Έχετε παρατηρήσει ότι όσο περνάνε τα χρόνια, τα αστέρια στον ουρανό… εξαφανίζονται με έναν εντυπωσιακά ανησυχητικό ρυθμό; Αν και βρίσκονται εκεί, εμείς γιατί πλέον δεν μπορούμε να τα δούμε με τα μάτια μας; Η απάντηση είναι απλή: σε όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γης υπάρχει διάχυτη η λάμψη του τεχνητού φωτός.

Η υπερβολική χρήση τεχνητού φωτός έχει οδηγήσει 4 στους 5 ανθρώπους στον πλανήτη να ζουν σε περιβάλλοντα με μεγάλη φωτορύπανση.

Αυτή η φωτορύπανση υποσκάπτει τη δυνατότητα παρατήρησης των άστρων τα βράδια.

Μελέτες στο παρελθόν έχουν αναδείξει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τεχνητού φωτισμού για τα οικοσυστήματα της Ευρώπης και άλλων περιοχών, αλλά τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη υγεία;

Η φωτορύπανση διαταράσσει την φυσική κυκλική μετάβαση από το ηλιακό στο αστρικό φως και αντίστροφα, μια φυσική διαδικασία με την οποία έχουν εξελιχθεί οι βιολογικοί οργανισμοί.

Αυτή η διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών και η επακόλουθη διαταραχή της έκκρισης ορμονών συνδέονται με τις διαταραχές ύπνου, την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, διάφορες μορφές καρκίνου, καθώς και ορισμένες ψυχικές διαταραχές.

Τώρα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Zhejiang στο Hangzhou της Κίνας λένε ότι τα έντονα τεχνητά φώτα τη νύχτα φαίνεται να επηρεάζουν και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Stroke, το επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ενωσης για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια, τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στη φωτορύπανση έχουν 43% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Λίγα λόγια για τη μελέτη

Στα πλαίσια της μελέτης η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα για 28.302 ενηλίκους που δεν είχαν στο παρελθόν διαγνωσθεί με καρδιαγγειακή νόσο, από το 2015 ως το 2021. Η έκθεση στο εξωτερικό νυχτερινό φως αξιολογήθηκε με βάση δορυφορικές εικόνες που χαρτογραφούσαν τη φωτορύπανση.

Οι περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων επιβεβαιώθηκαν μέσω των ιατρικών φακέλων των ασθενών, οι οποίοι ζούσαν στη Νίνγκμπο, μια βιομηχανική πόλη και μεγάλο λιμάνι στην ανατολική ακτή της Κίνας με πληθυσμό άνω των 8,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 62 έτη και περίπου το 60% εξ αυτών ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί έξι έτη για πιθανή εμφάνιση καρδιαγγειακού νοσήματος, ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, 1.278 άτομα παρουσίασαν καρδιαγγειακό νόσημα, συμπεριλαμβανομένων 777 περιπτώσεων ισχαιμικού (εξαιτίας θρόμβου) εγκεφαλικού επεισοδίου και 133 περιπτώσεων αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι τα άτομα που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στο φως της πόλης τη νύχτα αντιμετώπιζαν 43% αυξημένο κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού νοσήματος σε σύγκριση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης στο νυχτερινό τεχνητό εξωτερικό φως.

Φωτορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση, ένας θανατηφόρος συνδυασμός

Οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε σωματιδιακή ρύπανση του αέρα – που προκαλείται από την καύση καυσίμου, σκόνης ή καπνού – είχαν 41-50% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν λιγότερο εκτεθειμένοι.

Οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου από την κυκλοφορία των οχημάτων και τους βιομηχανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αύξησαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 31% σε εκείνους που εκτέθηκαν περισσότερο, πρόσθεσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Επιπρόσθετη ανάλυση η οποία περιέλαβε τόσο τη φωτορύπανση τη νύχτα όσο και την ατμοσφαιρική ρύπανση έδειξε ότι οι συσχετίσεις με τον αυξημένο κίνδυνο αγγειακής νόσου του εγκεφάλου συνέχιζαν να είναι ισχυρές – εκτός από την περίπτωση του ισχαιμικού εγκεφαλικού.