Η τακτική άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά την αντοχή μας στις ασθένειες και να βελτιώσει όλες τις παραμέτρους της υγείας μας. Ας δούμε σήμερα πιο συγκεκριμένα πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο οργανισμός μας παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαιρία, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των μικροβίων και των ιών που μπορεί να μας προκαλέσουν ασθένειες. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνει την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις λοιμώξεις.

Μείωση των φλεγμονών

Η τακτική γυμναστική μπορεί να μειώσει τα επίπεδα φλεγμονών στο σώμα μας.

Οι χρόνιες φλεγμονές συνδέονται με πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και πληθώρα αυτοάνοσων νοσημάτων.

Βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας

Η καλή καρδιαγγειακή υγεία είναι σημαντική για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, βοηθώντας έτσι το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργεί αποτελεσματικότερα.

Αύξηση της αντοχής στο άγχος

Το άγχος είναι γνωστό πως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάνοντάς μας πιο ευάλωτους σε ιούς, λοιμώξεις κλπ.

Η γυμναστική συμβάλλει στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της ψυχικής μας ευεξίας μέσω παραγωγής ορμονών όπως οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη. Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος που η άσκηση βοηθά στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστηματος.

Προστασία από ασθένειες του αναπνευστικού

Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.

Η καλή αναπνευστική λειτουργία είναι σημαντική για την προστασία από αυτές τις ασθένειες, και η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων. Έτσι, ενισχύεται η αντίσταση του οργανισμού μας στις λοιμώξεις.

Βελτίωση της λειτουργίας του λεμφικού συστήματος

To λεμφικό σύστημα είναι μέρος του ανοσοποιητικού και ο βασικός του ρόλος είναι η άμυνα του οργανισμού και η αποτοξίνωση.

Για να κινηθεί η λέμφος (το υγρό το οποίο βρίσκεται μέσα στα λεμφαγγεία και τους λεμφαδένες) χρειάζεται 2 βασικά πράγματα: την μυική σύσπαση και την διαφραγματική αναπνοή. Όσο περισσότερο ασκούμαστε τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να λειτουργεί ομαλά το λεμφικό μας σύστημα και να μπορεί να μας προστατέψει από ασθένειες και χρόνιες φλεγμονές.

Προσθέστε λίγη άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα

Όλα τα παραπάνω είναι ένα μικρό μόνο δείγμα από τα οφέλη που έχει η άσκηση και πως αυτά επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όταν γυμναζόμαστε, δεν βελτιώνουμε μόνο τη φυσική μας κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται η ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε ασθένειες και να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας.

Συνεπώς, προσθέστε λίγη άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα και απολαύστε τα πολλαπλά της οφέλη για την υγεία σας!