Γιατί ο εγκέφαλος των «SuperAgers» δεν φαίνεται να γερνά; Υπάρχουν μυστικά που «φρενάρουν» το χρόνο και βοηθούν στο να διατηρηθεί η πνευματική οξύτητα μεγαλώνοντας;

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Health Longevity» εξέτασε τι κοινό έχουν 64 «SuperAgers» και τι διαφορετικό κάνουν από 55 συνομηλίκους τους που δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι πρώτοι είχαν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο. Η φαιά μαζί με τη λευκή ουσία είναι κάτι σαν την κεντρική μονάδα επεξεργασίας του εγκεφάλου και αφορά περιοχές που ατροφούν στην περίπτωση νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Εκτός από περισσότερο όγκο φαιάς ουσίας που έχει να κάνει με τη διατήρηση της υγείας ζωτικών περιοχών του εγκεφάλου, οι «SuperAgers» σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ ευκινησίας, ισορροπίας και κινητικότητας από τους υπόλοιπους ηλικιωμένους. Αντίθετα, σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

Τι σημαίνει «SuperAger»;

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι «SuperAgers» είναι άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών που παρουσιάζουν γνωστικές ικανότητες συγκρίσιμες ή καλύτερες από εκείνες ατόμων στα 50 ή στα 60 τους.

Χαρακτηρίζονται από εξαιρετική επεισοδιακή μνήμη (την ικανότητα να ανακαλούν καθημερινά γεγονότα και προσωπικές εμπειρίες) και τουλάχιστον μέση απόδοση σε γνωστικά τεστ.

Οι ερευνητές ανέφεραν πως στη μελέτη, οι «SuperAgers» δεν είχαν διαφορά στο IQ από τα υπόλοιπα άτομα και επιπλέον, παρόμοια ποσοστά ApoE4+, ενός γονότυπου που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Πώς καταφέρνουν ορισμένοι να έχουν καλύτερη εγκεφαλική υγεία και γνωστική λειτουργία με τα χρόνια;

Τι διαφορετικό κάνουν οι «SuperAgers» από εμάς;

«Αυτά τα άτομα τείνουν να παραμένουν πνευματικά και σωματικά ενεργά, να διατηρούν μια θετική στάση για τη ζωή και να κοιμούνται ποιοτικά και επαρκώς», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Βέβαια, οι μηχανισμοί που βοηθούν ορισμένα άτομα να διατηρήσουν γερό τον εγκέφαλό τους μέχρι πολύ μεγάλη ηλικία είναι περίπλοκοι. Πρόκειται για έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων, τρόπου ζωής και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα επαναλαμβανόμενα μοτίβα και συμπεριφορές που κάνουν τους SuperAgers να ξεχωρίζουν», συνέχισαν οι ίδιοι.

Συνοπτικά λοιπόν οι ερευνητές αναφέρουν πως τα βασικά «μυστικά» των «SuperAgers» είναι:

  • Η ισορροπημένη διατροφή
  • Ο καλός ύπνος
  • Η άσκηση (πνευματική και σωματική)
  • Η μείωση των αρνητικών συναισθημάτων
  • Η αποφυγή καταχρήσεων

Τέλος, ρίχνοντας μια ματιά στον εγκέφαλο των «SuperAgers», οι επιστήμονες αποκάλυψαν πως έχουν περισσότερο από τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερο αριθμό συγκεκριμένων νευρώνων οι οποίοι παίζουν ρόλο στην κοινωνική επεξεργασία και επίγνωση σε σύγκριση με τον μέσο άνθρωπο στα 80 του.

«Αν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως ένα άτομο δεν θα πάθει ποτέ άνοια, οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί φαίνεται να αποτελούν έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα ώστε να ζήσει κανείς περισσότερο και καλύτερα», καταλήγουν.