Αισθάνεστε πως βρίσκεστε συνεχώς υπό πίεση; Δεν προλαβαίνετε να κάνετε όλα όσα θέλετε και ο χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας δεν είναι ποτέ αρκετός; Πάντα υπάρχει ένα πιεστικό deadline, μια ανειλημμένη υποχρέωση, η φίλη που δεν προλάβατε να δείτε, το ραντεβού που δεν βγήκατε και η σειρά που θέλετε αλλά δεν προλαβαίνετε να ξεκινήσετε.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που εύχονται η μέρα να είχε περισσότερες από 24 ώρες, τότε ήρθε η στιγμή να διαχειριστείτε καλύτερα το χρόνο σας και να ικανοποιήσετε τις πραγματικές σας ανάγκες.

#1 Βάλτε στόχους και προτεραιότητες

Το να προσπαθείτε να τα φέρετε όλα εις πέρας ταυτόχρονα, τις περισσότερες φορές δεν είναι αποτελεσματικό. Συνεχώς προκύπτουν νέες ανάγκες και απαιτήσεις που επιβαρύνουν τους ήδη υπάρχοντες στόχους. Καλό είναι λοιπόν να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι και ρεαλιστές γίνεται με τους στόχους σας.

Τι θέλετε να πετύχετε πρώτα; Αν έπρεπε μέσα στη μέρα να ασχοληθείτε μόνο με ένα πράγμα, ποιο θα ήταν αυτό;

Η απάντησή σας θα σας ξεκαθαρίσει τι είναι πιο σημαντικό για εσάς. Βάλτε αυτό προτεραιότητα, υπενθυμίζοντάς το στον εαυτό σας σε τακτική βάση.

#2 Προγραμματίστε καλύτερα το χρόνο σας

Το να σκέφτεστε ότι θα στριμώξετε κάτι όταν θα έχετε κάποιο κενό είναι ένας μη ρεαλιστικός τρόπος για να πετύχετε όσα θέλετε.

Προγραμματίστε καλύτερα το χρόνο σας σημειώνοντας σε ατζέντες ή στο κινητό και φροντίστε να μην στριμώχνετε υπερβολικά τις υποχρεώσεις σας. Προσπαθήστε ύστερα να υλοποιήσετε όσα έχετε προγραμματίσει σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

#3 Εκμεταλλευτείτε τις… ώρες αιχμής

Δεν έχουμε κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας την ίδια ενέργεια. Για πολλούς, η «ώρα αιχμής» είναι στα μέσα του απογεύματος αλλά για εσάς μπορεί να είναι κάποια άλλη στιγμή.

Αναζητήστε τις ώρες της ημέρας κατά τις οποίες αποδίδετε καλύτερα και προγραμματίστε τις πιο σημαντικές εργασίες σας τότε.

#4 Μην ψάχνετε την τελειότητα

Ποια είναι η σχέση σας με την τελειομανία; Μήπως επιδιώκετε ό,τι κάνετε να υλοποιείτε στο μέγιστο; Είναι σημαντικό να θυμάστε πως ορισμένες εργασίες είναι λογικό να ολοκληρώνονται και να μην είναι τέλειες, αλλά απλά καλές…

Η τελειομανία είναι μια τάση της εποχής και πολλοί άνθρωποι τείνουν να παραμένουν ανικανοποίητοι με όσα κάνουν. Δουλέψτε με τον εαυτό σας ως προς αυτό το χαρακτηριστικό, μειώνοντας αρχικά λίγο τις απαιτήσεις και προσπαθήστε να αποδεχτείτε ότι δεν γίνονται όλα πάντα μ’ έναν συγκεκριμένο – τέλειο – τρόπο.

#5 Μάθετε να ζητάτε βοήθεια και να λέτε όχι

Δεν είναι κακό, ούτε ντροπή, ούτε δείχνει αδυναμία το να ζητάτε βοήθεια όποτε το πρόγραμμά σας είναι αρκετά φορτωμένο. Εξοικονομήστε χρόνο ζητώντας τη συνεισφορά ενός συναδέλφου, φίλου ή οικογενειακού προσώπου. Επίσης, το να μάθετε να λέτε (και) «όχι», θα σας κάνει πιο δυνατούς και θα μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε πιο υγιή όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική σας ζωή.

*Θυμηθείτε

Η σωστή διαχείριση του χρόνου δεν είναι κάτι που λύνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Στο χέρι σας είναι όμως να αρχίσετε να ζυγίζετε τις προτεραιότητές σας και να ακολουθήσετε τακτικές που λειτουργούν καλύτερα για εσάς.