Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα ευερέθιστοι ή στεναχωρημένοι ύστερα από την ανάρρωσή σας από την Covid-19, ίσως ο λόγος είναι βιολογικός. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει εγκεφαλικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη διάθεση, το στρες και την κίνηση, γεγονός που θα μπορούσε να εμποδίσει τη σωστή λειτουργία τους.

Πιο συγκεκριμένα, εργαστηριακά πειράματα με ανθρώπινα κύτταρα έδειξαν ότι η Covid μπορεί να βλάψει την παραγωγή ντοπαμίνης, της γνωστής ορμόνης της «ευτυχίας»,  επιδεινώνοντας τα κύτταρα σε σημείο που να μην μπορούν να πολλαπλασιαστούν.

Η ντοπαμίνη είναι επίσης υπεύθυνη για τον ύπνο, τη συγκέντρωση και τη μνήμη, επομένως το εύρημα αυτό αποτελεί πιθανή απάντηση στο ερώτημα γιατί ο κορωνοϊός  προκαλεί συμπτώματα όπως «ομίχλη του εγκεφάλου».

Η μελέτη

Για τις ανάγκες της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Cell Stem Cell», ομάδα ερευνητών από το «Weill Cornell Medicine» και το Κέντρο Καρκίνου «Memorial Sloan Kettering»  στη Νέα Υόρκη καθώς και το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια χρησιμοποίησε ανθρώπινα βλαστοκύτταρα για να δημιουργήσει πολλαπλούς τύπους κυττάρων με σκοπό να διερευνηθεί πώς ο ιός επηρεάζει τον καθένα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα κύτταρα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο σε συνδυασμό με δείγματα από άτομα που είχαν μολυνθεί από Covid ώστε να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Η μελέτη έδειξε ότι μόνο οι νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη μολύνθηκαν από SARS-CoV-2 σε βαθμό να διακοπεί η λειτουργία τους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό το εύρημα ήταν απροσδόκητο καθώς αρχικά είχαν σκοπό να ανακαλύψουν πώς η Covid επηρεάζει διαφορετικούς τύπους κυττάρων (πνευμονικά, καρδιακά, παγκρεατικά βήτα κύτταρα), αλλά φάνηκε πως η διαδικασία γήρανσης ενεργοποιείται μόνο στους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη.

Τι ακριβώς σημαίνει γήρανση των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη

Η γήρανση με πολύ απλά λόγια είναι η σταδιακή επιδείνωση της λειτουργίας του οργανισμού με αποτέλεσμα την αδυναμία των υγιών κυττάρων να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν.

Οι ρυτίδες, η επιδείνωση της όρασης ή η απώλεια της ακοής καθώς μεγαλώνουμε αποτελούν πιθανά συμπτώματα της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει επίσης σε βλάβη των βλαστοκυττάρων και χρόνια φλεγμονή.

«Το ποσοστό μόλυνσης των νευρώνων ντοπαμίνης δεν είναι τόσο υψηλό όσο των πνευμονικών κυττάρων, του κύριου στόχου του ιού, αλλά ακόμη και ένας μικρός πληθυσμός μολυσμένων κυττάρων μπορεί να έχει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Η μελέτη αποκάλυψε χαρακτηριστικά ότι περίπου το 5% των νευρώνων ντοπαμίνης μπορούν να μολυνθούν από Covid-19, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση και φλεγμονή.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να ρίξουν φως στα νευρολογικά συμπτώματα που παρουσιάζουν τα άτομα που πάσχουν από Long Covid. Επιπλέον, επειδή η γήρανση των νευρώνων της ντοπαμίνης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Πάρκινσον, οι ίδιοι συνιστούν τα άτομα με Long Covid να παρακολουθούνται.

Ενώ βέβαια πολλοί άνθρωποι έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, δεν είναι όλοι επιρρεπείς στη βλάβη των νευρώνων της ντοπαμίνης. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που εμπλέκονται στον νευρολογικό κίνδυνο και χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να διερευνηθεί περαιτέρω αυτό το σοβαρό ζήτημα, καταλήγουν οι επιστήμονες.