Ο υπερβολικός χρόνος μπροστά στις οθόνες δεν επηρεάζει δυσμενώς μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες.

Ενώ γνωστές είναι οι συστάσεις των ειδικών για τα παιδιά, προς το παρόν δεν υπάρχουν οδηγίες για το πόσο χρόνο θα πρέπει να περνούν κατά μέσο όρο οι ενήλικες στις οθόνες σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση. Αντίθετα πρέπει να γνωρίζουν και να θέτουν από μόνοι τους όρια για βέλτιστη χρήση χωρίς προβλήματα.

Πόσο χρόνο περνούν οι ενήλικες στις οθόνες;

Ενώ οι ενήλικες μπορεί να έχουν περισσότερο αυτοέλεγχο από τα παιδιά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι περνούν και λιγότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες. Σύμφωνα με ψηφιακή έκθεση του 2023, ο μέσος χρόνος οθόνης για άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών παγκοσμίως είναι 6 ώρες και 37 λεπτά την ημέρα.

Παλαιότερη ανασκόπηση μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο χρόνος οθόνης αυξανόταν αρκετές ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με ορισμένους ανθρώπους να καταγράφουν έως 17,5 ώρες την ημέρα.

Ο χρόνος οθόνης φαίνεται να επηρεάζει διαφορετικά τους ανθρώπους ανάλογα με τις αναπτυξιακές τους ανάγκες σε διαφορετικές ηλικίες αλλά και ανάλογα με την προσωπικότητα, τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά μέσα, τα χαρακτηριστικά των χρησιμοποιούμενων πλατφορμών και τις υποκείμενες ψυχολογικές τους ανάγκες.

Δεδομένου ότι τα παιδιά μπαίνουν διαρκώς σε νέα αναπτυξιακά στάδια, χρειάζονται πιο σαφείς οδηγίες αναφορικά με τον χρόνο οθόνης αλλά και οι ενήλικες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα όρια στην χρήση.

Επιβλαβής ο υπερβολικός χρόνος και για τους ενήλικες

Εάν το binge-watching για παράδειγμα είναι η αγαπημένη σας συνήθεια, τότε πιθανότατα δεν γυμνάζεστε τόσο και δεν κοιμάστε επαρκώς, πράγματα που χρειαζόμαστε για βέλτιστη υγεία.

Ο χρόνος που περνάτε καθισμένοι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης, αντίστασης στην ινσουλίνη και εμφάνισης παχυσαρκίας, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον ο πόνος στον αυχένα, οι συχνοί πονοκέφαλοι, η καταπόνηση των ματιών και οι διακοπές του ύπνου μπορεί επίσης να εμφανιστούν ότι περνάτε υπερβολικά πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες.

Αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι δεν μπορείτε πια να παρακολουθείτε τις αγαπημένες σας σειρές ή ότι πρέπει να αφήσετε εντελώς στην άκρη το κινητό. Απλώς σημαίνει ότι χρειάζεστε όρια και ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν καλό να δώσετε προτεραιότητα στη σωματική δραστηριότητα και τις κοινωνικές συνδέσεις για να μειώσετε τον κίνδυνο των δυσμενών επιπτώσεων.

Θυμηθείτε επίσης ότι ο χρόνος που περνάτε μπροστά στην οθόνη δεν είναι πάντα επιβλαβής. Μπορεί να την χρησιμοποιείτε για να κάνετε yoga ή pilates ή για να παρακολουθείτε μαθήματα συνειδητότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση είναι σκόπιμη και ελεγχόμενη σε σύγκριση με το αλόγιστο scrolling.

Όμως, ο υπερβολικός χρόνος στις οθόνες (ανεξάρτητα από τον λόγο χρήσης τους) είναι επιβλαβής τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία.

Πώς θα τον μειώσετε

Μερικές απλές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

  1. Σταματήστε το phubbing, το να κοιτάζετε δηλαδή το κινητό σας, αγνοώντας τον σύντροφο ή τα πρόσωπα που είναι μαζί σας.
  2. Απενεργοποιήστε τις μη απαραίτητες ειδοποιήσεις, οι οποίες μπορούν να σας τραβούν την προσοχή.
  3. Ορίστε χρονικά όρια για όλες τις συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων και των ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης.
  4. Μην τρώτε ενώ χρησιμοποιείτε μια συσκευή.