Η ρετινόλη, το πιο διάσημο παράγωγο της βιταμίνης Α, είναι αυτή τη στιγμή το κορυφαίο δερματολογικό δραστικό συστατικό κατά της γήρανσης, καθώς συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων και των κηλίδων όταν χρησιμοποιείται συστηματικά.

Είναι γεγονός ότι η χρήση της θέλει… τρόπο, καθώς η επιδερμίδα χρειάζεται λίγο χρόνο προκειμένου να εξοικειωθεί με τη δράση της. Υπάρχουν όμως και αρκετοί μύθοι που τη «συνοδεύουν» όπως, για παράδειγμα, ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται στο ξηρό δέρμα επειδή μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ξηρότητα και ερεθισμούς.

Ας αποσαφηνίσουμε λοιπόν τους 5 πιο πολυσυζητημένους μύθους γύρω από τη ρετινόλη ώστε να την εντάξετε σωστά στην ρουτίνα σας.

Μύθος 1: Η ρετινόλη λεπταίνει το δέρμα

Όχι απλά δεν ισχύει αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ρετινόλη δεν λεπταίνει το δέρμα αλλά υποστηρίζει την φυσική διαδικασία κυτταρικής ανανέωσης και ενεργοποιεί την φυσική παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος, συμβάλλοντας σημαντικά στην πύκνωση της επιδερμίδας.

Μύθος 2: H ρετινόλη είναι κακή για το ξηρό δέρμα

Ανάμεσα στα συμπτώματα της δράσης της, κυρίως στις επιδερμίδες που δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί μαζί της, είναι ότι μερικές φορές προκαλεί ξηρότητα.

Αν έχετε ήδη ξηρό δέρμα, δικαίως θα αναρωτηθείτε αν μπορείτε να εντάξετε τη ρετινόλη στο skincare σας ή αν πρέπει να την αποφεύγετε. Πράγματι, η ρετινόλη μπορεί να μην είναι ιδανική για όλες όσες έχουν ξηρό δέρμα, είναι όμως ανεκτή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Όπως εξηγούν οι δερματολόγοι, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου, αυξάνει την ελαστικότητα και επιδιορθώνει τον συνδετικό ιστό, κάτι που είναι ευεργετικό για το ξηρό δέρμα.

Ωστόσο, όταν αρχίσετε να εφαρμόζετε ρετινόλη για πρώτη φορά, ενδέχεται να υπάρξει μια περίοδος ξεφλουδίσματος και αίσθησης τραβήγματος στην επιδερμίδα σας, καθώς τα κύτταρα εκπαιδεύονται εκ νέου ώστε να ανανεώνονται με ταχύτερο ρυθμό- αυτή όμως η φάση διαρκεί για λίγες εβδομάδες.

Για να μειώσετε τα συμπτώματα της ξηρότητας, φροντίστε να εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μύθος 3: Η ρετινόλη δίνει γρήγορα αποτελέσματα

Η ρετινόλη μπορεί να είναι γνωστή ως ένα θαυματουργό συστατικό, αλλά τα θαυμαστά αντιγηραντικά αποτελέσματα που δίνει δεν φαίνονται από τη μια μέρα στην άλλη.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, δεδομένου ότι η ρετινόλη λειτουργεί στη βιολογία του δέρματος και σε κάποιους φυσικούς μηχανισμούς του, χρειάζεται χρόνο.

Οι περισσότερες μελέτες γύρω από την αποτελεσματικότητά της, «απαιτούν» ένα διάστημα 12 εβδομάδων συστηματικής εφαρμογής, προκειμένου να τεκμηριώσουν τις σημαντικές αλλαγές που παρατηρούνται στην επιδερμίδα από τη δράση της.

Μύθος 4: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ρετινόλη πριν δείτε τα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπό σας

«Όχι και πάλι όχι!», απαντούν οι ειδικοί. Και στην περίπτωση της ρετινόλης, η πρόληψη είναι η καλύτερη στρατηγική κατά της γήρανσης – επομένως μην περιμένετε να δείτε τα σημάδια του χρόνου προκειμένου να την εντάξετε στη ρουτίνα σας.

Η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε τη χρήση της είναι γύρω στα 25, καθώς η φυσική παραγωγή κολλαγόνου αλλά και υαλουρονικού οξέος αρχίζει ήδη να μειώνεται.

Ξεκινήστε με μια σύνθεση με χαμηλή περιεκτικότητα ρετινόλης, ώστε να δώσετε στο δέρμα σας το περιθώριο να τη συνηθίσει ενώ επωφελείται ήδη από τη δράση της – και σε επόμενη φάση αντικαταστήστε τη με μια πιο ισχυρή φόρμουλα ρετινόλης.

Μύθος 5: Η ρετινόλη δεν συνδυάζεται με βιταμίνη C

Τόσο η ρετινόλη όσο και η βιταμίνη C είναι και τα δύο εξαιρετικά ισχυρά αντιγηραντικά συστατικά, για αυτό ακούγεται συχνά ότι αυτά τα δύο δεν συνδυάζονται.

Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως φυσικά και μπορείτε να εντάξετε και τα δύο αυτά συστατικά στο καθημερινό σας skincare- δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα θεωρούν το “power couple” της αντιγήρανσης!

Παρότι δεν απαγορεύουν να τα συνδυάζετε στην ίδια ιεροτελεστία skincare, προειδοποιούν ότι η πιθανότητα εμφάνισης ερεθισμών αυξάνεται σημαντικά.

Ιδανική χρήση τους: εφαρμόστε πρωί την Βιταμίνη C για ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία και το βράδυ τη ρετινόλη, για ενθάρρυνση της κυτταρικής ανανέωσης και της σύνθεσης του κολλαγόνου.

Αν, παρόλα αυτά, θέλετε να τα φορέσετε μαζί, αποφύγετε τα πειράματα και επιλέξτε ειδικά σχεδιασμένες συνθέσεις που συνδυάζουν τη Βιταμίνη C με τα ρετινοειδή, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ισορροπία του δέρματος