απλά και μόνο χαρά, χωρίς κανέναν απώτερο σκοπό και στόχο, όπως ένα χόμπι.

Εργασία και… χαρά

Η ισορροπία μεταξύ εργασίας και αναψυχής, μεταξύ ευχαρίστησης και μόχθου, μπορεί να φαίνεται για πολλούς από εμάς άπιαστη…

Ίσως όμως τουλάχιστον, την επόμενη φορά που θα αναρωτηθούμε πώς να περάσουμε αυτή τη μια επιπλέον κενή ώρα της ημέρας μας, να μην ενεργήσουμε σύμφωνα με το τι θα μας οδηγήσει σε αυτό που ονομάζουμε επαγγελματική επιτυχία, αλλά σύμφωνα με το τι πραγματικά θα μας γεμίσει χαρά.