Δεν έχουμε επιλογές με τον καιρό. Όπως όλες οι εποχές, έτσι και ο χειμώνας μπαίνει στη ζωή μας με χαμηλές θερμοκρασίες που η αλήθεια είναι πως φέτος ως τώρα δεν τις είχαμε ιδιαιτέρως αισθανθεί. Αν και ο ψυχρός καιρός συνοδεύεται από κρυολογήματα και όχι μόνο, έχει και τα οφέλη του για την υγεία.

Ποιοι είναι λοιπόν κάποιοι βασικοί λόγοι που αξίζει να απολαύσουμε και το φετινό χειμώνα;

5 λόγοι υγείας που αγαπάμε το χειμώνα

Το κρύο συνδέεται με:

#1 Ενίσχυση του μεταβολισμού και καύση λίπους

Γνωρίζατε ότι το λίπος έχει… χρώματα; Υπάρχει το λευκό που συσσωρεύεται κυρίως γύρω από τη μέση και τους μηρούς και το καφέ που συσσωρεύεται κυρίως στο επάνω μέρος του σώματός μας.

Η άσκηση σε ψυχρότερες θερμοκρασίες βοηθά το σώμα να μετατρέψει το λευκό λίπος σε καφέ, το οποίο έχει την ιδιότητα να καίει περισσότερες θερμίδες.

Πιο αναλυτικά, το καφέ λίπος διασπά τόσο τη ζάχαρη όσο και τα μόρια λίπους για να θερμάνει το σώμα και να το προστατεύσει από το κρύο. Το ρίγος που νιώθουμε μάλιστα, επιταχύνει την όλη διαδικασία.

Το αποτέλεσμα; Λιγότερο λίπος σε επίμονες περιοχές όπως οι γοφοί και οι μηροί.

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση πως ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και το χειμώνα…

#2 Καλύτερο ύπνο

Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας πέφτει φυσικά όταν κοιμόμαστε. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ώρες στη ζέστη του καλοκαιριού, αλλά είναι πολύ πιο γρήγορη το χειμώνα.

Επιπλέον, ένα από τα θετικά των μικρότερων ημερών αυτήν την εποχή είναι τα πιο σκοτεινά πρωινά που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε, τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα, περισσότερο ύπνο.

#3 Μείωση του στρες

Τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, αυξάνονται σε ακραίες θερμοκρασίες.

Ωστόσο, η σύντομη έκθεση στο κρύο μπορεί να ενισχύσει τη ροή του αίματος και να συμβάλλει στην απελευθέρωση ενδορφινών, των ορμονών της «ευτυχίας» που μπορούν να ανακουφίσουν την πίεση και το άγχος.

#4 Καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες φαίνεται πως μας βοηθούν να σκεφτόμαστε πιο καθαρά, σύμφωνα με έρευνα.

Οι συμμετέχοντες που δοκιμάστηκαν το καλοκαίρι και αντίστοιχα το χειμώνα σε μια σειρά γνωστικών λειτουργιών, όπως η λεκτική μνήμη, η προσοχή και απλές διεργασίες χρόνου αντίδρασης, φάνηκε πως υστερούσαν σε απόδοση στον ζεστό εν αντιθέσει με τον κρύο καιρό. Το γεγονός αυτό όπως εξήγησαν οι ερευνητές έχει πιθανότατα να κάνει με τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης που απαιτούνται το καλοκαίρι λόγω υψηλών θερμοκρασιών για τη διεκπεραίωση νοητικών διεργασιών.

#5 Πιο καθαρή και αναζωογονημένη επιδερμίδα

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι γνωστό πως είναι «σκληρές» για το δέρμα, αφήνοντάς το ξηρό και εύθραυστο. Αλλά αν έχετε ακμή πιθανότατα θα δείτε βελτίωση.

Οι μέτρια χαμηλές θερμοκρασίες είναι ωφέλιμες για την υγεία του δέρματος, επειδή «περιορίζουν» τα αιμοφόρα αγγεία και τα κάνουν λιγότερο επιρρεπή σε ερυθρότητα και πρήξιμο, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ροής του αίματος.

Επιπλέον, η επιδερμίδα έχει την τάση να παράγει λιγότερα έλαια και σμήγμα το χειμώνα και ως εκ τούτου μπορεί να παρατηρήσετε λιγότερα «ξεσπάσματα».