Τα χόμπι μας αποτελούν μια μορφή δημιουργικής έκφρασης και μας βοηθούν να διαχειριστούμε τις δυσκολίες και την πίεση της καθημερινότητας, συμπεριλαμβανομένου του εργασιακού στρες. Τι γίνεται όμως όταν αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο από όσο ενδεχομένως πρέπει σε αυτά; Μπορεί η δημιουργικότητα να καταλήξει σε εξουθένωση, αντίστοιχη με αυτήν της επαγγελματικής;

Εάν κανείς δεν βρει τη χρυσή τομή μεταξύ των χόμπι του και των άλλων τομέων της ζωής του, μπορεί ακόμα και μια ευχάριστη δραστηριότητα να οδηγήσει σε αδιέξοδο…

Πότε μπορεί τα χόμπι μας να μας εξαντλήσουν

Η έλλειψη ισορροπίας ως προς τις δημιουργικές μας ενασχολήσεις, όπως είπαμε, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά.

Αν για παράδειγμα δίνετε όλο και μεγαλύτερη έμφαση στα χόμπι σας και αφιερώνετε όλο και περισσότερο χρόνο στη δημιουργική σας έκφραση, αφήνοντας πίσω κάθε άλλη καθημερινή υποχρέωση ή δραστηριότητα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να απομακρυνθείτε από άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής σας.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως τα χόμπι είναι μια διέξοδος και ένας χαλαρός τρόπος αυτοέκφρασης. Εάν βάζετε υψηλά standards για τον εαυτό σας ενώ τα εξασκείτε, μπορεί να αισθανθείτε περιττό άγχος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση.

Τα χόμπι λοιπόν μπορεί να λειτουργήσουν εις βάρος μας αν δεν τα απαλλάξουμε από τάσεις τελειομανίας και από σύγχρονες κοινωνικές πιέσεις που περιβάλλουν τους όρους «επιτυχία» και «επίδοση».

Πώς ξεπερνά κανείς την εξουθένωση;

Όπως και με την αντιμετώπιση άλλων μορφών εξουθένωσης, η εύρεση ισορροπίας και η επαναφόρτιση της δημιουργικής μας μπαταρίας είναι δυο απαραίτητα στοιχεία.

Κάντε διαλείμματα από το χόμπι σας και αναζητήστε στιγμές απλά για να «καθαρίσετε» το μυαλό σας κάνοντας οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί, όπως μια «απλή» βόλτα με τα πόδια.

Επιπλέον:

Μην πηγαίνετε από το ένα χόμπι στο άλλο

Δεν είναι κακό να δοκιμάζετε νέα πράγματα, ωστόσο η… τόση έμπνευση μπορεί να καταλήξει σε burnout. Για να το αποφύγετε αυτό, οργανώστε τις ιδέες σας σε χαρτί και αφιερώστε χρόνο σε μία δεξιότητα κάθε φορά.

Καταγράφοντας τα ενδιαφέροντά σας και αφιερώνοντας ένα εύλογο χρονικό διάστημα σε ένα από αυτά τη φορά, μπορείτε να δοκιμάσετε όσα χόμπι θέλετε χωρίς όμως να τα ξεκινάτε όλα μαζί και να έχετε το αίσθημα πως μονίμως κάτι μένει ημιτελές.

Βάλτε όρια

Μπορεί επίσης να θέσετε επιπλέον όρια ως προς τα χόμπι. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε έναν προϋπολογισμό ώστε να μην αγοράζετε προμήθειες που δεν θα προλάβετε να χρησιμοποιήσετε εάν τείνετε να μεταπηδάτε από το ένα πράγμα στο άλλο.

Ο περιορισμός επιπλέον του χρόνου που αφιερώνετε στη δημιουργική διαδικασία μπορεί να σας χαρίσει μεγαλύτερο κίνητρο για να κάνετε αυτό που επιθυμείτε.

Διακόψτε ό,τι πλέον δεν σας τραβά το ενδιαφέρον

Κάντε μια επαναξιολόγηση των ενδιαφερόντων σας. Ποιες δραστηριότητες σας φέρνουν πραγματικά χαρά; Μήπως το χόμπι σας δεν σας διασκεδάζει πια;

Καλό είναι να απαλλαγείτε από ό,τι σας βαραίνει. Έτσι θα είστε πιο ανάλαφροι και ελεύθεροι να αφιερώσετε χρόνο σε εκείνο που στ’ αλήθεια σας χαροποιεί.