Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ΣΠΩ (polycystic ovary syndrome ή PCOS) – μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα μνήμης στη μέση ηλικία, δείχνουν νέα επιστημονικά ευρήματα.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, το ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, συμμετείχαν 907 γυναίκες, ηλικίας 18-30 ετών κατά την έναρξή της.

Παρακολουθήθηκαν επί 30 χρόνια και έπειτα συμπλήρωσαν τεστ για τη μέτρηση της μνήμης, των λεκτικών ικανοτήτων, της ταχύτητας επεξεργασίας και της προσοχής.

Κατά την περίοδο του τεστ, οι 66 συμμετέχουσες που είχαν ΣΠΩ, είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες στα τεστ που έγιναν για τη μνήμη, την προσοχή και τις λεκτικές ικανότητες, σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες χωρίς την πάθηση.

Επιπλέον, μέσα από απεικονιστικούς ελέγχους του εγκεφάλου φάνηκε ότι είχαν χαμηλότερη ακεραιότητα της λευκής ουσίας, γεγονός που μπορεί να υποδεικνύει πρώιμες ενδείξεις γήρανσης του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν πως τα συμπεράσματά τους υποδηλώνουν μια αιτιώδη συνάφεια παρά μια απλή συσχέτιση.

Τι ακριβώς είναι το ΣΠΩ

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρόκειται για μια κοινή ορμονική πάθηση που επηρεάζει το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Οι γυναίκες με το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων, καθώς και αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, της ορμόνης που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων είναι αυτά που εμποδίζουν τις ωοθήκες μιας γυναίκας να απελευθερώσουν ωάρια, προκαλώντας ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Παρόλο που γνωρίζουμε πολλά για το σύνδρομο, πολλά είναι και αυτά που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει, συμπεριλαμβανομένης της αιτίας εμφάνισής του.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της Κλινικής Mayo, ορισμένα γονίδια μπορεί να συνδέονται με το σύνδρομο ενώ και η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού συγκαταλέγεται στους παράγοντες κινδύνου.

Με ποια άλλα προβλήματα υγείας συνδέεται

Το ΣΠΩ περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που εκτείνεται από εμφάνιση διαταραχών του κύκλου, αυξημένη τριχοφυΐα, ακμή και υπογονιμότητα έως ινσουλινοαντίσταση και διαταραγμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Clinical Medical Insights: Reproductive Health‌, αναφέρεται ότι το 38 έως και 88% των γυναικών με το σύνδρομο ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Προηγούμενη μελέτη σε 17.000 νέες γυναίκες έδειξε ότι ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν 30% υψηλότερος για τις συμμετέχουσες με ΣΠΩ.

Οι γυναίκες με ΣΠΩ φαίνεται πως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και άλλων παθήσεων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.