Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες συζητήσεις γίνονται για τη, δυστυχώς, χαμηλή ποιότητα του ύπνου που «επιβάλλει» ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τις επιπτώσεις του εν λόγω φαινομένου στην καλή λειτουργία του οργανισμού, την ψυχική υγεία αλλά και την εμφάνισή μας. Όταν ο ύπνος δεν είναι ποιοτικός επηρεάζεται και η επιδερμίδα, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι το δέρμα μας έχει τον δικό του κιρκάδιο ρυθμό.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα κύτταρα λειτουργούν αμυντικά, προσπαθώντας να προστατευτούν από την ηλιακή ακτινοβολία (UV) και τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών. Τη νύχτα, τη σκυτάλη παίρνουν οι μηχανισμοί αναγέννησης και επιδιόρθωσης των βλαβών που έχουν δημιουργηθεί σε κυτταρικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιλέγοντας, λοιπόν, τα κατάλληλα για τις νυχτερινές λειτουργίες των κυττάρων συστατικά φροντίδας, μπορείτε να ενισχύσετε τη φρεσκάδα, τη νεανική όψη και τη λάμψη της επιδερμίδας σας.

Ποια είναι αυτά τα συστατικά; Κατ’ αρχάς τα λιπίδια, και ειδικά τα κεραμίδια, που επιδιορθώνουν και ενισχύουν τον επιδερμιδικό φραγμό, ο οποίος «κλειδώνει» την υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος και το προστατεύει από εχθρικούς εισβολείς.

Απαραίτητα είναι και τα αντιοξειδωτικά, και ιδιαίτερα η ρεσβερατρόλη (ιδανική για χρήση το βράδυ), τα οποία επιδιορθώνουν τις βλάβες που έχουν προκαλέσει οι ελεύθερες ρίζες, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες.

Επίσης, η ρετινόλη επιταχύνει την κυτταρική ανανέωση και συμβάλλει στην κολλαγονογένεση, ενώ τα άλφα και βήτα υδροξυοξέα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, απελευθερώνουν τους πόρους και βελτιώνουν την υφή της επιδερμίδας.

Beauty sleep: Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα σας ενώ κοιμάστε;

· Η μικροκυκλοφορία του αίματος τονώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, τροφοδοτώντας την επιδερμίδα με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία και τη λάμψη της. Αν δεν κοιμάστε αρκετά, το δέρμα σας θα δείχνει αφυδατωμένο, θαμπό, χωρίς φυσική ροδαλότητα.

· Κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης των φθορών που έχουν υποστεί τα κύτταρα. Η αυξητική ορμόνη, η οποία παράγεται κατά τον βαθύ ύπνο, παίζει ρόλο στη σύνθεση των πρωτεϊνών που βοηθούν το σώμα να επανορθώσει τις κυτταρικές βλάβες.

Και βέβαια, η παραγωγή του κολλαγόνου, η οποία γίνεται τις βραδινές ώρες, διαταράσσεται αν δεν κοιμάστε αρκετά.

· Η ορμόνη μελατονίνη, η οποία εκκρίνεται τη νύχτα, δεν προσφέρει μόνο έναν ήρεμο ύπνο, αλλά ενεργοποιεί επιπλέον τη σύνθεση αντιοξειδωτικών ενζύμων που μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες και διορθώνουν τις βλάβες που ήδη έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις τους, εμποδίζοντας την πρόωρη γήρανση.

· Οι ορμόνες του στρες αυξάνονται όταν είμαστε κουρασμένοι. Χωρίς αρκετό ύπνο, ο εγκέφαλος αρχίζει να παράγει κορτιζόλη, ορμόνη που συνδέεται με το στρες και προκαλεί φλεγμονές που πυροδοτούν την εμφάνιση ακμής και σημαδιών πρόωρης γήρανσης.

