Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξαλείψει τα μικροπλαστικά και το κατά τα άλλα ένδοξο γκλίτερ βρίσκεται στην λίστα της. Στην προσπάθειά της να περιορίσει την πώληση πλαστικών μικρότερων από πέντε χιλιοστά, η ΕΕ έχει θεσπίσει απαγόρευση κατά του γκλίτερ, συμπεριλαμβανομένου του είδους που χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα μακιγιάζ.

Ωστόσο, δεν έχουν απαγορευθεί όλα τα είδη, καθώς κάθε εναλλακτική φιλική προς το περιβάλλον εξακολουθεί να επιτρέπεται.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το βιοδιασπώμενο γκλίτερ για παράδειγμα είναι μια πολύ καλή επιλογή. «Ο στόχος δεν είναι να απαγορεύσουμε κάθε γκλίτερ, αλλά να αντικαταστήσουμε το πλαστικό γκλίτερ με το πιο φιλικό προς το περιβάλλον που δεν μολύνει τους ωκεανούς μας», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

«Η απαγόρευση αφορά μόνο γκλίτερ από μη βιοδιασπώμενο, αδιάλυτο πλαστικό». Εάν όμως είναι κατασκευασμένο από «διαλυτό, φυσικό ή ανόργανο» υλικό μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί εντός ΕΕ.

Η απαγόρευση έρχεται ως αποτέλεσμα του στόχου της ΕΕ να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, όπως αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Έρχεται πράγματι το τέλος του γκλίτερ;

Η απαγόρευση προκάλεσε αρχικά πανικό μεταξύ των ένθερμων υποστηρικτών του, οι οποίοι σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, αύξησαν τις πωλήσεις του λίγο πριν την 17η Οκτωβρίου, την ημέρα που η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ.

Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να αγοράσετε γκλίτερ, απλώς υπάρχουν περισσότεροι κανόνες. Για παράδειγμα, το γκλίτερ από βιοδιασπώμενα, φυσικά ή υδατοδιαλυτά υλικά είναι εντάξει όπως και το γκλίτερ από «ανόργανα» υλικά ή οι χάντρες και οι πούλιες που προορίζονται για τα ρούχα.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hazardous Materials, μπορεί να μην υπάρχει «βιοδιασπώμενο» ή «φιλικό προς το περιβάλλον» γκλίτερ.

Ακόμα κι όταν είναι κατασκευασμένο από φυτική ή συνθετική κυτταρίνη, πρέπει να χρησιμοποιηθούν και άλλα υλικά για να λάμπει ή για να το συγκρατούν και αυτά είναι συνήθως αλουμίνιο και μια πλαστική μεμβράνη πολυμερούς, λένε οι ερευνητές.

Τι γίνεται με την σπατάλη;

Αυτή η απαγόρευση δεν θα δημιουργήσει απόβλητα; Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές και ομολογουμένως εύλογες απορίες.

Η ΕΕ ωστόσο δεν αναγκάζει τους πωλητές να απορρίψουν τα αποθέματά τους σε γκλίτερ. Τα προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται μέχρι να εξαντληθούν.

Συγκεκριμένα το γκλίτερ μπορεί να υπάρχει σε καλλυντικά για μακιγιάζ προσώπου, χειλιών και νυχιών έως τις 16 Οκτωβρίου 2035, αλλά «για να συνεχίσουν να πωλούνται, τα προϊόντα πρέπει να φέρουν ετικέτα που να δείχνει ότι περιέχουν μικροπλαστικά».