Ο καθαρισμός της επιδερμίδας συνήθως περιλαμβάνει το να ξεπλένουμε το πρόσωπό μας με ένα φιλικό προς το δέρμα προϊόν που έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί μακιγιάζ και ρύπους και να μειώνει τη λιπαρότητα. Θεωρείται μια διαδικασία ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος, καθώς βοηθά στο να μην φράξουν οι πόροι της επιδερμίδας και στο να αποφευχθούν ακμή και πρόωρη γήρανση εξαιτίας των βλαβών που μπορούν να προκαλέσουν οι ελεύθερες ρίζες με την πάροδο του χρόνου.

Κι αν η όλη διαδικασία του καθαρισμού φαίνεται απλή, στην πραγματικότητα πολλοί από εμάς κάνουμε εν αγνοία μας λάθη που μπορεί τελικά να έχουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ας δούμε σήμερα ορισμένα από αυτά για να γνωρίζουμε πώς να φροντίζουμε καλύτερα το πρόσωπό μας σε καθημερινή βάση.

3 κοινά λάθη που ο δερματολόγος σας θα ήθελε να σταματήσετε να κάνετε

#1 Το παρακάνετε με τη συχνότητα (ή το αντίθετο…)

Εάν αντιμετωπίζετε ακμή ή αυξημένη λιπαρότητα, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να καθαρίζετε συχνά το δέρμα σας ώστε να το αισθάνεστε καθαρό και φρέσκο.

Αυτή η συνήθεια ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εξανθημάτων, της λιπαρότητας και των ερεθισμών.

Από την άλλη πλευρά, ακριβώς όπως ο πολύ τακτικός καθαρισμός μπορεί να είναι πρόβλημα, το ίδιο είναι και ο σχεδόν… ανύπαρκτος.

Ιδανικά, θα πρέπει να καθαρίζετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα: μία το πρωί και μία το βράδυ, εκτός αν πρέπει να το κάνετε παραπάνω για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, για παράδειγμα μετά την προπόνηση.

#2 Αλλά και με την ποσότητα των προϊόντων

Τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας περιέχουν γνωστά ενεργά συστατικά. Κι ενώ όλα αυτά τα συστατικά (ρετινοειδή, βιταμίνη C, οξέα κτλ.) έχουν τη θέση τους στη skincare ρουτίνα, η χρήση όλων μαζί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Η εφαρμογή πολλών προϊόντων με ενεργά συστατικά ταυτόχρονα ή πολύ συχνά μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, να προκαλέσει φλεγμονή και να οδηγήσει σε σπασίματα στον φραγμό του δέρματος.

Καλύτερα λοιπόν να ξεκινήσετε αργά με ένα ενεργό συστατικό τη φορά. Χρησιμοποιήστε το προϊόν σας για τουλάχιστον ένα μήνα και στη συνέχεια, προσθέστε κι άλλο ένα εφόσον το δέρμα σας το χρειάζεται και το ανέχεται.

#3 Ξεχνάτε την ενυδάτωση

Το να ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας μετά τον καθαρισμό είναι πολύ σημαντικό.

Η διαδικασία του καθαρισμού μπορεί να αφαιρέσει τη λιπαρότητα από την επιφάνεια του δέρματος, αφήνοντάς το στεγνό και «σκληρό».

Η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας ή λοσιόν με συστατικά όπως τα ceramides μετά, αποκαθιστά τα έλαια που χάνονται και βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας του δερματικού φραγμού.

Extra tips

  • Επιλέξτε καθαριστικό με βάση τον τύπο της επιδερμίδας σας. Στόχος είναι να αφαιρεί ρύπους, μικρόβια και την περιττή λιπαρότητα χωρίς όμως να διαταράσσει το φυσικό pH της και την υγρασία της. Διαφορετικά το δέρμα θα παρουσιάσει σημάδια αφυδάτωσης ή αν είναι λιπαρό, ενδέχεται να παράξει ακόμα περισσότερο σμήγμα. Αν έχετε κανονικό / ξηρό τύπο, επιλέξτε μία πλούσια κρέμα που καθαρίζει απομακρύνοντας το μακιγιάζ, ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνει χωρίς να διαταράσσει τον προστατευτικό φραγμό.
  • Αν το καθαριστικό ξεπλένεται με νερό, ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ώστε να είναι πάντα χλιαρό ή κρύο για τη σύσφιξη των πόρων.
  • Στεγνώνετε την επιδερμίδα σας ταμπονάροντας την πάντοτε με καθαρή πετσέτα που χρησιμοποιείτε μόνο εσείς.