Η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση πριν από την ηλικία των 55 ετών μπορεί να έχουν μόνιμο αντίκτυπο στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου αργότερα στην ζωή, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη.

Δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One, η ανάλυση των δεδομένων υγείας από σχεδόν 300.000 ενήλικες αποκαλύπτει ότι η αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση και η LDL χοληστερόλη («κακή χοληστερόλη») από την νεότερη έως την μέση ηλικία συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ακόμη και αν τα άτομα μείωσαν αυτά τα επίπεδα όταν ήταν μεγαλύτερα.

Τι έδειξε η έρευνα για υψηλή πίεση και χοληστερόλη

Αντλώντας στοιχεία από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου (μια μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες γενετικής, τρόπου ζωής και υγείας), οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 136.648 συμμετέχοντες για χοληστερόλη, 135.431 για αρτηριακή πίεση και 24.052 για στεφανιαία νόσο.

Το επιστημονικό μοντέλο πρότεινε ότι η αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση και η LDL χοληστερόλη νωρίς στη ζωή φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου — ανεξάρτητα από αυτά τα επίπεδα αργότερα στη ζωή.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση στα 55 έτη ή σε μικρότερη ηλικία συνδέθηκε με 33% μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιακής νόσου μετά την ηλικία των 55 ετών και η αυξημένη χοληστερόλη σε αυτές τις νεότερες ηλικίες συνδέθηκε με 68% υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή.

Ωφέλιμες οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε κάθε ηλικία

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής. Απλώς εάν λάβετε δράση νωρίτερα πιθανότατα θα οδηγηθείτε σε καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, οι ειδικοί από την American Heart Association συνιστούν αλλαγές που σχετίζονται με την ισορροπημένη διατροφή και την αυξημένη σωματική δραστηριότητα καθώς και φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, εφόσον σας το προτείνει ο γιατρός σας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα σχετικά με τη γενετική προδιάθεση ενός ατόμου για καρδιακές παθήσεις, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη πολλοί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

«Η γενετική σύνθεση μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την προδιάθεση ενός ατόμου αλλά δεν αποτελεί την μόνη πιθανή έκβαση. Η υγεία είναι εν μέρει στα χέρια σας και επηρεάζεται έντονα από τον τρόπο ζωής σας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο» καταλήγουν οι ερευνητές.

«Ρίξτε» φυσικά υπέρταση και χοληστερίνη

Οι αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε φυσικά την αρτηριακή σας πίεση, σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική Mayo, περιλαμβάνουν:

  • Μειώστε το βάρος σας εάν χρειάζεται.
  • Βάλτε την γυμναστική στην καθημερινότητά σας.
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και μειώστε το αλάτι.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ.
  • Κόψτε το κάπνισμα.
  • Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο.
  • Υιοθετήστε τεχνικές που σας βοηθούν να εκτονώσετε την ένταση και να ανακουφιστείτε από το στρες.
  • Παρακολουθήστε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι και μην αμελείτε τις τακτικές σας εξετάσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική Mayo, οι αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την χοληστερίνη, περιλαμβάνουν:

  • Επιλέξτε τροφές που ευνοούν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως σολομό, σκουμπρί, ρέγγα, καρύδια, πλιγούρι βρώμης και φασόλια.
  • Ασκηθείτε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα.
  • Κόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε το αλκοόλ.