Η Cyber Monday, (φέτος 27 Νοεμβρίου) λαμβάνει χώρα τρεις μέρες μετά τη Black Friday, δηλαδή την Δευτέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι μια πρωτοβουλία των λιανοπωλητών, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα έσοδα μέσα από τις online πωλήσεις.

Το online shopping είναι ένα «σπορ» το οποίο έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία.

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες προσαρμόζονται με τις εξελίξεις και τις τάσεις της εποχής, «μεταφέροντας» τη φυσική τους παρουσία στο διαδίκτυο, δημιουργώντας τα δικά τους e-shops.

Το πρόβλημα είναι ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και επισφαλείς χώροι, όπου τα δεδομένα που καταχωρείτε δεν προστατεύονται και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαρρεύσουν.

Για να το αποφύγετε αυτό…

Δημιουργήστε ισχυρούς κωδικούς

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πιο κοινή μέθοδος online ταυτοποίησης.

Και με τον αυξανόμενο αριθμό e-shops που τους απαιτούν, είναι δύσκολο να βρούμε νέες και σύνθετες ιδέες, ενώ είναι κουραστικό να προσπαθούμε συνεχώς να τους θυμηθούμε.

Και κάπως έτσι γινόμαστε η… χαρά των scammers αφού, οι πιο πολλοί από εμάς, εξαντλημένοι πια, καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό για όλα.

Ωστόσο, αν θέλετε να προστατεύσετε τα προσωπικά σας στοιχεία από τα «νύχια» τους, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA).

Αξιολογήστε την εγκυρότητα της ιστοσελίδας

Προτού εισάγετε οποιαδήποτε προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία, βεβαιωθείτε ότι έχετε επαληθεύσει ότι ο ιστότοπος στον οποίο πλοηγείστε, είναι νόμιμος και ασφαλής.

Πώς;

Κοιτάξτε το site προσεκτικά. Ελέγξτε στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας αν υπάρχουν όροι χρήσης, πολιτική απορρήτου, πολιτική επιστροφών, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Ο ευκολότερος τρόπος για να ελέγξετε την αξιοπιστία του, είναι να παρατηρήσετε το URL bar του ιστότοπου.

Η διεύθυνση πρέπει να ξεκινά με «https». Αν απουσιάζει το «s» στο τέλος του «http», τότε αυτός δεν είναι κρυπτογραφημένος και τα δεδομένα σας πιθανόν να μην είναι ασφαλή.

Αν οι τιμές είναι «πολύ καλές για να είναι αληθινές»… μάλλον δεν είναι!

Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα από κάποιο συγκεκριμένο προϊόν, κάντε μια έρευνα αγοράς για να δείτε πόσο κοστίζει σε άλλα καταστήματα.

Να είστε «καχύποπτοι» απέναντι σε τιμές που απλά φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές. Κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε να διαβάζετε τις κριτικές των προϊόντων. Αυτές θα σας βοηθήσουν να πάρετε πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το τι αξίζει πραγματικά να ξοδέψετε τα χρήματά σας.