Οι επιστήμονες έχουν από καιρό εντοπίσει ένα «αδύναμο σημείο» στον εγκέφαλο που αρχίζει να εκφυλίζεται νωρίτερα από τις γύρω περιοχές καθώς μεγαλώνουμε, οδηγώντας δυνητικά σε άνοια. Τώρα, νέα μελέτη αποκαλύπτει 3 τροποποιήσιμους παράγοντες, οι οποίοι φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση σε αυτήν την ευάλωτη περιοχή του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασε 161 συνολικά παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση άνοιας και τους κατέταξε ανάλογα με τις επιπτώσεις τους σε αυτό το δίκτυο του εγκεφάλου.

Αφού εξέτασαν τις εγκεφαλικές σαρώσεις 40.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας άνω των 45 ετών, οι επιστήμονες ταξινόμησαν αυτούς τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι μπορούν ενδεχομένως να αλλάξουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής για να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας, σε 15 μεγάλες κατηγορίες:

  1. Αρτηριακή πίεση
  2. Χοληστερόλη
  3. Διαβήτης
  4. Βάρος
  5. Κατανάλωση αλκοόλ
  6. Κάπνισμα
  7. Καταθλιπτική διάθεση
  8. Φλεγμονή
  9. Ρύπανση
  10. Ακοή
  11. Ύπνος
  12. Κοινωνική αλληλεπίδραση
  13. Διατροφή
  14. Σωματική δραστηριότητα
  15. Εκπαίδευση

Σε τι είναι πιο ευάλωτος ο εγκέφαλος;

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το «αδύναμο σημείο» του εγκεφάλου είναι πιο ευάλωτο στο αλκοόλ, τον διαβήτη και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο καθηγητής Άντερσον Γουίνκλερ, συν-συγγραφέας της μελέτης από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και το πανεπιστήμιο του Τέξας «Rio Grande Valley», δήλωσε: «Ο διαβήτης, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να βλάπτουν σημαντικά τον εγκέφαλο».

Η Δρ Σούζαν Μίτσελ, επικεφαλής του ιδρύματος «Alzheimer’s Research UK», πρόσθεσε:

«Η ανάγκη προώθησης συνηθειών που σχετίζονται με την καλή υγεία του εγκεφάλου και η βαθύτερη κατανόηση σχετικά με το πώς μπορεί να προληφθεί η άνοια είναι επιτακτικά ζητήματα. Έως και το 40% των περιπτώσεων άνοιας μπορούν να προληφθούν, επομένως υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία να μειωθεί ο προσωπικός και κοινωνικός αντίκτυπος της νόσου.

Τα ευρήματα θα χρειαστούν επιβεβαίωση από μελλοντικές μελέτες, ωστόσο θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ορισμένες ομάδες ατόμων μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στην άνοια».

*Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Πώς προλαμβάνεται ο διαβήτης;

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι «ασπίδα» κατά της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2, επιβεβαιώνουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, 9 στις 10 περιπτώσεις διαβήτη σε άτομα άνω των 65 ετών συνδέονται με κακές συνήθειες του τρόπου ζωής. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και η ήπια άσκηση σε συνδυασμό με την αποφυγή των καταχρήσεων, όπως π.χ. το κάπνισμα και το αλκοόλ, προστατεύουν από την εμφάνιση της νόσου.

Μάλιστα, οι επιστήμονες τονίζουν πως ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξει κανείς τρόπο ζωής και να αντιστρέψει τις συνέπειες.

Αλκοόλ- Και η μέτρια κατανάλωση βλάπτει!

Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι σε μεγάλες ποσότητες το αλκοόλ βλάπτει την υγεία, ποιος δεν έχει ακούσει το διάσημο «οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»;

Πρόσφατη ανάλυση όμως που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «JAMA», αναφέρει ότι η κατανάλωση χαμηλών ποσοτήτων αλκοόλ δεν έχει κανένα όφελος για την υγεία.

Η έρευνα που περιελάμβανε δεδομένα από 107 μελέτες και πάνω από 4,8 εκατομμύρια συμμετέχοντες, εξέτασε τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, μια γενική μέτρηση, και όχι τους θανάτους που προκαλούνται από έναν συγκεκριμένο τύπο πάθησης.

Ρύπανση- Ιδέες για να βελτιώσετε το περιβάλλον στην περιοχή σας

  • Οδηγήστε λιγότερο.
  • Σβήστε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας όταν είστε σε στάση.
  • Χρησιμοποίηστε το ποδήλατό σας σε κοντινές διαδρομές.
  • Μοιραστείτε ένα αυτοκίνητο με φίλους, συγγενείς, γείτονες κτλ.
  • Χρησιμοποιήστε δημόσιες συγκοινωνίες.
  • Φυτέψτε λουλούδια και δέντρα.
  • Ψωνίστε μέσω τηλεφώνου όταν αυτό είναι εφικτό.
  • Σβήστε τα φώτα όταν φεύγετε από ένα χώρο.
  • Κάντε λιγότερη ώρα μπάνιο.
  • Ανακυκλώστε.