Τη συναντάμε στην λίστα με τα πιο δημοφιλή skincare συστατικά – και όχι άδικα: η Νιασιναμίδη είναι μια μορφή της βιταμίνης Β3, μιας υδατοδιαλυτής βιταμίνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος.

Τα προσόντα της είναι πολλά:

– Η νιασιναμίδη βοηθάει στη δημιουργία κερατίνης, μιας πρωτείνης απαραίτητης για την υγεία και τη σφριγηλότητα του δέρματος

– Ενδυναμώνει τον επιδερμιδικό φραγμό, ο οποίος συγκρατεί την πολύτιμη υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας και εμποδίζει τους εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες να εισβάλλουν και να δημιουργήσουν φλεγμονές

– Καταπραύνει το δέρμα από ερεθισμούς και κοκκινίλες

– Ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος κρατώντας υπό έλεγχο τη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων

– Προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προκαλούν η ηλιακή ακτινοβολία, η ρύπανση, οι τοξίνες κ.α.

– Βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση των καφέ κηλίδων και στη συνολική βελτίωση του τόνου της επιδερμίδας (σε συγκέντρωση από 5% και πάνω)

– Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής, ειδικά στους φλεγμονώδεις τύπους της

Έξτρα προσόν της: η νιασιναμίδη είναι ένα δερματολογικό συστατικό καλά ανεκτό από όλους σχεδόν τους τύπους επιδερμίδας, ακόμα και την ευαίσθητη και την ακνεϊκή.

Επίσης, «συνεργάζεται» αρμονικά με άλλα skincare συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, η ρετινόλη, το σαλικυλικό οξύ – σε κάθε περίπτωση, πάντως, πριν αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιοδήποτε συνδυασμό συστατικών, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας ή να επιλέξετε μια φόρμουλα όπου η νιασιναμίδη έχει ήδη συνδυαστεί με άλλα συστατικά και είναι δοκιμασμένα ασφαλής.

Είναι, τελικά, απαραίτητη η νιασιναμίδη στο καθημερινό skincare;

Το σώμα μας δεν παράγει φυσικά νιασιναμίδη (όπως, για παράδειγμα, ισχύει με το κολλαγόνο ή το υαλουρονικό οξύ), όμως μια ισορροπημένη διατροφή η οποία περιλαμβάνει αυγά, δημητριακά, πράσινα λαχανικά, ψάρι, γάλα, όσπρια, είναι ένας καλός τρόπος να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνη Β3.

Και βέβαια, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο τρόπος για να εξασφαλίσουμε την στοχευμένη δράση της στην επιδερμίδα, είναι με την τοπική εφαρμογή της μέσω καλλυντικών συνθέσεων με νιασιναμίδη.

Οι top επιλογές μας:

La Roche-Posay Pure Niacinamide 10 Serum

Οι μικροφλεγμονές πυροδοτούν την υπερπαραγωγή μελανίνης, η οποία οδηγεί στην δημιουργία δυσχρωμιών. Με 10% καθαρή Νιασιναμίδη, αυτό το serum διορθώνει κηλίδες και δυσχρωμίες, επανορθώνει τον επιδερμιδικό φραγμό, επαναφέρει τον ομοιόμορφο τόνο και τη φωτεινότητα της επιδερμίδας.

Medik8 Clarity Peptides Serum

Ανάλαφρος ορός προσώπου με 10% Νιασιναμίδη που καταπολεμά ατέλειες και δυσχρωμίες, ηρεμεί την επιδερμίδα και περιορίζει την παραγωγή σμήγματος.

Το πεπτίδιο Crystalide υποστηρίζει την φυσική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων και βελτιώνει την φωτεινότητα του δέρματος, ο Ψευδάργυρος PCA συμβάλλει στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος, στην προώθηση της φυσικής διαδικασίας επούλωσης του δέρματος και στη μείωση της φλεγμονής, ενώ το Υαλουρονικό οξύ προσφέρει πολύτιμη ενυδάτωση.

CeraVe Retinol Resurfacing Serum

Ο συγκεκριμένος ορός προσώπου αναπτύχθηκε σε συνεργασία με δερματολόγους με στόχο να μειώσει τα σημάδια της ακμής και να ελαχιστοποιήσει την όψη των πόρων, βελτιώνοντας και λειαίνοντας την επιδερμίδα.

Η ενθυλακωμένη ρετινόλη που περιέχει, υποστηρίζει την φυσική διαδικασία της κυτταρικής ανανέωσης, βοηθώντας στη μείωση των σημαδιών μετά την ακμή, τα 3 απαραίτητα ceramides επανορθώνουν και ενισχύουν τον επιδερμιδικό φραγμό ενώ η νιασιναμίδη συμβάλλει στην βελτίωση του χρωματικού τόνου και καταπραύνει το δέρμα.

The Ordinary Niacinamide 10% +Zink 1%

Με υψηλή συγκέντρωση νιασιναμίδης (10%), αυτό το ελαφρύ σε υφή serum απευθύνεται σε επιδερμίδες με γυαλάδα και τάση για ατέλειες.

Μέσα στις πρώτες επτά μέρες συστηματικής χρήσης ενδυναμώνει τον επιδερμιδικό φραγμό και βελτιώνει τα επίπεδα υδάτωσης του δέρματος, ενώ σταδιακά επαναφέρει τη φωτεινότητα του προσώπου, λειαίνει την επιδερμίδα, θέτει υπό έλεγχο τη γυαλάδα. (Sephora.gr)

SkinCeuticals Metacell Renewal B3

Ολοκληρωμένη καθημερινή φροντίδα προσώπου βασισμένη σε ένα ένυδρο γαλάκτωμα για να αποδίδει υψηλή συγκέντρωση 5% νιασιναμίδης, η οποία συνδυάζεται με συμπύκνωμα τριπεπτιδίου και 15% γλυκερίνη.

Η Metacell Renewal B3 διορθώνει τα πρώιμα σημάδια φωτογήρανσης, ενισχύει τον δερματικό φραγμό και την κυτταρική ανανέωση, μειώνει τις δυσχρωμίες και τη διάχυτη ερυθρότητα, προσφέρει μέγιστη ενυδάτωση ενώ γίνεται ένα με την επιδερμίδα.

Vichy Liftactiv Specialist B3 Serum

Η εξαιρετικά συμπυκνωμένη σύνθεση αυτού του ορού προσώπου, με 13% δερματολογικά ενεργά συστατικά, καταπολεμά τις κηλίδες τόσο στην επιφάνεια του προσώπου όσο και στις βαθύτερες στιβάδες.

Συγκεκριμένα, η Νιασιναμίδη που περιέχει δρα κατά της υπερμελάγχρωσης στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας ενώ συγχρόνως το Γλυκολικό οξύ απολεπίζει ορατά τις κηλίδες από την επιφάνεια του δέρματος. Αποτέλεσμα αυτής της διπλής δράσης: ορατά πιο ομοιόμορφη, φωτεινή επιδερμίδα μέρα με τη μέρα.

Kiehl’s Ultra Pure High-Potency 5.0% Niacinamide Serum

Μινιμαλιστική σύνθεση με μόνο 10 συστατικά, ειδικά μελετημένη για τις ανάγκες της λιπαρής επιδερμίδας. Η Νιασιναμίδη, σε συγκέντρωση 5%, μειώνει ορατά τη γυαλάδα και την περίσσεια σμήγματος, καταπολεμά τις κοκκινίλες και ηρεμεί την επιδερμίδα ενώ η ανάλαφρη υφή του serum απορροφάται αμέσως.