Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον χρόνο που περνά, η ταχύτητα με την οποία αφήνει τα σημάδια του επάνω μας είναι, ως ένα σημείο, στο χέρι μας. Γιατί είναι οι δικές μας μικρές, καθημερινές, καλές ή κακές επιλογές που τελικά μας μικραίνουν ή μας μεγαλώνουν αντίστοιχα. Όπως λοιπόν η ευτυχία είναι στάση ζωής, έτσι είναι και η νεότητα, με το «κλειδί» της να βρίσκεται σε όλες τις συνήθειες που έχουμε αποφασίσει να υιοθετήσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας για να προφυλάξουμε την υγεία μας. 

1 ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ – ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ 

Το κάπνισμα και το αλκοόλ…  «κλέβουν» χρόνια 

Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα επειδή αυξάνει την ούρηση. Ένα αφυδατωμένο δέρμα είναι πιο πιθανό να φαίνεται ξηρό και θαμπό. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, θέματα ψυχικής υγείας κ.ά.

Το κάπνισμα γερνά επίσης το δέρμα πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. 

2 ΜΗΝ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΕ  ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ 

Βάλτε την άσκηση στην κορυφή της λίστας με τις καθημερινές σας υποχρεώσεις 

Η γυμναστική είναι τόσο απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία μας όσο και το νερό που πίνουμε ή το φαγητό που τρώμε. Η ζωή, όπως όλοι ξέρουμε, έχει τον τρόπο της να μας κρατά απασχολημένους με κάθε είδους δραστηριότητα που πρέπει να φέρουμε εις πέρας.

Για να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε ένα δυνατό σώμα, έναν «έξυπνο» εγκέφαλο, μια γερή καρδιά…

Πώς, όμως, θα αποδώσουν όλα αυτά τα μέγιστα εάν εσείς τα θέτετε σε αδράνεια; Φροντίστε λοιπόν να εμπλουτίζετε την καθημερινότητά σας με μικρές «εκρήξεις» ενέργειας.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Nature Medicine» επισημαίνεται ότι μόλις 3 έως 4 έντονες δραστηριότητες την ημέρα, που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό, μπορούν να παρέχουν παρόμοια οφέλη και να συμβάλλουν στη μακροζωία.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα έδειξαν 40% μείωση του κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, και έως και 40% μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Την επόμενη φορά λοιπόν, αφήστε το ασανσέρ και ανεβείτε με τις σκάλες, παρκάρετε λίγο πιο μακριά από το σπίτι και περπατήστε με τις σακούλες με τα ψώνια ανά χείρας, επιλέξτε μια ανηφόρα αντί της επίπεδης διαδρομής που διανύετε συνήθως. Για κάτι πιο δημιουργικό, βάλτε δυνατά την αγαπημένη σας μουσική και ξεκινήστε τις δουλειές του σπιτιού. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για βέλτιστη υγεία και ευεξία, χρειαζόμαστε: 

  • Τουλάχιστον 150 με 300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση ή 75 με 150 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης ανά εβδομάδα ή αντίστοιχη ώρα προπόνησης που να συνδυάζει και τα δύο (μέτρια και έντονη δραστηριότητα).
  • Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης σε μέτρια ή μεγαλύτερη ένταση, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης, που «δουλεύουν» όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες (δύο ή και περισσότερες ημέρες την εβδομάδα).
  • Λιγότερη ώρα στον καναπέ μας… Περιορίζοντας την καθιστική ζωή και αντικαθιστώντας αυτόν τον χρόνο με οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα μας ευχαριστεί, μειώνουμε τους κινδύνους που απειλούν την υγεία μας μεγαλώνοντας και παραμένουμε ακμαίοι, νέοι και ευτυχείς.

3 ΓΕΜΙΣΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΣ 

Τρώμε καλά, νιώθουμε καλά 

Η τροφή επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και τελικά τη διάθεσή μας.

Ανάμεσα στα υψηλής ποιότητας καύσιμα που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας, περιλαμβάνονται τα «καλά» λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά που τα βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα λιπαρά ψάρια, τα αβγά, τα πουλερικά.

