Δουλεύουμε σκληρά ωστόσο δεν συνηθίζουμε να κανονίζουμε τις διακοπές μας από την εργασία με τον ίδιο ζήλο… Τι συμβαίνει όταν «ξεχνάμε» πως πρέπει να πάρουμε και άδεια; Αισθήματα κόπωσης και εξάντλησης είναι πολύ πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συμπτώματα όπως τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν ακόμα και αιτία πρόωρου θανάτου.

Ακριβώς λοιπόν όπως οι αθλητές χρειάζονται διαλείμματα από την προπόνηση για να ανακάμψουν, έτσι και οι εργαζόμενοι χρειάζονται ρεπό για να ξεκουραστούν στο σπίτι ή να ταξιδέψουν και να διαχειριστούν αποδοτικά το καθημερινό στρες και τα προβλήματα υγείας που αυτό συχνά συνεπάγεται.

 Η μελέτη

Η μελέτη που διήρκεσε 40 ολόκληρα χρόνια και διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία είχε αρχικά ως στόχο να μετρήσει κατά πόσο τα ποσοστά κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου μεταβάλλονται λόγω υγιεινών αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Οι συμμετέχοντες που έβαλαν στοχευμένα την άσκηση στη ζωή τους, ακολούθησαν μια καλή διατροφή υπό την καθοδήγηση ειδικού και έκοψαν το κάπνισμα, σε βάθος 5ετίας είχαν 46% χαμηλότερο κίνδυνο να πάσχουν από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την καρδιά.

Ύστερα όμως από 15ετή παρακολούθηση των ατόμων που συμμετείχαν, οι ερευνητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα απροσδόκητο εύρημα. Τα ποσοστά πρόωρων θανάτων των συμμετεχόντων ήταν αυξημένα για εκείνους που παρόλο που ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είχαν λιγότερο χρόνο «παύσης» από την εργασία τους.

Πόσες μέρες πρέπει να παίρνουμε άδεια

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι άνθρωποι που κάνουν διακοπές λιγότερο από τρεις εβδομάδες το χρόνο διατρέχουν κατά 37% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινές συνήθειες ακολουθούν στον συνολικό τρόπο ζωής τους.

Παλαιότερη μελέτη είχε αποκαλύψει πως δύο εβδομάδες ετήσιων διακοπών χωρισμένες σε πέντε σύντομα διαστήματα το χρόνο συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου κατά 24%. Ακόμη και τα τριήμερα μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «International Journal of Environmental Research and Public Health».

Οι ερευνητές καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα πως οι τρεις εβδομάδες μακριά από τη δουλειά δεν είναι ένας αυστηρός κανόνας αφού καθώς φαίνεται, κάθε άδεια, ακόμα και για ελάχιστες μέρες κάνει καλό.

Κατά τους ίδιους, είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι φαίνεται πως στις διακοπές, αντιστρέφουν τις αρνητικές επιπτώσεις του καθημερινού στρες, διατηρώντας μια πιο ευχάριστη διάθεση και μια πιο αισιόδοξη στάση ακόμα και ένα μήνα αφού έχουν επιστρέψει από το ρεπό τους.

Η άδεια είναι μια «ανάσα» ανανέωσης με θετικά αποτελέσματα που ακολουθούν τους εργαζόμενους για μεγάλο χρονικό διάστημα και βάζουν «φρένο» στα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το καθημερινό στρες που κάθε άλλο παρά ασήμαντα μπορούν να χαρακτηριστούν, καταλήγουν οι επιστήμονες.