Η δημιουργικότητα αναφέρεται στην ικανότητα του ανθρώπου να παράγει νέες και πρωτότυπες ιδέες… αλλά πόσο σίγουροι είμαστε ότι μόνο ο άνθρωπος μπορεί να είναι δημιουργικός; Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports υποστηρίζει ότι το ChatGPT μπορεί να ξεπεράσει το ανθρώπινο μυαλό.

Στο καινοτόμο αυτό πείραμα συμμετείχαν 151 άνθρωποι που αναμετρήθηκαν με το ChatGPT-4 σε τρία τεστ που σχεδιάστηκαν για να αξιολογήσουν την αποκλίνουσα σκέψη – ένα χαρακτηριστικό της δημιουργικής σκέψης που χαρακτηρίζεται από την ικανότητα να επινοεί κανείς πολλαπλές μοναδικές λύσεις σε ένα πρόβλημα χωρίς μια μοναδική αναμενόμενη απάντηση.

Μάλιστα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας υποστηρίζουν ότι  GPT-4 έδωσε απαντήσεις που ήταν, όχι μόνο πιο πρωτότυπες, αλλά και πιο λεπτομερείς από εκείνες των ανθρώπων.

«Είδαμε ότι συνολικά το GPT-4 ήταν πιο ευρηματικό και πιο περίτεχνο από τους ανθρώπους», σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το πλεονέκτημα της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργικότητα μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη ανάγκης να τηρεί περιορισμούς του πραγματικού κόσμου

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν την ταχεία πρόοδο και τις απροσδόκητες δυνατότητες των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων να ξεπερνούν τις ανθρώπινες ικανότητες σε νέους τομείς», προσθέτουν.

«Tο μέλλον υπόσχεται ότι η AI (artificial intelligence) θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και εργαλείο για την υποβοήθηση της δημιουργικής διαδικασίας ή για την απελευθέρωση από τη συμβατική σκέψη», υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα.

Πώς θα γίνουμε πιο δημιουργικοί

Γεννιόμαστε με δημιουργικότητα ή είναι κάτι που καλλιεργούμε στην διάρκεια της ζωής μας;

Στο βιβλίο του 1996 «Δημιουργικότητα: Η εργασία και οι ζωές των 91 επιφανών ανθρώπων», ο ψυχολόγος Mihaly Csikszentmihalyi γράφει ότι «από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, η δημιουργικότητα πλησιάζει περισσότερο στην παροχή της εκπλήρωσης που όλοι ελπίζουμε να έχουμε στη ζωή μας».

Η δημιουργικότητα μπορεί να κάνει την καθημερινότητά μας πιο εύκολη, πιο λειτουργική και πιο άμεση. Διευρύνει τους ορίζοντες του νου, μας επιτρέπει να βλέπουμε τα πράγματα πιο απλά και να λύνουμε οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει με καινοτομία. Διευρύνει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις. Αυτά είναι μόνο μερικά που την καθιστούν ζωτικό στοιχείο τόσο της προσωπικής όσο και της συλλογικής εξέλιξης.

Εάν θέλετε λοιπόν να την αυξήσετε ίσως να πρέπει να αυξήσετε και τον χρόνο που περνάτε μόνοι σας στην ηρεμία. Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον ελεύθερό τους χρόνο κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας εξερευνώντας τις σκέψεις τους, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Creativity Research Journal, αναφέρει ότι οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν γόνιμα τον χρόνο αδράνειας, επιτρέποντας στην μία ιδέα να οδηγήσει στην επόμενη. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ήταν πιο δημιουργικοί ένιωθαν λιγότερη πλήξη όταν έμεναν μόνοι τους σε ένα δωμάτιο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.