Στον αντίποδα, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο, αφού τα επεξεργασμένα σάκχαρα, εκτός από την απορρύθμιση της ινσουλίνης στο αίμα, αυξάνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Σαν γενικό κανόνα θυμηθείτε πως είναι σημαντικό να τρώτε από όλα και με μέτρο, στοχεύοντας στην ποιότητα. Ποιοτικό είναι το φρέσκο, το εποχικό, το καλοδιατηρημένο και το λιγότερο βιομηχανοποιημένο τρόφιμο.

Η ποικιλία τροφών στο τραπέζι εξασφαλίζει την ισορροπία στη διατροφή. Ως προς τη συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων, θυμηθείτε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. 

4 ΚΑΝΤΕ ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ 

Περισσότερη κοινωνική αλληλεπίδραση σημαίνει μεγαλύτερη ψυχική και σωματική ευεξία 

Οι φίλοι μας, η οικογένειά μας, όλα τα άτομα που μας αγαπούν και αγαπάμε παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευτυχία μας, χαρίζοντάς μας ζεστασιά και ενέργεια να προχωράμε μπροστά.

Αντιθέτως, η μοναξιά μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους στο άγχος, ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων όπως η νόσος Πάρκινσον, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Jama Neurology». Τολμήστε λοιπόν να εμπλουτίσετε το κοινωνικό σας δίκτυο με άτομα που μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα, αξίες, επιθυμίες, χόμπι. 

5 ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙΤΕ 

Νύχτες ανεπαρκούς ύπνου γερνούν τα κύτταρά μας πιο γρήγορα, γι’ αυτό πρέπει να κοιμόμαστε καλά 

Ποιοτικός ύπνος (7-9 ώρες κάθε βράδυ) σημαίνει καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου (ενισχυμένη μνήμη, εκμάθηση, προσοχή, λήψη σωστών αποφάσεων), πιο ανεβασμένη διάθεση, περισσότερη ενέργεια και αντοχή, ενισχυμένο ανοσοποιητικό.

Ο ύπνος, λοιπόν, είναι ουσιαστικός για τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία, εξέλιξη και ευεξία όλων μας σε κάθε ηλικία. 

6 ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 

Για ένα λαμπερό και νεανικό πρόσωπο, μια σταθερή ρουτίνα περιποίησης είναι απαραίτητη 

Πέραν της υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών από τη διατροφή μέχρι τον ύπνο μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ενυδάτωση της επιδερμίδας μας με ποιοτικά προϊόντα που ταιριάζουν στον τύπο της.

Το νούμερο 1 προϊόν που πρέπει να έχουμε στην τσάντα μας χειμώνα- καλοκαίρι είναι το αντηλιακό. Επιπλέον, καθημερινά πρέπει να καθαρίζουμε καλά το πρόσωπό μας πρωί και βράδυ πριν εφαρμόσουμε την ενυδατική μας (προσώπου και ματιών) για την καλύτερη απόδοση των συστατικών της.

Γενικά, το αφυδατωμένο δέρμα φαίνεται κουρασμένο και είναι συχνά σκληρό. Κάντε απολέπιση μία φορά την εβδομάδα που, μεταξύ άλλων, διεγείρει τη ροή του αίματος και την αποβολή τοξινών και εφαρμόστε μια πλούσια ενυδατική κρέμα σε όλο το σώμα. 

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ 

Για να προλάβετε τυχόν θέματα υγείας προτού γίνουν σοβαρά και να έχετε πάντα το κεφάλι σας ήσυχο, το τακτικό τσεκάπ (αιματολογικές εξετάσεις, έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, καρδιολογικές εξετάσεις, γυναικολογικές εξετάσεις κ.λπ.) είναι πολύ σημαντικό.

Εάν οι εξετάσεις σάς προκαλούν άγχος, αυτές που συμπεριλαμβάνονται σε έναν οργανωμένο έλεγχο υγείας και μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε μία ή δύο μέρες τον χρόνο θα λειτουργήσουν αντίστροφα. Θα σας απαλλάξουν από το περιττό στρες αφού σας βοηθούν να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή την κατάσταση της υγείας σας.

Ως αποτέλεσμα, θα νιώθετε ασφάλεια, αφού οτιδήποτε κι αν προκύψει θα το αναγνωρίσετε και θα το αντιμετωπίσετε εγκαίρως. 

Ευχαριστούμε  για τη συνεργασία την κα Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.