Το δέρμα μας είναι… ανοιχτό βιβλίο για τον δερματολόγο μας. Με μια επίσκεψη μπορεί να «μαντέψει» αν ενυδατωνόμαστε αρκετά, αν συνηθίζουμε να ξαπλώνουμε με το μακιγιάζ αλλά και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής ή της skincare ρουτίνας μας.

Ποιες από αυτές άραγε θα ευχόταν να αλλάξουμε;

Τα 6 «μην» του δερματολόγου

#1 Μην ακολουθείτε κάθε τάση που βλέπετε στα social

H ρουτίνα περιποίησης μιας influencer δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα λειτουργήσει και για τη δική σας επιδερμίδα.

Όπως όλοι είμαστε σαν χαρακτήρες διαφορετικοί, το ίδιο ισχύει και για το δέρμα μας.

Αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι τάσεις είναι «κακές». Κάποιες όμως είναι υπερβολικές και πολλές βασίζονται στις ατομικές ανάγκες του ατόμου.

#2 Μην το παρακάνετε με την απολέπιση και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε

«Αν το λίγο είναι καλό, το περισσότερο θα είναι καλύτερο», μπορεί να σκεφτείτε αλλά το «παν μέτρον άριστον» ισχύει για όλα.

Η υπερβολική απολέπιση μπορεί να βλάψει τον φραγμό του δέρματος οδηγώντας σε φλεγμονή, ερυθρότητα, ξηρότητα και αν έχετε δερματικά προβλήματα, εξάρσεις.

Μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας και μια λαμπερή όψη.

Ομοίως, μην το παρακάνατε με τα προϊόντα περιποίησης. Η υπερβολική χρήση ενός συστατικού, δεν είναι μόνο σπατάλη, αλλά μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο ερεθισμού.

#3 Μην χρησιμοποιείτε ό,τι έχει λήξει

Η χρήση προϊόντων μετά την ημερομηνία λήξης τους είναι απαγορευτική.

Εκτός του ότι δεν είναι πλέον αποτελεσματικά, ανάλογα με το δραστικό συστατικό τους, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμούς.

#4 Μην παραλείπετε το αντηλιακό

Μία από τις πιο επιβλαβείς συνήθειες για το δέρμα σας είναι να ξεχνάτε το αντηλιακό.

Χειμώνα- καλοκαίρι, το αντηλιακό είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση αφού η έκθεση του δέρματος στις ακτίνες UV μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες τόσο για την επιδερμίδα όσο και για την υγεία μας.

Εφαρμόζετε επαρκή ποσότητα και ανανεώνετε τακτικά το αντηλιακό σας ειδικά τις ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια ή αν περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικό χώρο.

#5 Μην παραβλέπετε τα «κρυμμένα» μικρόβια

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί βγάζετε συχνά εξανθήματα μόνο στη δεξιά πλευρά του προσώπου σας; Μήπως από αυτήν μιλάτε στο τηλέφωνο;

Τα μικρόβια «κρύβονται» παντού, γι’ αυτό καλό θα ήταν από σήμερα να ξεκινήσετε να καθαρίζετε το κινητό σας, να πλένετε τη μάσκα για τον ύπνο πιο τακτικά και να αλλάζετε συχνά μαξιλαροθήκη.

Τα έλαια και τα βακτήρια από το δέρμα και τα μαλλιά τείνουν να συσσωρεύονται σε όλα αυτά και μπορεί να προκληθούν εξάρσεις και ερεθισμοί.

Μην αμελείτε τέλος τη σωστή φροντίδα των πινέλων του μακιγιάζ σας καθώς κάθε φορά που τα βάζετε στο πρόσωπό σας, κινδυνεύετε από μικρόβια που μπορεί να οδηγήσουν σε ακμή ή μόλυνση, αν δεν είναι καθαρά.

#6 Μην κάνετε πολύωρα καυτά ντους

Μπορεί να σας αρέσουν, αλλά πόσο καλά είναι τελικά για το δέρμα σας;

 Η υπερβολική έκθεση σε ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει τα πολύτιμα έλαια του δέρματος του και να βλάψει το εξωτερικό του στρώμα, προκαλώντας ξηρότητα.

Επομένως, επιλέξτε να κάνετε πιο σύντομα ντους με χλιαρό νερό και βέβαια μετά, εφαρμόστε την ενυδατική σας.