Είτε υποφέρουμε από μια περιστασιακή δυσκοιλιότητα είτε ανήκουμε γενικά στην κατηγορία των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν μόνιμα αυτό το πρόβλημα, μπορούμε να προσπαθήσουμε να εκπαιδεύσουμε και να βάλουμε σε σειρά το έντερο μας, επιλέγοντας τροφές που το βοηθούν.

Για τη δυσκοιλιότητα μπορεί να ευθύνονται διάφοροι παράγοντες, με τη φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή να αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους, όπως και το ότι δεν πίνουμε πολύ νερό, είμαστε στρεσαρισμένοι, δεν περπατάμε ή αθλούμαστε αρκετά (σύμφωνα με σουηδική έρευνα, 20 λεπτά καθημερινής άσκησης είναι αρκετά για να ευνοήσουν την καλή λειτουργία του εντέρου μας).

ΤΡΟΦΙMΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που υπερέχουν σημαντικά και αποδεικνύονται πολύτιμα όπλα ώστε να κερδίσουμε τη μάχη με τη δυσκοιλιότητα. Αυτά είναι η κολοκύθα, το βερίκοκο, τα γκότζι μπέρι, οι γλυκοπατάτες, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και το κεφίρ.

ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΕΞΑΙΡΕΤΕΑ

Τα σύκα –ξερά ή φρέσκα–, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα ακτινίδια και οι φράουλες ανήκουν στα φρούτα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι, αν καταναλώνονται καθημερινά, το έντερο μπορεί να μάθει να λειτουργεί ικανοποιητικά.

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Τις παίρνουμε από φρούτα αποξηραμένα ή φρέσκα με τη φλούδα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Οι ίνες, καθώς λειτουργούν σαν σφουγγάρι απορροφώντας το νερό, βοηθούν να αυξηθεί το μέγεθος και να μαλακώσει η υφή των κοπράνων ώστε να αποβάλλονται πιο εύκολα.

Οι ειδικοί συστήνουν να τρώμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και να μην ξεχνάμε τα όσπρια, που μας δίνουν αδιάλυτες και διαλυτές ίνες και ευνοούν τον οργανισμό μας με ποικίλους τρόπους, μεταξύ αυτών και κατά της δυσκοιλιότητας.

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Είναι σημαντικά τόσο για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας όσο και για την υγεία του εντέρου γενικότερα, γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε το αγαπημένο μας γιαούρτι.

ΚΑΦEΣ

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Gastroenterology & Hepatology», διαπίστωσε ότι ο καφές είναι κατά 60% ισχυρότερος από το νερό ως διεγερτικό για την κινητικότητα του παχέος εντέρου.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Χάρη Δημοσθενόπουλο, MMedSci, PhD, κλινικό διαιτολόγο, προϊστάμενο Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ Λαϊκό, μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΠαΚΑΝ.