Κοιτάξτε μια φωτογραφία πριν από 10, 20 ή περισσότερα χρόνια. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα μαλλιά στο κεφάλι σας τότε να μην είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που υπάρχουν τώρα.

Φυσικά, αυτό δεν συνέβη από τη μια μέρα στην άλλη. Οι μεμονωμένες τρίχες φυτρώνουν, μεγαλώνουν και πέφτουν σε έναν πολυετή κύκλο.

Κάθε τρίχα είναι μια ζωντανή οντότητα με μέση διάρκεια δύο έως έξι χρόνια.

Δηλαδή κάθε 6 χρόνια, έχουμε καινούργια μαλλιά;

Ναι και όχι.

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες από τις τρίχες στο κεφάλι σας σήμερα δεν υπήρχαν πριν από επτά ή περισσότερα χρόνια.

Αλλά επειδή οι μεμονωμένες τρίχες πέφτουν και ξαναφυτρώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς, δεν είναι όλες οι σημερινές τρίχες σας καινούργιες.

Με άλλα λόγια, μερικές τρίχες μπορεί να είναι μόλις λίγων μηνών ή ενός έτους.

Άλλες μπορεί να είναι σχετικά παλιές και να κρατούν για αρκετά χρόνια.

Και ένα μικρό ποσοστό θυλάκων – μεταξύ 1 με 3% – είναι αδρανείς, χωρίς καθόλου τρίχες.

Οι κύκλοι ανάπτυξης και απώλειας των μαλλιών μας τείνουν να γίνονται μικρότεροι με την ηλικία και οι γυναίκες έχουν γενικά μεγαλύτερες φάσεις ανάπτυξης από τους άνδρες.

Από την άλλη πλευρά, οι ορμονικές μεταβολές, η ασθένεια και η βλάβη σε έναν θύλακα τρίχας μπορούν να προκαλέσουν την ταχύτερη πτώση μιας τρίχας.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το χρόνιο στρες.

Όταν τα μαλλιά γερνούν

Υπάρχουν δύο κατηγορίες: Η εξωγενής και η ενδογενής.

Η εξωγενής γήρανση οφείλεται στους εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση, οι χημικές διεργασίες, η υψηλή θερμοκρασία από το στάιλινγκ.

Τα κυριότερα σημάδια της είναι ψαλίδα, αφυδάτωση, η πορώδης και εύθραυστη τρίχα.

Η ενδογενής γήρανση σχετίζεται με τη βιολογική ηλικία, τη γενετική προδιάθεση και τη φτωχή διατροφή. Τα συμπτώματά της είναι η απώλεια πυκνότητας και όγκου, το γκριζάρισμα, η ξηρότητα και το σπάσιμο, σύμπτωμα κοινό με την εξωγενή γήρανση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες μεγάλης γαλλικής εταιρείας δερμο-καλλυντικών και ευρωπαίων δερματολόγων, οι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στα μαλλιά στην ηλικιακή ομάδα 25-71 ετών είναι οι εξής:

  • Η ανάπτυξη των μαλλιών μειώνεται κατά 12,6%.
  • Η πυκνότητα των μαλλιών μειώνεται κατά 22%.
  • Η δύναμη των μαλλιών μειώνεται κατά 18%.
  • Η αραίωση αυξάνεται κατά 50%.

Σε αντίθεση με το δέρμα, την γήρανση στα μαλλιά δεν την καταλαβαίνουμε τόσο άμεσα.

Τα μαλλιά γερνούν πολύ πριν φτάσουμε στο σημείο να δούμε τις πρώτες άσπρες τρίχες στον καθρέφτη.

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας αρχίζουν να γίνονται…

Πιο λεπτά: Καθώς η φάση ανάπτυξης των μαλλιών μικραίνει, η διάμετρος κάθε μεμονωμένης τούφας αρχίζει να μειώνεται. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός αυτών των λεπτότερων τριχών, τα μαλλιά σας μπορεί να μην φαίνονται και να μην τα αισθάνεστε τόσο πυκνά όσο παλιά.

Ξηρότερα: Το τριχωτό της κεφαλής παράγει λιγότερο σμήγμα, ή φυσικό έλαιο, καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη απαλότητα και λάμψη των μαλλιών με την ηλικία.

Γκρίζα: Το ξέρατε ότι αυτό θα ερχόταν. Καθώς περνούν τα χρόνια, όλο και περισσότεροι θύλακες της τρίχας χάνουν τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία και δίνουν χρώμα στα μαλλιά μας. Ως αποτέλεσμα, οι νέες τρίχες που ξαναβγαίνουν να είναι γκρίζες.