Αυτή την Κυριακή «ΤΟ ΒΗΜΑ» δίνει

ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Πολυτεχνείο 1973.

50 χρόνια μετά, μία νέα ματιά στα γεγονότα που διαμόρφωσαν τη Μεταπολίτευση.

Οι άγνωστες πτυχές της φοιτητικής εξέγερσης,

το δραματικό τριήμερο και όσα αποκαλύπτουν οι πρωταγωνιστές.

Με την υπογραφή κορυφαίων ακαδημαϊκών, συγγραφέων και δημοσιογράφων και την επιστημονική επιμέλεια τριών διακεκριμένων επιστημόνων και ακαδημαϊκών, Β. Παναγιωτόπουλου, Γιάννη Βούλγαρη και Σωτήρη Ριζά.

Νοέμβριος 1973

«Πενήντα χρόνια από τον Νοέμβριο 1973, η εξέγερση του Πολυτεχνείου έχει εμπλουτιστεί με πολλές αξιολογήσεις, εκτιμήσεις κι επανεκτιμήσεις ακόμη και από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της.

Λογικό. Κάθε εποχή και κάθε γενιά διαβάζουν τα προηγούμενα και τους προηγούμενους με τα δικά τους μάτια.

Ετσι ακόμη και σήμερα είναι δύσκολο να δώσουμε μονοσήμαντη απάντηση σε εκείνο που υπήρξε και σε αυτό που έγινε το Πολυτεχνείο.

Ηταν το Πολυτεχνείο που άνοιξε τον δρόμο στη Μεταπολίτευση; Ή μήπως ήταν η Μεταπολίτευση που ανέδειξε το Πολυτεχνείο;

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με όλα τα δυνατά επιχειρήματα, αυτό κουβεντιάζουμε εδώ και πενήντα χρόνια. Και μάλιστα χωρίς η μια επιλογή να αποκλείει την άλλη.

Είναι η φοιτητική εξέγερση που ακύρωσε τον εκδημοκρατισμό και την «ομαλοποίηση» της δικτατορίας. Που εμπόδισε τη σταδιακή μετατροπή της σε αμετακίνητο δεδομένο του πολιτικού συστήματος.

Από αυτή την πλευρά, άνοιξε τον δρόμο σε μια ουσιωδώς δημοκρατική Μεταπολίτευση, έστω κι αν αυτή συνέβη σχεδόν οκτώ μήνες αργότερα κι αφού μεσολάβησε η εθνική τραγωδία της Κύπρου.

Την ίδια στιγμή που η Μεταπολίτευση αναζήτησε αναμφίβολα στο Πολυτεχνείο έναν τρόπον τινά «ιδρυτικό μύθο» που της έλειπε. Τον ανακήρυξε ήδη από τις πρώτες μέρες της, μέσα σε κλίμα νεανικής ευδαιμονίας και σε ατμόσφαιρα πανηγυριού.

Τα πενήντα χρόνια φυσικά είναι επαρκής απόσταση από τα γεγονότα ώστε να υποβληθούν σε ψύχραιμη αποκατάσταση και αξιολόγηση.

Αυτό επιχειρεί η σημερινή προσφορά του «Βήματος».

Είναι η πρώτη συλλογική έκδοση της νέας σειράς «Βήμα στην Ιστορία» που θα τεθεί στη διάθεση των αναγνωστών μας.

Αυτή η νέα εκδοτική σειρά φιλοδοξεί να κινητοποιήσει το εγκυρότερο ακαδημαϊκό κι ερευνητικό δυναμικό προκειμένου να εμπλουτίσει τον δημόσιο διάλογο για τις εθνικές στιγμές, τις κυρίαρχες τάσεις και τα καθοριστικά γεγονότα του αιώνα που πέρασε από την ίδρυση του «Βήματος» το 1923.

Και ταυτοχρόνως να αξιοποιήσει το «Ιστορικό Αρχείο» μιας εφημερίδας που (όπως και «Τα Νέα») ήταν πάντα παρούσα στις στιγμές αυτές, ώστε να δούμε την Ιστορία μέσα από τα μάτια της.

Η σειρά αυτή έχει ανατεθεί στην επιστημονική επιμέλεια και φροντίδα τριών διακεκριμένων επιστημόνων και ακαδημαϊκών. Του κ. Β. Παναγιωτόπουλου, του κ. Γιάννη Βούλγαρη και του κ. Σωτήρη Ριζά, τους οποίους και ευχαριστώ από καρδιάς για την ανταπόκριση και την προσφορά τους.»

Από τον πρόλογο του Ι. Κ. Πρετεντέρη

Μαζί

Διακοπές

To νέο μηνιαίο ταξιδιωτικό περιοδικό

Αξιόπιστο, βιωματικό και ανθρωποκεντρικό, το ολοκαίνουργιο «Διακοπές» έρχεται να συμπληρώσει τις δύο καθιερωμένες ετήσιες συλλεκτικές εκδόσεις (Καλοκαίρι, Χειμώνας) που το έχουν αναδείξει από το 1968 σε αυθεντία στην ταξιδιωτική δημοσιογραφία.

Αποστολή μας, σε αυτή τη νέα εποχή, που περιλαμβάνει και το πλήρως ανανεωμένο www.diakopes.gr, αποτελεί το να συνεχίσουμε να προσφέρουμε έμπνευση και να δώσουμε την ευκαιρία στους αναγνώστες μας να συνδεθούν με ουσιαστικό και βαθιά συναισθηματικό.

ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ: Ανακαλύπτουμε 20 από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Ελλάδας, μέσα από τα μάτια των εξερευνητών μας. Ζούμε, μαζί με 6 ειδικούς, συναρπαστικές υπαίθριες δραστηριότητες στη μαγική ελληνική φύση. Σας προτείνουμε ξεχωριστά City Breaks 48ωρών σε Κωνσταντινούπολη, Μπολόνια και Μπρατισλάβα, μέχρι €290!

Γνωρίζουμε το γαστρονομικό Πήλιο, τη φθινοπωρινή Σύρο.

Σκαρφαλώνουμε στην Κάλυμνο με τον συγγραφέα των επιτυχιών Τζο Νέσμπο.

Και μένουμε σε 5 οινοποιεία προορισμούς για μία ολιστική εμπειρία!

Και

ΒHMAgazino

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973»: €1,01 )