Πώς συνδέεται η κατάθλιψη με την εργασία;

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι ξέρουν να διεκδικούν το μερίδιο που τους αναλογεί, ακριβώς όπως άλλα ζώα που συνεργάζονται, όπως οι πίθηκοι, τα πουλιά και οι λύκοι.

Χαρακτηριστικά, σε παλαιότερο πείραμα, οι ερευνητές προσέφεραν καθημερινά ως επιβράβευση σε δύο πιθήκους ένα αγγούρι ως σνακ. Στην αρχή, τα ζώα έδειχναν ευχαριστημένα μέχρι που ένας από τους πίθηκους έλαβε σταφύλια, τα οποία θεωρούνται πολύ πιο νόστιμα.

Ο άλλος πίθηκος που συνέχιζε να δέχεται αγγούρια άρχισε να εξαγριώνεται ώσπου μια μέρα το πέταξε μακριά. Θα προτιμούσε να μην φάει τίποτα παρά να λάβει μια κατώτερη ανταμοιβή.

Στο χώρο εργασίας, αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ανισορροπία μεταξύ προσπάθειας και ανταμοιβής.

Η προσπάθεια είναι ο χρόνος, η ενέργεια και τα συναισθήματα που επενδύονται στην ολοκλήρωση μιας εργασίας. Η ανταμοιβή αφορά όλα όσα λαμβάνουμε από την εργασία, όπως μισθός, αναγνώριση, ευκαιρίες κλπ.

Ανταμοιβές και κατάθλιψη: Ποια η σχέση;

Στους ανθρώπους, η σκέψη ότι παίρνουν λιγότερα από τους άλλους για τον ίδιο φόρτο εργασίας μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση συμπτωμάτων επαγγελματικής εξουθένωσης και σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Η ανάγκη για δικαιοσύνη είναι πιθανόν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια βιολογική προδιάθεση για την αποφυγή της εκμετάλλευσης.

Λαμβάνω τα ανάλογα με όσα προσφέρω στην εργασία μου;

Εάν πιστεύετε ότι οι προσπάθειές σας στον εργασιακό χώρο δεν συνάδουν με τις ανταμοιβές σας εξετάστε βαθύτερα την κατάσταση ως εξής:

Προσπαθήστε να δείτε την πραγματικότητα

Η θεωρία της ισότητας, η οποία αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960, αναφέρει ότι για να έχουν κίνητρο, οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι ανταμοιβές που λαμβάνουν είναι δίκαιες και παρόμοιες με αυτές των συναδέλφων τους.

Είστε πραγματικά υποτιμημένοι από την εταιρεία, την ομάδα, τον διευθυντή σας ή νομίζετε ότι είστε;

Σκεφτείτε πέραν του μισθού, τις άυλες ανταμοιβές. Μπορεί σε αυτή τη φάση να μαθαίνετε πολλά ή να αντλείτε από τη δουλειά σας ευχαρίστηση. Μπορεί να έχετε έναν αξιόλογο διευθυντή ή ευέλικτο ωράριο.

Μερικές φορές, η κατάσταση μπορεί να είναι καλύτερη από ό,τι πιστεύουμε.

Αναλάβετε δράση

Μόλις αξιολογήσετε την κατάσταση και προσδιορίσετε τις προτεραιότητές σας, κάντε κάτι γι’ αυτό.

Συζητήστε για παράδειγμα με τον διευθυντή σας, όντας όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι για το τι θέλετε, σκεπτόμενοι πάντα σε ρεαλιστικά πλαίσια.

Εάν έχετε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και εξακολουθείτε να θεωρείτε πως δεν σας αντιμετωπίζουν δίκαια, μην ζείτε υπό αυτήν την πίεση. Υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες τις οποίες μπορείτε να αρχίσετε σιγά σιγά να ψάχνετε.

Σταματήστε να τα δίνετε όλα

Πολλοί δυσκολευόμαστε να πατήσουμε «pause» στη δουλειά μας, ειδικά όταν η τεχνολογία μας κάνει να είμαστε μονίμως online.

Αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερδέσμευση ακόμη και όταν οι ανταμοιβές δεν δικαιολογούν ένα τέτοιο επίπεδο προσπάθειας.

Η υπερβολική δέσμευση μπορεί να κάνει έναν εργαζόμενο ιδιαίτερα ευάλωτο στη συναισθηματική εξάντληση, η οποία αποτελεί ένα από τα σημάδια της εξουθένωσης.

Όταν φτάνει κανείς σε συναισθηματική εξάντληση, είναι πολύ κουρασμένος για να ελέγξει τα συναισθήματά του, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δάκρυα και ξεσπάσματα.