Τα ξηρά μαλλιά, όπως αντίστοιχα το ξηρό δέρμα, στερούνται υγρασίας και αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να καταλήξουμε σε τριχόπτωση. Οι αιτίες; Ποικίλες και όχι πάντα υπό τον πλήρη έλεγχό μας.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε αλλά και να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα;

Πιθανές αιτίες της ξηρότητας των μαλλιών

Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, οι αδένες στο σώμα μας παράγουν λιγότερη λιπαρότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα.

Επίσης, ο προστατευτικός επιδερμικός φραγμός που διατηρεί την υγρασία στο δέρμα μας, λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά, αφήνοντας συχνά την υγρασία να «διαφύγει».

Πρακτικές περιποίησης

Υπάρχουν τεχνικές περιποίησης ή καθαρισμού των μαλλιών μας που μπορούν να τα βλάψουν. Τα μαλλιά μπορεί να γίνουν ξηρά και να καταστραφούν εξαιτίας των σκληρών χημικών ουσιών που υπάρχουν σε ορισμένα προϊόντα.

Το τακτικό θερμό styling μπορεί επίσης να είναι η αιτία της ξηρότητας καθώς και το υπερβολικό λούσιμο το οποίο μπορεί να «εξαντλήσει» τα προστατευτικά έλαια της τρίχας.

Κλίμα

Το ξηρό, ζεστό κλίμα μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τα μαλλιά. Ο ήλιος τα αφυδατώνει τόσο όσο και ο αέρας.

Κολύμπι σε πισίνα

Το χλώριο μπορεί επίσης να βλάψει και να αφήσει τα μαλλιά ξηρά.

Φαρμακευτική αγωγή ή θέματα υγείας

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα. Ομοίως και θέματα υγείας, όπως ο υποθυρεοειδισμός.

Επομένως απαιτούνται σε κάθε περίπτωση εξετάσεις για να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία της ξηρότητας ή τουλάχιστον να αποκλειστούν κάποιες από αυτές.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ξηροδερμίας

Θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για διάγνωση και θεραπεία.

Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί πιο γρήγορα και τα μαλλιά σας δεν θα υποστούν τόση ζημιά.

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα εξετάσει τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής και θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τις πρακτικές περιποίησης των μαλλιών σας.

Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση

Πέραν από ενδεχόμενη θεραπεία ή αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής που θα αξιολογήσει ο γιατρός σας, αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε μπορείτε να καταπολεμήσετε ή να προλάβετε την ξηρότητα με τους εξής τρόπους:

Προστασία από περιβαλλοντικούς παράγοντες

Φροντίστε να προστατεύσετε τα μαλλιά σας από τις καιρικές συνθήκες εάν εργάζεστε ή περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Χρησιμοποιήστε καπέλο για προστασία από το ηλιακό φως ή αντηλιακό μαλλιών και όταν κολυμπάτε σε πισίνα, φοράτε πάντα σκουφάκι κολύμβησης.

Προμηθευτείτε έναν υγραντήρα

Θα βοηθήσει στο να μην αφυδατώνονται τόσο τα μαλλιά σας.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία σας.

Επιπλέον, αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα- Μην λούζεστε καθημερινά

Προτιμήστε προϊόντα ειδικά για ξηρά μαλλιά και ένα ήπιο σαμπουάν καθώς και ενυδατικό conditioner μετά από κάθε λούσιμο, που δεν πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση ούτε με πολύ ζεστό νερό.

Εφαρμόζετε επίσης ενυδατικές μάσκες μαλλιών και λαδάκια για ξηρά μαλλιά.

Αποφύγετε τέλος σκληρές χημικές ουσίες όπως αλκοόλη, θειικά άλατα και parabens.

Μην κάνετε συχνό styling

Χρησιμοποιήστε λιγότερο τα εργαλεία styling, όπως σίδερα για μπούκλες, ισιώματος και το πιστολάκι. Προσέξτε επίσης να τα χρησιμοποιείτε σε χαμηλή θερμοκρασία.