Συμπέρασμα: Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε επτά με εννιά ώρες ύπνου καθημερινά, ιδανικά ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κάθε βράδυ, ακόμα και το Σαββατοκύριακο. Αποχωριστείτε τις digital συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι, και δημιουργήστε ένα ποιοτικό περιβάλλον ύπνου, ήρεμο, σκοτεινό και δροσερό.

ΠΡΟΣΩΠΟ

Βασικά βήματα νυχτερινής φροντίδας

· Καθαρισμός

Ακούγεται κλισέ, όμως οι ειδικοί δεν σταματούν να το φωνάζουν: ο σωστός καθαρισμός το βράδυ είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ποιότητα της επιδερμίδας.

Απομακρύνοντας ρύπους, σκόνη, σμήγμα, υπολείμματα μακιγιάζ από την επιφάνειά της, αφενός δίνετε μια πολύτιμη ανάσα ζωής στα κύτταρα της επιδερμίδας, αφετέρου «ανοίγετε δρόμο» στα συστατικά φροντίδας που ακολουθούν, ώστε να διεισδύσουν καλύτερα. Σας προτείνουμε:

· Κρέμα νύχτας

Καθώς οι λειτουργίες των δερματικών κυττάρων είναι διαφορετικές τη νύχτα, μια κρέμα περιποίησης μελετημένη ακριβώς πάνω σε αυτό το δεδομένο θα προσφέρει στην επιδερμίδα ό,τι χρειάζεται για να δείχνει ξεκούραστη και φωτεινή το επόμενο πρωί. Σας προτείνουμε:

· Έξτρα βοήθεια

Μία με δύο φορές την εβδομάδα δώστε ένα έξτρα boost στη βραδινή περιποίηση της επιδερμίδας σας με μια «έξυπνη» μάσκα νύχτας, όπως η NCEF Night Mask της Filorga, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για στρεσαρισμένες επιδερμίδες που… τους λείπει ύπνος.

Εμπνευσμένη από τη μεσοθεραπεία, ενεργοποιεί την κυτταρική ανανέωση, αναζωογονεί το δέρμα, «γεμίζει» τα χαρακτηριστικά και επαναφέρει τη λάμψη του προσώπου.

ΜΑΤΙΑ

Ξεκούραστο βλέμμα

Μια από τις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου είναι το κουρασμένο, νικημένο από τη βαρύτητα, βλέμμα. Οι κρέμες ματιών προσφέρουν στοχευμένη δράση στην περιοχή με συστατικά που καταπολεμούν τους μαύρους κύκλους, το οίδημα και τις λεπτές γραμμές και υπόσχονται βλέμμα τόσο ξεκούραστο σαν αυτό που προσφέρει ο ποιοτικός βραδινός ύπνος. Σας προτείνουμε:

Πώς θα εφαρμόσετε σωστά την κρέμα ματιών

Για να μειώσετε το οίδημα, κάντε ένα μίνι μασάζ καθώς εφαρμόζετε την κρέμα ματιών. Απλώστε ελάχιστη ποσότητα προϊόντος στο κόκαλο κάτω από τα μάτια και στη συνέχεια, με τον παράμεσο, κάντε απαλές, ταμποναριστές κινήσεις με φορά από την εσωτερική γωνία προς τα έξω, για αποσυμφόρηση και λείανση της περιοχής.

Τροφές για beauty sleep

Μικρές αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα και συγχρόνως να ενισχύσουν τους φυσικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης των κυττάρων.

Τα blueberries, οι φράουλες, τα πεκάν και η μαύρη σοκολάτα έχουν υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, τα οποία, μεταξύ άλλων, ενθαρρύνουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενώ κάποιοι ξηροί καρποί οι οποίοι περιέχουν μελατονίνη, μαγνήσιο, ψευδάργυρο (όπως αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, κάσιους) συμβάλλουν στη θρέψη της επιδερμίδας και στον καλύτερο ύπνο.

Αποφύγετε καφεΐνη και αλκοόλ αργά το βράδυ, καθώς διαταράσσουν τον κύκλο του ύπνου και επιτείνουν την αφυδάτωση.