Υπάρχουν παθήσεις που δεν σκοτώνουν, αλλά καταρρακώνουν την ποιότητα ζωής. Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ημικρανίες.

Θεωρείται ότι, παγκοσμίως, η ημικρανία είναι η πιο συχνή αιτία επίσκεψης σε εξωτερικά ιατρεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την ημικρανία στις κορυφαίες δέκα αιτίες αναπηρίας για άνδρες και γυναίκες, καθώς προσβάλλει πάνω από 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν τουλάχιστον μία κρίση ημικρανίας κάθε χρόνο.

Παρ’ όλα αυτά παραμένει ανεπαρκώς αναγνωρισμένη και θεραπευόμενη, καθότι πάνω από το 40% των πασχόντων δεν έχουν λάβει διάγνωση.

Το φορτίο της ημικρανίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε όλες τις νευρολογικές διαταραχές.

Έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό προσωπικό πόνο, μειωμένη ποιότητα ζωής και επιβάρυνση του ατόμου και της κοινωνίας λόγω της μείωσης παραγωγικότητας.

Κάθε χρόνο, περίπου 20% των ανδρών και 30% των γυναικών αναφέρουν ότι χάνουν 10% των εργάσιμων ημερών τους εξαιτίας της νόσου.

Τα άτομα που πάσχουν από ημικρανία έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο πριν φτάσουν στην ηλικία των 60 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLoS Medicine.

Οι γυναίκες που βιώνουν αυτούς τους εξουθενωτικούς πονοκεφάλους μπορεί, επίσης, να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Έρευνες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ προσθέτουν ότι οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη, αϋπνία και σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports» συνδέει τις ημικρανίες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (ΦΝΕ), ένας όρος-ομπρέλα που περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Ημικρανίες και ΦΝΕ

Ερευνητές από το Εθνικό Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Σεούλ στη Νότια Κορέα, ανέλυσαν δεδομένα υγείας για περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα. Περίπου το 3% του πληθυσμού της μελέτης είχε διαγνωστεί με ΦΝΕ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συχνότητα εμφάνισης ΦΝΕ ήταν σημαντικά υψηλότερη σε άτομα που υπέφεραν από ημικρανίες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης τα δεδομένα εμφάνισης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.

Μετά τη διάγνωση ημικρανιών, οι ασθενείς διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο του Crohn. Σημαντική άνοδος στη νόσο του Crohn παρατηρήθηκε μετά από 5 χρόνια παρακολούθησης σε αυτούς που εμφάνιζαν ημικρανία.

Επιπλέον, εντός των υποομάδων, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ο αντίκτυπος της ημικρανίας στον κίνδυνο εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας ήταν πιο εμφανής στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

«Δεν έχουμε ακόμη αρκετές πληροφορίες ή αποδείξεις για να τεκμηριώσουμε μια αιτιώδη σχέση είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο. Αλλά τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξηγήσουν ορισμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορεί να ωφελήσουν τόσο τα γαστρεντερικά όσο και τα νευρολογικά συμπτώματα σε ασθενείς με ημικρανίες», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.