Λαμπερό, ενυδατωμένο, φρέσκο δέρμα ακόμα και στις συνθήκες κρύου και έλλειψης υγρασίας του χειμώνα, με τα 4 must συστατικά που προτείνουν οι ειδικοί.

Ρετινόλη

«Η τοπικά χρησιμοποιούμενη βιταμίνη Α, δηλαδή τα ρετινοειδή και η ρετινόλη, είναι τo πιο διαδεδομένο και με μεγαλύτερη έρευνα συστατικό αντιγήρανσης», μας λέει η δερματολόγος Έλενα Ραδοπούλου.

«Η ρετινόλη μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, αυξάνοντας συγχρόνως τη φυσική παραγωγή του κολλαγόνου, πολλαπλασιάζει την ανανέωση των κυττάρων και ενισχύει την παραγωγή νέων αγγείων στην επιφάνεια του δέρματος, γεγονός που το κάνει να φαίνεται πιο υγιές.

Επιπλέον, συμβάλλει στον αποχρωματισμό των ηλιακών κηλίδων και κάνει πιο μαλακό το δέρμα», λέει η ειδικός.

Οδηγίες σωστής χρήσης

«Αν είστε… αρχάριοι στη ρετινόλη, θα πρέπει να τη χρησιμοποιείτε κάθε δεύτερη ημέρα προκειμένου να “χτίσετε” την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας σας, μέχρι να φτάσετε στην εφαρμογή της κάθε νύχτα χωρίς ερεθισμούς», συμβουλεύει η ειδικός.

«Το επόμενο πρωί χρειάζεται να πλένετε καλά το πρόσωπό σας και να φοράτε αντηλιακό, γιατί η ρετινόλη αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο, γι’ αυτό και η χρήση της συστήνεται τον χειμώνα».

α-υδροξυοξέα

Τα α-υδροξυοξέα (AHAs) γνωστά και ως οξέα φρούτων, προέρχονται κυρίως από φυτικές πηγές, με πιο διαδεδομένο το γλυκολικό οξύ (ζαχαροκάλαμο). «Στο skincare τα συναντάμε σε ορούς, κρέμες, προϊόντα καθαρισμού, ενώ στο ιατρείο τα χρησιμοποιούμε σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, για επιφανειακά peelings του δέρματος», εξηγεί η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου.

Πώς δρουν

«Τα AHAs προκαλούν ήπια απολέπιση, μη ορατή αλλά ωφέλιμη στην αντιγήρανση, καθώς διεγείρεται η παραγωγή νέων κυττάρων και η κολλαγονογένεση.

Ακριβώς λόγω της απολέπισης που προκαλούν, καθιστούν ευαίσθητο το δέρμα σε δυσχρωμίες, γι’ αυτό η ιδανική εποχή χρήσης τους είναι ο χειμώνας, που η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη», λέει η ειδικός και προσθέτει: «Έχουν ενυδατικές ιδιότητες, δίνουν λάμψη, αποτρέπουν το μπλοκάρισμα των πόρων από σμήγμα και ρύπους.

Επιπλέον, η χρήση των AHAs διευκολύνει την απορρόφηση των υπόλοιπων συστατικών περιποίησης. Χρησιμοποιούνται κυρίως βράδυ, με την εφαρμογή αντιηλιακού το πρωί να θεωρείται απαραίτητη».

Αντιοξειδωτικά

Η επιδερμίδα βάλλεται αδιάκοπα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες οδηγούν στην πρόωρη γήρανση. Δυστυχώς τα φυσικά αντιοξειδωτικά που έχουμε εξαντλούνται πολύ γρήγορα και δεν αναπληρώνονται, καθώς το σώμα δεν μπορεί να τα παραγάγει από μόνο του.

Γιατί τα χρειαζόμαστε

Τη σκυτάλη παίρνουν οι αντιοξειδωτικοί οροί, «με πρωταγωνίστρια τη βιταμίνη C, αλλά και το φερουλικό οξύ και τη ρεσβερατρόλη, δύο νεότερα μόρια με εξαιρετικά ισχυρή δράση κατά του οξειδωτικού στρες», εξηγεί ο δερματολόγος Κυριάκος Οικονομίδης και προσθέτει: «Η καθημερινή χρήση ενός αντιοξειδωτικού ορού θεωρείται απαραίτητη όχι μόνο για την αποφυγή της πρόωρης γήρανσης, αλλά και γιατί τα αντιοξειδωτικά είναι κολλαγονικοί διεγέρτες, υποστηρίζουν, δηλαδή, τη φυσική παραγωγή του ενδογενούς κολλαγόνου».

Για 24/7 άμυνα απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και ενίσχυση του κολλαγόνου, ο κύριος Οικονομίδης προτείνει «τη χρήση ενός αντιοξειδωτικού ορού με βιταμίνη C το πρωί και την εφαρμογή ρεσβερατρόλης το βράδυ, μετά τον καθαρισμό και πριν από την υπόλοιπη φροντίδα της επιδερμίδας».

Κεραμίδια

«Τα κεραμίδια είναι πολύ σημαντικά λιπίδια για την ακεραιότητα και τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού», μας λέει η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα.

«Επειδή δεν φερόμαστε πάντα με αγάπη στο δέρμα μας, δηλαδή έχουν γίνει μόδα συνήθειες όπως να χρησιμοποιούμε non-stop οξέα φρούτων ή ρετινόλη, θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι αν δεν δώσουμε τροφή στο δέρμα μας, δηλαδή, αν δεν του δώσουμε κεραμίδια, υαλουρονικό οξύ, ενυδατικά και προστατευτικά συστατικά, τότε το πιθανότερο είναι να το οδηγήσουμε σε καταπόνηση και ερεθισμό. Επιπλέον, με το πέρασμα του χρόνου, μειώνεται η σύνθεση των λιπιδίων του δέρματος, οπότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να υποστηρίξουμε την παρουσία τους με δερμοκαλλυντικά που περιέχουν κεραμίδια, έτσι ώστε να διατηρούμε την υγεία του δέρματός μας.

Έξτρα προσόν τους

«Συνδυάζονται πολύ ωραία με υαλουρονικό οξύ, πεπτίδια και άλλα δραστικά συστατικά, ενώ μπορούν να μπουν και πάνω από έναν ορό ρετινόλης ή να συνδυαστούν με οξέα φρούτων.

«Και βέβαια, παίζουν σημαντικό ρόλο στο skin cycling, κατά το οποίο μία ημέρα την εβδομάδα χρησιμοποιούμε ρετινόλη, την επομένη κάνουμε απολέπιση (κατά προτίμηση με οξέα φρούτων) και ακολουθούν δύο συνεχείς ημέρες όπου χρησιμοποιούμε κρέμες τροφής εμπλουτισμένες με κεραμίδια, για να ενυδατώσουμε και να θωρακίσουμε το δέρμα μας και να το βοηθήσουμε να αποκομίσει το μέγιστο όφελος από τα άλλα δραστικά συστατικά που χρησιμοποιούμε. Μετά από αυτές τις τέσσερις ημέρες, ξεκινάμε πάλι από την αρχή αυτή την κυκλική ρουτίνα φροντίδας».