Μπορεί να μη μιλάμε την ίδια γλώσσα, αλλά τα κατοικίδιο ζωάκι μας έχει τους δικούς του χαριτωμένους τρόπους να πει…

Σε εµπιστεύοµαι

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας παρατήρησαν ότι όταν οι σκύλοι και οι ιδιοκτήτες τους κοιτούσαν ο ένας τον άλλο στα μάτια, αυξήθηκαν και στους δύο τα επίπεδα ωκυτοκίνης – της ορμόνης που αυξάνεται όταν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε.

Όταν πρόκειται να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους, οι γάτες είναι πιο εσωστρεφείς από άλλα ζώα. Δεν κουνούν την ουρά τους, ούτε επιδιώκουν συνεχόμενη οπτική επαφή με τον ιδιοκτήτη τους όπως οι σκύλοι, αλλά εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους με λιγότερο εμφανείς τρόπους. Για παράδειγμα, αν η γάτα σας γυρίζει ανάποδα και σας δείχνει την κοιλίτσα της, σημαίνει ότι νιώθει σιγουριά και ασφάλεια.

Μου έλειψες

Γυρίζετε σπίτι έπειτα από μια κουραστική μέρα και ο σκύλος σας σας περιμένει πίσω από την πόρτα. Μελετώντας εγκεφαλογραφήματα σκύλων που εκτίθενται σε συγκεκριμένες μυρωδιές, επιστήμονες είδαν ότι η μυρωδιά ενός οικείου ανθρώπου ενεργοποιεί τα κέντρα του εγκεφάλου τους που συνδέονται με την επιβράβευση περισσότερο από κάθε άλλη μυρωδιά. Έτσι εξηγείται γιατί, μόλις περάσετε το κατώφλι, ορμά πάνω σας κατενθουσιασμένος. Πόσο του λείψατε!

Όταν η γάτα σας περπατά πάνω στο λάπτοπ σας και μπλέκεται στα χαρτιά σας όταν δουλεύετε ή σκαρφαλώνει στο κεφάλι σας όταν βλέπετε τηλεόραση, όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι θέλει και αυτή λίγο από τον χρόνο και την προσοχή σας.

Από µακριά κι αγαπηµένοι

Αν η γάτα σας δεν θέλει να έρθει και να καθίσει στην αγκαλιά σας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας συμπαθεί. Προσπαθεί να επικοινωνήσει ότι θα προτιμούσε ένα ζεστό ήσυχο μέρος για να μπορεί να ξεφεύγει και να ξεκουράζεται. Μόλις της το παράσχετε αυτό, θα σας εκτιμήσει πολύ περισσότερο, επειδή έχετε κατανοήσει τις ανάγκες της και τις έχετε καλύψει αναλόγως. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να γίνεται πιο δεκτική στην επαφή.

Σ’ αγαπώ

Αν ο σκύλος σας σας ακολουθεί παντού και προσπαθεί να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί σας, σημαίνει ότι σας αγαπά και θέλει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας. Είναι μάλιστα πολύ πιθανόν ο σκύλος σας να αγαπά όλα τα μέλη της οικογένειάς σας, αφού σας θεωρεί αγέλη του.

Αν η γάτα σας σας «περιποιείται», δείχνει ότι σας θεωρεί μέλος της οικογένειάς της. Αν, μάλιστα, η ουρά της έχει σχήμα ερωτηματικού, σας λέει «σ’ αγαπώ» με… θαυμαστικό! Ένα αργό και μεγάλης διάρκειας ανοιγόκλεισμα των ματιών από τη γάτα είναι ισάξιο με ένα φιλί.

Ένα δώρο για σένα

Έκπληξη: Αν βρείτε ένα μικρό νεκρό ζώο, όπως ένα ποντίκι ή ένα πουλί, στο κατώφλι της εξώπορτας, είναι δώρο από τη γάτα σας. Οι θηλυκές γάτες συνηθίζουν να διδάσκουν στα μικρά τους πώς να τρώνε φέρνοντας στη φωλιά τη λεία τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι αγένεια να αρνηθείτε ένα δώρο, ειδικά όταν προέρχεται από τον καλύτερό σας φίλο.

*Smart info

Μια λιχουδιά είναι ικανή να πείσει και το πιο «δύσκολο» κατοικίδιο να δείξει τη χαρά και την αγάπη του προς εµάς…

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Λάζαρο Καρανάσιο, κτηνίατρο.