Το Sober October ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο ως ένα challenge για να συγκεντρωθούν χρήματα για τους ασθενείς με καρκίνο. Σκοπός είναι κάνετε ένα διάλλειμα από το αλκοόλ για 31 ημέρες.

Ακόμα και αν δεν συμμετέχετε στην επίσημη πρόκληση, αυτό το κίνημα είναι μια σπουδαία ευκαιρία να αποτοξινωθείτε και να επαναξιολογήσετε την σχέση σας με το αλκοόλ.

Το βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, η καλύτερη μνήμη, οι θετικές αλλαγές στη διάθεση, η απώλεια βάρους και το λαμπερό δέρμα είναι μόνο μερικά από τα οφέλη για την υγεία που θα αποκομίσετε σε τέσσερεις εβδομάδες.

«Υπάρχουν και νευρολογικά οφέλη από την αποχή από το αλκοόλ. Ορισμένα μπορούν να φανούν μέσα σε μια εβδομάδα μετά τη διακοπή, αλλά είναι πολύ πιο αισθητά μετά από ένα μήνα», προσθέτει ο δρ Λόρενς Γουάινσταϊν, Διευθυντής Ιατρικής για τα Αμερικανικά Κέντρα Απεξάρτησης.

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ

Ένα διάλειμμα από την κατανάλωση αλκοόλ – ακόμη κι αν είναι μόνο για μερικές εβδομάδες – είναι καλή ιδέα για όλους. Μέσα σε, μόλις, 31 ημέρες θα δείτε ότι:

Θα κοιμάστε καλύτερα

Μελέτη στο περιοδικό Alcoholism: Clinical & Experimental Research δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ διαταράσσει σοβαρά την ποιότητα του ύπνου.

Αν κάνετε το challenge θα παρατηρήσετε ότι θα ξεκινάτε τη μέρα σας αισθητά πιο ανανεωμένοι και οξυδερκείς.

Θα τρώτε λιγότερο

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Nutrition, το αλκοόλ είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες πίσω από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Έρευνα στο Obesity το αποδίδει αυτό στο γεγονός ότι το αλκοόλ εντείνει τις αισθήσεις.

Μέσα από απεικονίσεις εγκεφαλικής δραστηριότητας γυναικών με ήπια μέθη, φάνηκε ότι ήταν πιο ευαίσθητες στη μυρωδιά του φαγητού κι αυτό τις ωθούσε να τρώνε περισσότερο.

Θα απαλλαγείτε από τις έξτρα θερμίδες

Τα αλκοολούχα ποτά έχουν έναν ύπουλο τρόπο να αυξάνουν την πρόσληψη θερμίδων. Μια μαργαρίτα, για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει πάνω από 300 θερμίδες και ένα Aperol μπορεί να έχει πάνω από 245 θερμίδες.

Αποφεύγοντας λοιπόν το αλκοόλ, αποφεύγετε και τις «κενές» θερμίδες που δεν σας χορταίνουν.

Θα καθαρίσει η επιδερμίδα σας

Μέσα σε λίγες ημέρες, το δέρμα σας θα δείχνει – και θα είναι – πιο ενυδατωμένο και απαλό, ενώ μπορεί να βελτιωθούν ακόμη και δερματικές παθήσεις όπως πιτυρίδα, έκζεμα και ροδόχρου ακμή.

Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ είναι διουρητικό και μειώνει, ταυτόχρονα, την παραγωγή αντιδιουρητικής ορμόνης, η οποία βοηθά τον οργανισμό να επαναπορροφά νερό (λιγότερο νερό στο σώμα ισοδυναμεί με πιο τραχιά επιδερμίδα).

Θα μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής, η χρήση αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του ήπατος, του μαστού, του παχέος εντέρου και του ορθού. Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο περισσότερο πίνετε.

Pro tip: Το ότι συμμετέχετε στο Sober October δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να βγαίνετε και να περνάτε καλά. Πειραματιστείτε με την αντικατάσταση της μπύρας, του κρασιού ή αγαπημένου σας ποτού με ένα mocktail που εξακολουθεί να είναι διασκεδαστικό και δροσιστικό.