Μετά τις γιορτές, λίγη αποτοξίνωση από το κρέας δεν βλάπτει. Αν όμως επιλέξετε να γευματίσετε σε fast food, ακόμα και η σαλάτα σας θα σας προσθέσει περιττές θερμίδες ενώ το burger σας, παρόλο που δεν περιέχει κρέας, είναι εξίσου επιβλαβές με το κλασικό.

Έτσι τουλάχιστον αποκάλυψε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrition».

Η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά 1.868 γεύματα, συμπεριλαμβανομένων σάντουιτς, σαλατών και πίτσας από 50 αλυσίδες fast food σε πέντε χώρες. Τα δεδομένα που συνέλεξαν αφορούσαν την περιεκτικότητα των εν λόγω γευμάτων σε θερμίδες, την παρουσία αλλεργιογόνων και τις ποσότητες των θρεπτικών συστατικών, των φυτικών ινών και του αλατιού σε κάθε γεύμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα vegan γεύματα είχαν λιγότερες πρωτεΐνες και νάτριο και υψηλότερα επίπεδα υδατανθράκων και ζάχαρης σε σύγκριση με τα γεύματα με βάση το κρέας. Επιπλέον, τα vegan πιάτα δεν συνδέθηκαν με λιγότερες θερμίδες.

Οι vegan επιλογές δεν είναι πιο υγιεινές όταν καταναλώνουμε fast food

Οι ερευνητές τονίζουν πως το γεγονός ότι οι φυτικές εναλλακτικές των δημοφιλών πιάτων fast food είναι αυτόματα μια πιο υγιεινή επιλογή αποτελεί μια ψευδαίσθηση που μάλλον αφορά πολλούς.

Κατά τους ίδιους, έχει μεγάλη σημασία να κάνουμε ενημερωμένες και συνειδητές επιλογές στη διατροφή μας, ειδικά όταν τρώμε έξω.

Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι τα γεύματα που περιείχαν κρέας ήταν πιο πιθανό να περιέχουν αλλεργιογόνα όπως γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια, οστρακοειδή και μουστάρδα ενώ τα γεύματα φυτικής προέλευσης περιείχαν και αυτά με τη σειρά τους αλλεργιογόνα όπως σουσάμι, σπόρους και ξηρούς καρπούς.

Προτιμήστε το σπιτικό

Πληθώρα ερευνών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που μαγειρεύουν πιο συχνά, αντί να παραγγέλνουν φαγητό ή να γευματίζουν έξω, ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τα έτοιμα γεύματα συνήθως περιέχουν υψηλότερες ποσότητες νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και θερμίδων συγκριτικά με τα σπιτικά.

Όταν επιλέγετε οι ίδιοι φρέσκα και ποιοτικά υλικά, έχετε τον πλήρη έλεγχο του τι συμβαίνει στο πιάτο και κατ’ επέκταση στον οργανισμό σας. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά στη συνολική υγεία σας.

Για να είναι η διατροφή σας ισορροπημένη

  • Eπικεντρωθείτε στην κατάλληλη ποσότητα και την καλή ποιότητα του πιάτου σας, είτε είστε vegan είτε όχι.
  • Aποφύγετε ανθυγιεινά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως σνακ με ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.
  • Θυμηθείτε πως τα λαχανικά είναι πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του μικροβιώματος και του πεπτικού συστήματος. Περιέχουν επίσης φυτοχημικά με οφέλη όπως η κυτταρική προστασία.
  • Τα φρέσκα φρούτα αποτελούν επίσης πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και μπορούν να μειώσουν ακόμα και τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.
  • Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι από την άλλη περιέχουν αμινοξέα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία.