Ο ύπνος αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας του ατόμου καταλαμβάνοντας σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής του, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να είναι τόσο επαρκής σε διάρκεια όσο και ποιοτικός. Ενας καλός ύπνος ενισχύει σημαντικά την αναζωογόνηση και αποκατάσταση των λειτουργιών του οργανισμού, συμβάλλοντας στην ψυχική και σωματική ευεξία τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες, το πρόβλημα της αϋπνίας έχει γιγαντωθεί, με σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού να κοιμάται λιγότερο από το φυσιολογικό για την ηλικία του ή να μην  απολαμβάνει ποιοτικό ύπνο.

Πώς επηρεάζει η αϋπνία τις γυναίκες;

Μια νέα έρευνα, δημοσιευμένη σε διακεκριμένο ιατρικό περιοδικό, εστιάζει στις γυναίκες, προειδοποιώντας όσες υποφέρουν από αϋπνίες ή επιλέγουν να κοιμηθούν λιγότερο από 7 με 8 ώρες το βράδυ ότι διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης ή αύξησης της αρτηριακής πίεσης σε σχέση με όσες κοιμούνται τις φυσιολογικές ώρες.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης εξετάστηκαν δεδομένα από 66.122 γυναίκες ηλικίας 25 έως 42 ετών, χωρίς υπέρταση κατά την έναρξη της μελέτης, και οι οποίες παρακολουθήθηκαν επί 16 χρόνια (2001-2017).

Διαπιστώθηκε ότι όσες κοιμούνταν λιγότερο από 7-8 ώρες αλλά και όσες δυσκολεύονταν να κοιμηθούν και ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αντιμετώπιζαν σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Οι ερευνητές λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, τη φυλή, τον δείκτη μάζας σώματος, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, τη σωματική δραστηριότητα, το ιστορικό άπνοιας ύπνου, το οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης αλλά και τις πιθανές διαταραχές ύπνου, και αξιολογώντας τη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης κάθε δύο χρόνια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες αντιμετώπιζαν δυσκολίες στον ύπνο ήταν πιο επιρρεπείς σε βλαβερές συνήθειες όπως κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και ανθυγιεινών φαγητών και δεν γυμνάζονταν, συνήθειες δηλαδή που αποτελούν και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για υπέρταση.

Συνεπώς δεν είναι ξεκάθαρη η σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στον μη επαρκή ύπνο και την υπέρταση.

Ωστόσο, πολλοί μηχανισμοί έχουν ενοχοποιηθεί ότι οδηγούν στην υπέρταση λόγω αϋπνίας, συμπεριλαμβανομένων της κατακράτησης του νατρίου, της ενεργοποίησης της υποκλινικής φλεγμονής και της αύξησης της  αρτηριακής ακαμψίας.

Η σπουδαιότητα του  ύπνου και ο ρόλος του στην καλή λειτουργία της καρδιάς αποτέλεσε και αποτελεί μείζον ζήτημα της επιστημονικής κοινότητας που χρήζει περαιτέρω διερεύνηση.

Ο Κώστας Τσιούφης είναι καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ – Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο Αθηνών