Η διατροφή μας περιλαμβάνει οτιδήποτε καταναλώνουμε για την υποστήριξη και τη λειτουργία του οργανισμού μας. Πρόκειται για έναν όγκο ουσιών που το σώμα μας καλείται να επεξεργαστεί σε καθημερινή βάση, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Δυστυχώς, φαίνεται πως συνολικά καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από μη ποιοτικές πηγές και λιγότερες από τα είδη των τροφίμων και των ροφημάτων που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου.

Χαρακτηριστικά, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA» έδειξε ότι παιδιά και νέοι ηλικίας από 2 έως 19 ετών στην Αμερική, λαμβάνουν το 70% των ημερήσιων θερμίδων τους από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ή αλλιώς junk food.

Ανάμεσα σε όλες αυτές τις επεξεργασμένες τροφές, τα ροφήματα με ζάχαρη αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές ανησυχίες για την υγεία του εγκεφάλου.

Γιατί η ζάχαρη βλάπτει τον εγκέφαλο

Διαταράσσει το μεταβολισμό

Περισσότερη ζάχαρη σημαίνει μεγαλύτερη αύξηση βάρους.

Έρευνα συνδέει την κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη σε καθημερινή βάση με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 15%.

Τα δεδομένα μαρτυρούν ότι καθώς παίρνουμε βάρος, ο εγκέφαλός μας μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο ανάγκης για περισσότερη με πιθανά αποτελέσματα τη μεταβολική δυσλειτουργία, την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Κάθε ένας από αυτούς τους κινδύνους μπορεί να μας οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση μεγαλώνοντας.

Αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εγκεφαλικό είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και η πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Σε πρόσφατη μετα-ανάλυση 72 ερευνών, η υψηλότερη κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης και πρόωρου θανάτου.

Αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Με τη διατάραξη της μεταβολικής υγείας, τη δυσλειτουργία του αγγειακού συστήματος και την αύξηση της φλεγμονής, δεν προκαλεί αίσθηση ότι η υψηλότερη κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Συνδέεται με την κατάθλιψη

Η αυξημένη κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης η οποία επηρεάζει δυσμενώς την υγεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές

Αν και υπάρχουν πιο υγιεινές επιλογές για να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη, όπως είναι για παράδειγμα το μέλι, καλό είναι να έχουμε στο νου μας πως πρέπει πάντα να το καταναλώνουμε με μέτρο.

Ιδανικά, είναι καλό να μπούμε στη διαδικασία να μειώσουμε τη ζάχαρη και να αποφεύγουμε τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές, αφού δεν προάγουν το αίσθημα της πληρότητας, δεν μας χαρίζουν ενέργεια και σίγουρα δεν ευνοούν την υγεία.

Για να καταφέρετε να «κόψετε» την ζάχαρη σε μόλις τρεις εβδομάδες, δίχως κόπο και στέρηση, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το πλάνο.

Εάν συνηθίζετε να καταναλώνετε τα παραπάνω, η μετάβαση μπορεί να σας φανεί δύσκολη αλλά μόνο στην αρχή. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή.

Σκεφτείτε όμως πως αξίζει τον κόπο για να «θωρακίσετε» τον εγκέφαλο και τη συνολική σας υγεία.

Ως προς την ενυδάτωσή σας, προτιμήστε:

  • Τσάι και καφέ χωρίς ζάχαρη.
  • Ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.
  • Άφθονο νερό.