Αν γράφατε ένα γράμμα στην ακμή σας, τι θα της λέγατε; Αυτό ήταν το θέμα μιας ασυνήθιστης μελέτης που εξετάζει τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ακμής και τα συναισθηματικά σημάδια που μπορεί να αφήσει – εκείνα που δεν φαίνονται στο δέρμα…

«Αγαπητή (όχι και τόσο) ακμή…»

Στα πλαίσια της εν λόγω μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Dermatology, άτομα με ενεργή ακμή ή ουλές ακμής κλήθηκαν φανταστούν την ακμή με ανθρώπινα χαρακτηριστικά και στη συνέχεια, να γράψουν ένα γράμμα με παραλήπτη την δερματική αυτή πάθηση.

Η τεχνική της προσωποποίησης έφερε στο φως τις συντριπτικές επιπτώσεις που έχει η ακμή στην αυτοεκτίμηση των ατόμων.

Οι συμμετέχοντες εξομολογήθηκαν ότι ένιωθαν ντροπή και αμηχανία, ενώ η εμφάνιση του δέρματός τους ήταν ο λόγος που απέφευγαν να φωτογραφηθούν, να κοιταχτούν στον καθρέφτη ή να βγουν έξω από το σπίτι χωρίς μακιγιάζ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ένα ακόμη κοινό μοτίβο στις επιστολές: Η πλειοψηφία αποκάλυψε ότι ένιωθε απελπισία και απόγνωση αντιμετωπίζοντας μια κατάσταση που δεν μπορεί να κατανοήσει ή να ελέγξει.

Μάλιστα, ένα από τα γράμματα έγραφε χαρακτηριστικά ότι «[η ακμή είναι] ένας εισβολέας που αποφάσισε να μετακομίσει στο δέρμα μου ακάλεστος και κάνει ό,τι θέλει».

Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 13 και 45 ετών και προέρχονταν από έξι διαφορετικές χώρες.

Η ακμή εμφανίζεται, συνήθως, στην αρχή της εφηβείας, αλλά, σύμφωνα με την American Academy of Dermatology Society, μπορεί να επιμείνει μέχρι τις δεκαετίες των 30, των 40 ή ακόμη και των 50.

Και ναι, είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός του ελέγχου μας, καθώς τα γονίδια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνισή της. Δηλαδή, αν ένας από τους γονείς σας έχει ακμή, οι έρευνες δείχνουν ότι έχετε σχεδόν 80% πιθανότητα να εκδηλώσετε κι εσείς κάποια στιγμή στη ζωή σας.

Εκτός από την κληρονομικότητα, άλλοι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την ακμή είναι:

  • Οι ορμονικές διαταραχές.
  • Η διατροφή.
  • Το στρες.
  • Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος.
  • Η αυξημένη συσσώρευση νεκρών κυττάρων (υπερκερατινοποίηση).
  • Το κλίμα.
  • Ορισμένα προϊόντα περιποίησης και φάρμακα.

Οπλιστείτε με υπομονή στη μάχη κατά της ακμής

Η ακμή που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αν δεν ελεγχθεί έγκαιρα, μπορεί να επιδεινωθεί και να αφήσει ουλές στο δέρμα.

Ο σωστός καθαρισμός και η χρήση εξειδικευμένων προϊόντων σε μεγάλο βαθμό προλαμβάνουν, ωστόσο, αν το πρόβλημα επιμένει ο δερματολόγος είναι ο μόνος αρμόδιος να συστήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Τα καλά νέα είναι ότι δερματολογία έχει πολλά όπλα – όπου είτε μονομερώς είτε συνδυαστικά – μπορούν να αντιμετωπίσουν τόσο την ήπια όσο και την βαριά ακμή και τις ουλές που προκύπτουν από αυτήν.

Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν υπομονή, καθώς η θεραπεία είναι αρκετές φορές χρονοβόρα.