Το δέρμα στα χείλη είναι πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο από την επιδερμίδα στο υπόλοιπο σώμα επειδή τα χείλη δεν έχουν σμηγματογόνους αδένες που προκαλούν λιπαρότητα. Το γεγονός αυτό, τα θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να ξεραθούν και να «σκάσουν».

Ας δούμε κάποιες από τις πιθανές αιτίες που προκαλούν αυτό το «σκάσιμο» και τρόπους να τα επαναφέρουμε σε υγιή κατάσταση.

Όσα ταλαιπωρούν τα χείλη μας

Καιρικές συνθήκες

Ο ξηρός αέρας όταν ο καιρός παγώνει μπορεί να απορροφήσει την υγρασία από τα χείλη μας, αφήνοντάς τα στεγνά. Επιπλέον, όταν έξω κάνει κρύο, συνήθως ενεργοποιούμε τη θέρμανση στο σπίτι και το χώρο εργασίας μας, γεγονός που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη έκθεση στον ξηρό αέρα.

Ο ήλιος μπορεί επίσης να είναι  ο «ένοχος». Η παρατεταμένη έκθεση στο φως του μπορεί να στεγνώσει την περιοχή αυτή και να οδηγήσει σε «σκάσιμο» και ξεφλούδισμα.

Αφυδάτωση

Μία από τις συνέπειες της αφυδάτωσης είναι η ξηροδερμία, και το δέρμα στα χείλη δεν αποτελεί φυσικά εξαίρεση.

Αλλεργίες

Εάν η ξηρότητα και το ξεφλούδισμα συνοδεύονται από καύση στην περιοχή του στόματος, μπορεί να έχετε αλλεργία στα συστατικά ενός προϊόντος που χρησιμοποιείτε.

Εάν ξεκινήσατε να χρησιμοποιείτε ένα νέο κραγιόν και παρατηρείτε ότι τα χείλη σας είναι πιο στεγνά από το συνηθισμένο, ίσως θα πρέπει να διακόψετε τη χρήση του. Βέβαια, μπορεί να φταίει οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείτε όπως η οδοντόκρεμα ή το στοματικό σας διάλυμα.

Επομένως, θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε ό,τι χρησιμοποιείτε ώσπου να εντοπίσετε το ακατάλληλο για εσάς προϊόν.

Ροχαλητό και στρες

Εάν ροχαλίζετε τη νύχτα, αυτή η συνεχής ροή του αέρα μπορεί να αφυδατώσει τα χείλη σας.

Επιπλέον, αν αντιδράτε στο στρες γλείφοντας ή δαγκώνοντας τα χείλη σας, η συνεχής επαφή με το σάλιο μπορεί να τα αφυδατώσει και να τα ερεθίσει.

Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα

Για να ξεπεράσετε ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να εντοπίσετε την ακριβή αιτία του.

Εάν τα σκασμένα χείλη σας προκαλούνται από κάτι που είναι υπό τον έλεγχό σας και όχι από κάποιο ιατρικό πρόβλημα ή κάποια φαρμακευτική αγωγή, στην οποία περίπτωση θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με το γιατρό σας, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Αποφύγετε τον ερεθιστικό παράγοντα αν το «σκάσιμο» προκύπτει από κάποιο προϊόν ή από κάποιο τρόφιμο.

Επιπλέον:

  • Εφαρμόστε lip balm με SPF πολλές φορές μέσα στην ημέρα.
  • Προμηθευτείτε έναν υγραντήρα για το σπίτι ή/και αν θέλετε, φυτά εσωτερικού χώρου για να αποφύγετε τον ξηρό αέρα.
  • Πίνετε αρκετό νερό χειμώνα- καλοκαίρι.
  • Προσπαθήστε να ελέγξετε το άγχος σας με τεχνικές αναπνοής και ενσυνειδητότητας ώστε να μην «ξεσπάτε» στα χείλη σας.
  • Αλλάξτε θέση στον ύπνο σας, τρώτε ελαφρά τη νύχτα και αποφύγετε το αλκοόλ, κινήσεις που πιθανότατα θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε να ροχαλίζετε.
  • Καθαρίστε τους ρινικούς αεραγωγούς σας προτού κοιμηθείτε με φυσιολογικό ορό ή κάποιο ρινικό σπρέι αν γενικά οι εποχικές αλλεργίες σας ταλαιπωρούν για να αποφύγετε τη συμφόρηση που θα σας κάνει να αναπνέετε από το στόμα.

*Ο μέσος χρόνος για να επουλωθούν τα σκασμένα χείλη είναι περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες. Κλείστε ωστόσο ραντεβού με το γιατρό σας εάν τα χείλη σας πονούν πολύ ή αιμορραγούν.